Nokkosia, korvasieniä, uudet Facebook-sivut, sekä infoa kesähaasteesta

Iso KIITOS kaikille 10 Päivän Kirsi Kesään –haasteeseen osallistuneille! Kiitos myös kommenteista, kuvista, sekä kysymyksistä!
Runsas osanotto haasteeseen, sekä blogin suuri vierailumäärä on yllättänyt mut täysin! Olen saanut paljon kommentteja myös omalle Facebook-sivulleni, joten päätinkin perustaa julkisen Facebook-sivun, jotta te kaikki pääsette kommentoimaan myös sinne. Nyt voit siis seurata minua Facebookissa ja halutessasi saada uutisiisi tiedon, kun julkaisen uuden blogiartikkelin! Postita Facebook-seinälleni  kommentteja, ideoita ja kysymyksiä!
JOS TYKKÄSIT ”10 PÄIVÄN KIRI KESÄÄN” – HAASTEESTA, TYKKÄÄ MINUSTA MYÖS FACEBOOKISSA! 🙂
Uusi haaste alkaa 1.6.2011 ja haasteen nimi on ”Liiku Lomalla”!
Tulen antamaan silloin sinulle muutaman haasteen, joita voit toteuttaa kesä-, heinä- ja elokuun aikana. Lisäksi tulen pitkin kesää antamaan yllätyshaasteita! Pysy siis kuulolla. Lisäksi kerron omia kuulumisiani, sekä kirjoittelen tuttuun tapaan haastatteluja, ruokaohjeita, lajikokeiluja, jne.  Otan mielelläni ideoita blogini kommentti-boxiin.
Sitten tämän päivän kuulumisiin.Tämän päivän olen keskittynyt lepoon ja ruokaan. Aamu alkoi ruisleivällä, paistetuilla munilla, kasviksilla, kahvilla ja appelsiinimehulla. Lounaaksi valmistin vihreää curry-kanaa.

Vihreä curry-kana. Ei välttämättä näytä houkuttelevalta värinsä puolesta, mutta maistuu sitäkin paremmalta!

On joitakin sellaisia ruokia, joista tulee heti suosikkeja. Niitä on helppoa ja nopeaa valmistaa, ja tietenkin maku on tärkein. Mun tän hetken lemppari on vihreä kanacurry, jonka reseptin olen bongannut eräästä ruotsalaisesta keittokirjasta. Tätä tulee valmistettua usein, ja haluan jakaa reseptin teidän kanssanne.

Vihreä kanacurry

 • 1 rkl kasviöljyä, esim. rypsiöljyä (hyvät rasvat ovat tärkeitä)
 • 1 viipaloitu keltasipuli (sipuli sisältää hyviä flavonoideja)
 • 1 hienoksi hakattu valkosipulin kynsi (luonnon oma lääke)
 • 2-3 ruokalusikallista thaimaalaista vihreää currytahnaa
 • 4 dl kookosmaitoa (Kookosmaitovalinnalla saat vaikutettua annoksen kalorimäärään. Valitsetko  paksua kookoskermaa, vai kevyemmän kookosmaidon?)
 • 1,5 dl kanalientä
 • 4 kaffir-limen lehteä
 • 4 kanan nahatonta rintafilettä (Kana on hyvä ja vähärasvainen proteiinin lähde.)
 • 1 rkl kalakastiketta
 • 2 rkl thaimaalaista soijaa
 • puolikkaan limen mehu ja raastettu kuori
 • 1 tl fariinisokeria
 • 4 rkl hakattua, tuoretta korianteria (Nam!)
Kuumenna öljy wokkipannulla ja kuullota sipulia ja valkosipulia noin minuutin ajan. Laita joukkoon currytahna ja wokkaa sitä noin minuutti, jotta saat aromit esiin. Kaada joukkoon kookosmaito, kanaliemi, kaffir-limen lehdet, sekä kana, ja hauduta miedolla lämmöllä noin15-20 min., kunnes kana on kypsää. Sekoita erillisessä kulhossa kalakastike, soija, limen raastettu kuori, sekä limen mehu, ja fariinisokeri. Kaada seos kanojen joukkoon, ja sekoita. Anna hautua pari minuuttia. Koristele tuoreilla korianterin lehdillä. Tarjoile riisin kera.
Jos välttelet ruokavaliossasi karsit ns. huonoja hiilareita, keitä täysjyväriisiä. Itse nautiskelen tästä ruuasta jasmiiniriisin kera. Tuoretta salaattia unohtamatta!
Ei niin kaunis annos, mutta sitäkin maukkaampi!
Ei niin kaunis annos, mutta sitäkin maukkaampi!
Ihana anoppini toi minulle tänään keräämiään korvasieniä, joista valmistin illalla korvasienimuhennosta hänen reseptinsä mukaan.Korvasienet ovat erittäin herkullisia, mutta myös äärettömän myrkyllisiä, joten niiden oikea käsittely on erityisen tärkeää!

Anopin korvasienimuhennos

HUOM!!! Tuoreet korvasienet on aina keitettävä kahdesti 10 minuuttia kerrallaan runsaassa vedessä (5 l vettä/ 1 kg sieniä). Kaada keitinvesi välillä pois. Huuhdo huolellisesti kylmällä vedellä.
Tarvitset:
 • 2-3 dl käsiteltyjä korvasieniä.
 • 2 rkl voita
 • 3 rkl vehnäjauhoja
 • nestettä 4-5 dl (vettä ja maitoa tai kermaa)
 • suolaa ja valkopippuria
Hienonna keitetyt sienet. Sulata pannussa tai kasarissa 2 rkl voita + lisää sienet. Kääntele sieniä rasvassa + ripottele päälle 3 rkl vehnäjauhoja. Sekoita hyvin ja lisää vähitellen nestettä noin 4-5 dl. Jos keität samalla perunoita, voit lisätä nesteeksi ensin kuumaa perunoiden keitinvettä noin 2 dl ja sitten maitoa 2 dl. Jos haluaa, voi maidon sijasta käyttää kermaa. Keitä muhennosta 10-20 minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Muhennos maistuu loistavalta myös lämpöisien leipien päällä. Mä itse nautiskelin muhennoksesta nokkoslettujen kera. Halusin kokeilla jotain reseptiä eilen keräämistäni nokkosista, ja Suomen jääkiekon loppupelin kunniaksi tein lettuja!

Nokkosletut

 • 3 dl nokkosia
 • 5 dl maitoa
 • 2 dl vehnäjauhoja
 • 0,5 dl voisulaa
 • 2 munaa
 • sokeria, suolaa, (ruohosipulia)
Ryöppää nokkoset (kiehuvassa vedessä pari kertaa). Sekoita 3 dl maitoon jauhot hyvin vatkaten. Lisää munat ja voisula. Lisää loput maidosta, ryöpätyt nokkoset (ruohosipuli). Suolaa ja sokeria maun mukaan. Laita taikina jääkaappiin tunniksi. Taikinasta voi paistaa pieniä tai suuria lettuja, sekä tehdä myös uunipannarin.
Mä tein tolla reseptillä 4 isoa lettua, ja onnistui hyvin!
Tämäkin annos on hassun näköinen, mutta nam, miten hyvää oli!
Tämäkin annos on hassun näköinen, mutta nam, miten hyvää oli!
Nokkosella on muuten useita erinomaisia ominaisuuksia. Se mm. poistaa nestettä ja hoitaa virtsatietulehduksia, auttaa kihtiin, tasaa verenpainetta, alentaa verensokeria, edistää ruuansulatusta irrottaa limaa, ehkäisee allergiaa, sekä lisää vastustuskykä. Miehiä, ehkä kiinnostaa, että vanha kansa on myös käyttänyt nokkosen siemeniä potenssia kohottavana rohtona.
Ravintoarvoltaan nokkonen on kolme kertaa pinaattia parempi, ja nokkosessa on runsaasti C-, B- ja E-vitamiineja, sekä A-vitamiinin esiastetta karotiinia. Nokkonen sisältää myös kivennäisaineita kuten rautaa, kaliumia, kalkkia ja magnesiumia.
Nokkosella voi ruuassa korvata esim. pinaatin.Huuhdottuja nokkosia keitetään 1 – 5 min vähässä vedessä ja sen jälkeen hienonnetaan terävällä veitsellä leikkuulaudalla tai sauvasekoittimella. Nokkosia voi käyttää esim. keittoihin, ohukais-, sämpylä- ja leipätaikinoihin, kastikkeisiin, munakkaisiin, lasagneen jne. Nokkosmassaa voit säilöä pakastamalla talven varalle.
En ole kirjannut resepteihin ravintoarvoja, sillä aina ei kannata kaloreita laskea, vaan herkutella hyvällä mielellä! Aikan hyvin pitää paikkansa nyrkkisääntö, että kun syö 80-prosenttisesti terveellisesti ja kevyesti, niin 20 % saa herkutella! Niinpä käytin tänään huoletta kermaa,  voita ja vehnäjauhoja. 🙂
Mitäs mieltä olette muuten eilisestä Euroviisu-voittajasta? Mun mielestä voitto meni väärään osoitteeseen! Kyllä Paradise Oskar oli ehdottomasti paras, ja muita suosikkejani olivat Irlanti, Tanska, Italia, Moldova, sekä Saksa! Ruotsin menestystä en ymmärtänyt lainkaan..
No, toivottavasti Ruotsi saa tänään Leijonilta takkiinsa!!! Kyllä jännittää.. Muuta urheilua en juuri seuraakaan, mutta lätkän MM-kisat on must! Lätkä on kova laji!
Ennen peliä kävin hakemassa mielenrauhaa ja hyvää oloa väsyneeseen kroppaan Pilates-tunnilta. Bliss! Tulen kirjoittamaan Pilateksesta myöhemmin lisää.
Terkuin, Kirsi
PS. Odotan niitä teidän omia haasteitanne ja kuvia.. Muista, että paras kuva palkitaan!!! Mistä on kyse? Katso täältä!
kirsinkuntopiiri

Moi! Olen Kirsi - intohimoinen liikkuja ja muiden liikuttaja. Haluan liikuttaa myös sinua. Tervetuloa mukaan kuntopiiriini!

5 vastausta artikkeliin “Nokkosia, korvasieniä, uudet Facebook-sivut, sekä infoa kesähaasteesta”

 1. Poimin nokkosia asuinalueeni läheltä metsikön reunasta. Keräsin vain muutaman kourallisen, mutta ajattelin käydä keräämässä lisää ja pakastaa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta