Suklaa superruokaa?

Olipas vauhdikas aamun aloitus tänään! Olin menossa Zumba-tunnille heilumaan takariviin, mutta pääsinin ohjaushommiin! Ja ei – en ole Zumba-ohjaaja! No, näitä sattuu silloin tällöin! Musiikit vain kehiin, ja mielikuvitus liikkeelle! Hiki tuli, ja ainakin mulla oli kivaa!
Kävin tänään hankkimassa ”Oma haaste” -kuvakisan palkinnot, ja päätin samalla testata palkintoja itse. Pääsin maistelemishommiin! Olin kylä kuullut raakasuklaasta – se on kuulemma superruokaa- mutta en ollut koskaan maistellut sitä, enkä perehtynyt aiheeseen tarkemmin. Miten suklaa nyt voisi muka olla terveellistä? No joo, on kait siinä niitä antioksidantteja, mutta silti. Mielenkiinnolla astelin sopivan näköiseen kauppaan, ja arvasin oikein –sieltähän niitä löytyi hyllyltä! Jos asut Jyväskylässä, voin vinkata, että käväisin Punnitse & Säästä –liikkeessä Kauppakadulla. Ihana liike! Ja saman ketjun kauppoja löytyy myös muualta Suomesta: http://www.punnitse.fi/). 
Testasin mansikan ja kookoskerman makuista raakasuklaata.
Kauppareissun jälkeen surffailin netissä etsien tietoa raakasuklaasta. Raakasuklaan valmistuksessa käytetään prosessoimattomia raaka-aineita, eikä niitä kuumenneta missään vaiheessa. Näin raakasuklaassa on jäljellä arvokkaita ainesosia, kuten entsyymejä, vitamiineja ja fytoravinteita, jotka yleensä tuhoutuvat korkeiden valmistuslämpötilojen ja prosessoinnin yhteydessä. Lisäksi raakasuklaan valmistamiseen käytetään superruokia, kuten raakaa kaakaota, maca-jauhetta ja goji-marjoja, jolloin suklaaseen saadaan tiivistettyä enemmän kehollemme tarpeellisia ravintoaineita (vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, antioksidantteja jne.) kuin mihinkään muuhun ruokaan! Lue lisää: http://raakasuklaa.com/wordpress/
Ennen maistelua tutkiskelin vielä tarkemmin suklaan käärepaperia, ja siinä mainittiin, että tuote oli tietenkin myös luomu, siihen oli lisätty probiootteja, jotka ovat hyviä vatsalle, ja makeuttajana oli käytetty luomu-kookossokeria, jonka glykeeminen indeksi on matala, eli se nostattaa verensokeria hitaammin kuin esimerkiksi valkoinen sokeri tai ruokosokeri. Heräsi epäilys – voiko tällainen suklaa maistua hyvälle!
Ennen suklaamaistelua nautiskelin ihanan kanasalaatin!
Avasin paperit, ja suklaa näytti tavalliselle tummalle suklaalle. Sitten maistelemaan. Mmmm… Jos tykkää tummasta suklaasta, niin tykkää myös tästä! Mun mielestä hyvää! Ja kait se on uskottava, että on myös terveellistä…! Voi nautiskella paremmalla omalla tunnolla.
Nämä hävisivät kohta parempiin suihin!

Vertailukohteena mulla oli Fazerin perinteinen ”Sininen” eli maitosuklaa. Raakasuklaassa kaloreita on 501 / 100 g, kun Fazerin suklaassa on 545 / 100 g. Ei juurikaan eroa. Hiilareita raakasuklaassa on 39,5 ja Fazerin maitosuklaassa 49 g / 100 g. No, tässä on jonkin verran eroa. Proteiinia raakasuklaassa on 6,1 g ja Fazerin maitosuklaassa 10 g / 100g. Ero tulee maidosta. Rasvaa raakasuklaassa on 38,8 g ja Fazerin suklaassa 33 g / 100 g . Tuhtia tavaraa molemmat siis! Raakasuklaassa oli mainittu vielä kuitujen määrä, mikä on 10 g / 100 g – yllättävän paljon! Eli levykaupalla raakasuklaatakaan ei kannata napsia – kaloreita ja rasvaa on paljon! Mutta hyvällä omalla tunnolla sitä voi silloin tällöin nautiskella! Tosin niin mun mielestä voi sitä Fazerin Sinistäkin silloin tällöin nautiskella. Se oli kuitenkin tällä kertaa makuraadin voittaja! 🙂


Suklaisin terveisin, Kirsi
PS. Molemmilla valokuvakisan voittajilla on myös omat, kivat blogisivut. Kävin itse tutustumassa niihin:
Kommentit (12)
  1. Syötkö koskaan “mättöruokaa” kuten pizzaa, hampurilaisia tms? Vai ainako menet noin terveellisellä salaattilinjalla? 🙂 Mietin vain, voiko pysyä hoikkana, vaikka herkuttelisikin rasvaa tirisevillä annoksilla toisinaan!

  2. Tosi mielenkiintoinen vertailu. Aion kokeilla tätäkin, en kyllä tällasest tienny ennen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *