"10 Päivän Kiri Kesään" – haaste numero 8 (torstaille 12.5.)

Moi!

Mä oon ihan koukuttunu tän blogin kirjoittamiseen! Ootan aina sitä hetkeä, kun pääsen illalla kaiken muun jälkeen tän kimppuun! 🙂 Kiitos kaikesta ihanasta palautteesta, mitä oon saanu tänne teidän kommentteina, Facebookiin, sekä henkilökohtaisesti! 🙂


Nyt varmaan odotatte jo seuraavaa haastetta…

Tällä kertaa haastan sinut syömään säännöllisesti!
Tämä tarkoittaa siis 5-6 ateriaa päivässä. Joillekin teistä tehtävä saattaa olla helppo ja kuulua normiaaliin arkipäivään, mutta veikkaanpa, että suurimmalle osalle tämä tuottaa pienoista päänvaivaa..
Itse voin tunnustaa, että syön usein vain 4 kertaa päivässä: aamiaisen, lounaan, välipalan, ja yhdistetyn illallis-iltapalan. Olen usein kotona töiden ja tanssituntien jälkeen vasta klo 19-21 välillä, ja mun on vaikeaa mahduttaa aikaisempaa illallista päivääni. Se, mitä voisin tehdä, on ottaa kaksi ravitsevaa välipalaa töihin mukaan yhden sijaan.Tässäpä minulle siis jatkossa haastessa..
Mähän testailen nämä teidän haasteet jo edellisenä päivänä, ja nyt täytyy tunnustaa myös se, että tänään en onnistunut teidän huomisen haasteen toteuttamisessa. Mulla on kevätflunssa, ja ruokahalu on sen myötä ollut tänään vähän kateissa. Mutta toivon mukaan teille maistuu huomenna paremmin! 🙂
Säännöllinen syöminen vaatii hieman etukäteis-suunnittelua, mutta se kyllä kannattaa. Ja pian siitä tulee rutiinia! Alussa voit laittaa esim. kännykän hälyttämään 3 tunnin välein, jotta muistat syödä!
Miksi syödä säännöllisesti? 
Säännöllinen syöminen auttaa jaksamaan töissä, koulussa, sekä tietenkin liikkuessa! Säännöllisellä syömisellä on myös keskeinen osuus painonhallinnassa.
Eräässä tutkimuksessa tarkasteltiin sitä, mitkä tekijät vaikuttavat minkäkin verran 100-kiloisten miesten painonhallintaan. Numero ykkönen oli ateriarytmitys! Jos rytmitys oli pielessä, ja sitä korjattiin, lähti pelkästään tällä muutoksella keskimäärin 10 kg vuoden aikana!!
Säännöllinen syöminen pitää verensokerin tasaisena, ja ehkäisee hullua hevosennälkää, jolloin tulee syötyä mitä vain!
Suosituksena on siis syödä 2-4 tunnin välein eli 5-6 kertaa päivässä esim. seuraavasti:
·         aamiainen
·         lounas
·         välipala
·         päivällinen
·         iltapala
Jaksota ateriat koulun / työvuorojen mukaan, sekä sen mukaan, miten liikut. Jos esim. lähdet liikkumaan aamupäivällä, syö kattava aamiainen ja treenin jälkeen kunnon lounas. Jos treenisi ajoittuu klo 16-17, syö aamiainen, lounas ja kattava välipala ennen treeniä, ja treenin jälkeen päivällinen ja iltapala. Jos taas lähdet liikkumaan vasta myöhemmin esim. klo 19, syö ennen treeniä aamiainen, lounas, kevyt välipala ja päivällinen, ja treenin jälkeen ravitseva iltapala.
Tässä teille mun muutamia suosikkireseptejä:
Seuraava resepti on mun ehdoton suosikki silloin, kun pitää saada helppoa, nopeaa ja hyvää! Terveellinen, ja maistuva arkiruoka, joka valmistuu pastan kypsymisaikana, eli noin 8-10 minuutissa!
Kylmäsavulohipasta kahdelle
Huomaa lautasmalli: puolet kasviksia, 1/4 hiilareita eli pastaa ja 1/4 proteiinia, eli kylmäsavulohikastiketta!

(Täysjyvä)pastaa 150 g
Kylmäsavulohta 150 g
Ruokakermaa (5 % rasvaa) 2,5 dl
Tilliä
Mustapippuria
Ravintoarvot / annos
n. 460 kcal
hiilihydraattia n. 54 g
proteiinia n.23 g
rasvaa n. 16 g
Tarjoile tuoreiden vihannesten kera!
Itse käytän 99 % täysjyväpastaa, jolloin kuitujen määrä nousee ja hiilihydraattien laatu on parempi. Tällä kertaa oli täysjyväpasta päässyt loppumaan, ja kaivoin laatikon pohjalta käyttämättä jäänyttä tagliatellea. Kuitupitoisempi pasta maistuu mielestäni paremmalta!
Seuraava respeti on taas mitä oivallisin välipala / aamupala / iltapala:
Puolukkapirtelö kahdelle
2 dl rasvatonta maitoa
0,5 dl kauraleseitä
1 banaani
3,5 dl (200 g) puolukoita
1 rkl hunajaa
Sekoita ainekset tasaiseksi juomaksi sauvasekoittimella.
Ravintoarvot / annos
n. 216 kcal
hiilihydraattia n.38 g
proteiinia n.7 g
rasvaa n. 2 g
Tämän reseptin olen napannut sanomalehti Keskisuomalaisesta. 
Lopputulos jäisistä marjoista ei ihan näytä pirtelöltä, mutta olipas herkullista!

Mulla oli nyt puolukat loppuneet pakkasesta, joten tein pirtelön mustaherukoista. Ja pakastemarjoista tuli näköjään enemmän lusikoitava herkku kuin pirtelö, mutta maku oli nam nam! Puolukoiden kera olen kokeillut myös, ja sekin on nam nam! 🙂
Syön usein iltaisin tanssitunnin jälkeen salaattia, ja tässä maukas tonnikalasalaatti:
Tonnikalasalaatti kahdelle
Ihanan ruokaisa, proteiinirikas salaatti!

salaattia
purkki tonnikalaa
kirsikkatomaatteja
paprikaa
4 kananmunaa
mausteeksi esim. mustapippuria, tilliä, viinietikkaa ja oliiviöljyä
Hei, nyt muuten kannattaa herkutella tämän sesongin raaka-aineista, joita ovat mm. nokkonen, raparperi, tankoparsa, sekä korvasienet. Keski-Suomesta on ainakin löydetty jo ensimmäisiä korvasieniä!
Seuraavalta sivulta löydät kivoja reseptejä kauden raaka-aineista:
Parsaa olenkin jo nautiskellut, mutta täytyypä viikonloppuna lähteä nokkosjahtiin!
Alla olevista linkeistä voit katsella lisätietoa nokkosista, sekä bongata maukkaita reseptejä:
Mä aattelin tosiaan yrittää löytää viikonloppuna nokkosia ja kokeilla valmistaa niistä jotain. Jos onnistuu, niin laitan teille tänne sit ohjeen!
Ja jos sulla on hyviä reseptejä tai vinkkejä näihin kauden herkkuihin liittyen, niin kerro! Myös kuvat ovat tervetulleita! 🙂
Maukkaita hetkiä toivotellen, Kirsi
kirsinkuntopiiri

Moi! Olen Kirsi - intohimoinen liikkuja ja muiden liikuttaja. Haluan liikuttaa myös sinua. Tervetuloa mukaan kuntopiiriini!

10 vastausta artikkeliin “"10 Päivän Kiri Kesään" – haaste numero 8 (torstaille 12.5.)”

 1. Aaah vesi tuli kielelle heti kun noita ruokia katseli! Melkein teki mieli saman tien käydä tekemään puolukkapirtelöä, mutta passataan nyt kumminkin koska meillä olisi tänä iltana tiedossa mämmiä. 😀

  Hankalimmaksi liikunta-syömiskomboksi koen 17.30-18 välillä alkavat tunnit. Ennen sitä on vähän niukasti aikaa ehtiä syödä ja sulatella päivällinen, kun taas sen jälkeen on kiljuva nälkä ja päivällinen menee hirveen myöhään. Olen vuosikaudet vetänyt sen päivällisen ennen noihin aikoihin alkanutta aikidoa, mutta eihän se hirveen fiksua ole. Jatkan edelleenkin tällä päivällislinjalla (koska lounastan hyvin kevyesti), mutta käyn vähemmän tuohon aikaan alkavilla tunneilla. Mitä suositelisit tukevaksi välipalaksi?

 2. Jenni, mulla on ihan sama ongelma! Esim. maanantaisin mulla on oma tunti klo 15.30-16.30, ja tanssitunti klo 18-19, joten tossa välissä ei voi syödä mitään kovin tuhtia, jotta ehtii sulaa. Tukeva välipala on mun mielestä täyspainoinen, jossa on sekä protskuja että hiilareita, eli ei esim. pelkkä banaani. Mä syön itse usein rahkan, banaanin ja vielä kaurajuoman. Niistä saa protskuja, hyviä hiilareita, ja kuituja, eikä ne paina mahassa paljoa. Mutta silti on kova nälkä, kun pääsen tanssitunnin jälkeen kotiin.. eli itsekin vielä etsin tähän hyvää ratkaisua. Välillä käytän hätävarana ateriankorvikkeita ja protskujuomia, mutta syön kuitenkin mielummin aitoa ruokaa kuin pussiruokia / -juomia. 🙂

 3. Hih, sulla kàvi just niinku mullakin, ettà blogi vei kyllà aivan tàysin mennessààn heti kun sità alkoi pitàmààn. Ihanaa!!! 😀
  Mà olen ottanut tavoitteeksi parantaa ruokailutottumuksia salikortin myòtà ja tàmà vuosi on mennytkin pienià aterioita usein nauttien. Tààlà Italiassa on aivan kamala tapa syòdà vain aamulla pàivàllà ja illalla ja sitten sità lastataankin paljon. Voin tosi huonosti jos syòn kuten italialaiset, joiden pàivà alkaa usein kahvilla ja cornettolla eli makeaa heti aamuksi…lounas on pastaa ja illalla pastaa ja sitten vielà jotain lihaa. En toki sano, ettà kaikki noin tekisi, mutta aika yleinen tapa tàmà silti on. Ravintolastakin saa illallisen vasta 20-20.30 làhtien eli tosi myòhààn.
  Toivottavasti paranet flunssasta pikaisesti 😀

 4. Venyttelyt tein vasta nyt aamulla, mutta syödä aion koko päivän kehotuksesi mukaan. T. Jenni N

 5. Toi on Sari niin totta! Mähän olin lukiossa jenkeissä vaihtarina ja lihoin siellä melkein 10 kg sen takia, että syömisajat oli tosi epäsäännölliset, ja ruuassa oli paljon rasvaa ja nopeita hiilareita. Mulla oli siellä kyllä myös liikunta tosi vähissä. Kun palasin Suomeen, niin laihduin ne kilot puolessa vuodessa ilman mitään dieettiä ihan vaan sillä, että rupesin syömään taas säännöllisesti ihan tavallista koti- ja kouluruokaa, sekä liikkumaan! Yksinkertaista siis… 🙂
  Ja kiitos – flunssa rupee jo helpottamaan! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta