Kesän ravintohaaste numero 1: Sokeriton päivä

Moi!

Pistetäänpä liikuntahaasteiden lomaan yksi ravintohaaste! Se on nimeltään SOKERITON PÄIVÄ!

Tarkastelin eräästä sattuneesta syystä ruokakaappini ja jääkaappini sisältöä ja sain taas kerran muistutuksen siitä, kuinka paljon ”turhaa” sokeria monet tuotteet sisältävät… Tässä esimerkkejä: ketsuppi, murot, leipä, maustettu jugurtti, maustetut sipsit, levitteet, leikkeleet, valmisruoat, jotkin säilykkeet, pikapuurot, jne… Huh! Kuntolehdessä julkaistun jutun mukaan piilosokerin määrä saattaisi olla jopa 55-64% päivittäisestä käyttämästämme sokerista. Hui! Täältä voit lukea lisää:  http://www.kuntolehti.com/main.php?type=news2&news=165&newsTempl=kirjasto_ravinto

Tässä erään keittiön ruoka- ja jääkaapista kerättyjä tuotteita, jotka sisältävät lisättyä sokeria.

Usein saamme ruokavaliosta liikaa sokeria. Liiallisella sokerin saannilla on monia haittavaikutuksia, mm. seuraavat:

          Yhteys lihomiseen ja 2. tyypin diabetekseen

          Yhteys vastustuskyvyn heikkenemiseen: http://www.vogel.fi/lifestyle/Ravitsemus/sokeri.php

          Yhteys hampaiden reikiintymiseen

          Lisäksi sokeri koukuttaa

Näihin suolaliemessä oleviin kidneypapuihinkin oli lisätty sokeria!
Nyt haastan sinut syömään 1 päivän ajan ilman lisättyä sokeria! Tämä vaatii hieman paneutumista (esim. tuoteselosteiden lukemista, eineksien vaihtamista itse tehtyyn kotiruokaan, ym.), mutta kannattaa kokeilla! Tulet ehkä yllättymään, miten moneen tuotteeseen on lisätty sokeria.

Ihan näin helpolla en päästä sinua, vaan haasteeseen sisältyy myös toinen osio… Älä korvaa sokeria aspartaamilla! Eli kun marssit jugurtti- tai limsahyllylle, niin tarkista sokerin lisäksi myös se, sisältääkö tuote aspartaamia, eli E 951 –koodilla kulkevaa keinotekoista makeutusainetta. Aspartaamilla elintarvikkeista tehdään kevyempiä, sillä se ei sisällä kaloreita. MUTTA aspartaami on erittäin kiistanalainen aine. Aspartaami hajoaa elimistössämme metanoliksi, ja sen voi luetella jopa myrkyksi. Eviran (elintarviketeollisuusviraston) mukaan aspartaamin käyttö suositusten mukaisesti on turvallista, sillä kuluttamiemme tuotteiden aspartaamipitoisuus on hyvin pieni. Näin myrkkyaineet poistuvat elimistöstämme nopeasti. Haittavaikutusten riski tai esiintyminen luokitellaan pieneksi. Aspartaamia ei kuitenkaan suositella lapsille, eikä raskaana oleville tai imettäville naisille. Hmmmm…
Mitä ihmettä! Poretabletteihin (vitamiini) on lisätty aspartaamia! Ja pikkupuuropusseihin sokeria! Miksi?!?!

Päätin ottaa aspartaamista lisää selvää, ja törmäsin Elina Hytösen kirjoittaman erittäin mielenkiintoiseen artikkeliin aspartaamista. Lue lisää: http://www.elinahytonen.fi/2011/02/aspartaami/. Hytönen alleviivaa, että aspartaami on myrkky, ja sillä on mm. seuraavia haittavaikutuksia: väsymys, ruoansulatusvaivat, turvotus, muistin ja ajattelukyvyn huomattava heikentyminen, persoonallisuusmuutokset, masennus, unettomuus, väkivaltaisuus, käsien ja jalkojen tunnottomuus ja pistely, näköhäiriöt ja tajuttomuus. HUH pelottavaa! Ja APUA – tilasin viikonloppuna ravintolassa Light Colan!!!!


Lisäksi aspartaami lihottaa. Mokomakin light-tuote!! Hytönen kertoo, että vaikka aspartaami ei nosta verensokeria, kuitenkin sen hajoamistuote formaldehydi varastoituu rasvasoluihin, etenkin lantion ja reisien alueelle. Lundin yliopistossa tehtiin hiljattain tutkimus, jossa todettiin on olemassa päivänselvä yhteys makeutusaineiden ja lihavuuden välillä. Tutkijat ovat havainneet, että kieli rekisteröi makeutusaineiden tuoman elämyksen eri vastaanottimilla kuin sokerin tuoman elämyksen. Teorian mukaan makeutusaineiden reseptorit eivät kommunikoi näläntunnetta säätelevän toiminnon kanssa, joten maken nälkä jatkuu ja jatkuu… Tämän kaiken lisäksi aspartaami on addiktoiva aine.

Sitten voisin vielä jatkaa muista lisäaineista, mutta jätetään se toiseen kertaan… 😉

No, mitä sitten voi syödä? Itse ajattelin jatkossa (haastepäivän jälkeen) syödä edelleen sokeria, mutta yrittää vähentää sen määrää. Liian tiukkaa linjaa en siis itse noudata tässäkään asiassa. Karkkipussi menee kerran parissa viikossa kevyesti alas kurkusta.. Arjen pienillä valinnoilla voi kuitenkin vaikuttaa sokerin päivittäiseen määrään, eli kohtuus kaikessa. Light-limsat sen sijaan saavat jäädä kaupan hyllylle.
Tässä kaapista löytyneitä tuotteita, joihin ei ole lisätty sokeria tai aspartaamia.

Näin toimin sokerimäärän vähentämiseksi (ota vinkit talteen) :

 

–       Lukaisen tuoteselosteen ja valitsen joko sokerittoman tai vähäsokerisen tuotteen (esim. leikkeleet, murot jne.). Tarkistan samalla kuitenkin, ettei tuote sisällä aspartaamia!


–       Valmistan mieluiten ruokani itse – silloin saan säädeltyä sokerin määrää paremmin.–       Hillojen ja marmeladin sijaan teen hedelmä- ja marjasoseita.–       Syön jugurttini ja rahkani useimmiten maustamattomina ja lisään niihin hedelmiä ja marjoja.        Valmistan makeannälkään jugurttipohjaisen hedelmä- tai marjapirtelön, jossa käytän makeuttajana esim. kypsää banaania.        Makean nälkään toimii myös tuore, mehukas ananas.

        Napostelen pähkinöitä.


Oatleyn kaurajuoma on usein osa välipalaani. Siihen ei ole lisätty aspartaamia tai sokeria.
Tutustuin tätä juttua kirjottaessa myös sokeria ja aspartaamia kenties parempiin makeutusvaihtoehtoihin. Listaan ne alle, mutta itselläni ei ole näistä juurikaan kokemusta hunajaa lukuunottamatta.

Valkoista sokeria parempia vaihtoehtoja?:

 

          Kuumentamaton eli aito raakahunaja ei järkytä kievennäistasapainoa niin rajusti kuin valkoinen sokeri, vaikka imeytyykin nopeasti vereen. Sitä voi käyttää pienissä määrin veteen tai ruokaan sekoitettuna. Alle puolitoistavuotiaille sitä ei pidä antaa botuliinimyrkytysvaaran vuoksi.


          Hedelmäsokeri nostattaa verensokeria hitaammin kuin tavallinen valkoinen sokeri. Se on myös makeampaa, joten pienempi määrä riittää makeutukseen.          Vaahtera-, riisi-, mallas- ja hedelmäsiirapit ovat luonnonmukaisia makeuttajia, joita elimistö kestää hyvin.          Stevia (saadaan Stevia rebaudiana – nimisestä kasvista). Se on noin 30 kertaa makeampi kuin ruokosokeri tai sakkaroosi, mutta siinä on vain 1/300-osa näiden kalorimäärästä. Se kestää kuumentamista ja käy kaikkeen ruuanlaittoon.          Täysruokosokeri, eli intiaanisokeri, jossa on runsaasti vitamiineja ja hivenaineita.


Banaani on oiva luonnollinen makeuttaja esim. smoothiessa tai puuron seassa. Jos kaipaat hilloa, kokeile vauvan sokerittomia soseita! 🙂

Tässä vielä muutamia hyviä aiheeseen liittyviä linkkejä:


1)      Blogi, jossa on meneillään kokeilu olla 30 päivää herkkulakossa: http://kilot-kuriin.blogspot.com/

2)      Irti sokerista 35 päivässä. Tietoa ja vinkkejä: http://www.varputavi.com/pdf/irtisokerista.pdf

4)      Haluatko korvata sokerin hunajalla? Hauska HINAJAINEN ohje –ja värityskirja perheen kaikenikäisille 😉 http://www.hunaja.net/mp/db/material_folder/x/IMG/31682:31363/file/Varita_ja_kokkaa_240506.pdf

5)      Miten irti sokeririippuvuudesta? http://www.verkkoklinikka.fi/?page=5520130&id=4597353

6)      Miten eroon sokerista? http://www.kalorilaskuri.info/irti-sokeririippuvuudesta


Kommentoikaa ja kertokaa omia kokemuksia vapaasti! Onko jollakin kokemusta sokeririippuvuudesta? Tai muista makeutusaineista, esimerkiksi Steviasta tai intiaanisokerista?


Itse aion toteuttaa sokerittoman haasteen tämän viikon aikana ja kerron sitten, miten sujui. Laitan samalla myös sokerittomia reseptejä!

Mukavaa viikkoa!

Terkuin, Kirsi

PS. Sorry väärin päin olevista kuvista! Kirjoittelen eri koneella kuin yleensä, enkä keksi, mistä saan käännettyä kuvat… 🙂

kirsinkuntopiiri

Moi! Olen Kirsi - intohimoinen liikkuja ja muiden liikuttaja. Haluan liikuttaa myös sinua. Tervetuloa mukaan kuntopiiriini!

13 vastausta artikkeliin “Kesän ravintohaaste numero 1: Sokeriton päivä”

 1. O ou ehkäpä munkin on aika jättää se light limsa pois jääkaapistani… onneksi on olemassa paljon makeutettuja kivennäisvesiä 🙂 Miten on, kannattako niitä juoda?

 2. Hampaita ajatellen maustetut kivennäisvedet ovat yhtä paha juttu, kuin limpparitkin! Naturelli kivennäisvesi taasen ei hampaille hallaa tee. Aspartaamista on puhuttu niin paljon negatiivista, että itsekin haluaisin sen jättää pois. Olen täysin koukuttunut light colaan ja se on ollut ”tärkeä voimavara” ja lohtu. Vieroittautuminen on todella hankalaa! Kenties tämä kirjoitus auttaa taas projektissa. 🙂

 3. Mun hampaat ei meinaa kestää mitään hapokasta (maustamaton kivennäisvesi mukaan lukien). Mä olin jostain lukenu, että se on myös hampaille huono (oli sitten maustettuu tai ei) juuri sen hapokkuuden takia? Mulla tuleekin nautittuu kivennäisvesiä lähinnä kesäisin. 🙂

  Tsemppiä kolasta vierottautumiseen! 🙂

 4. Ihanaa, kun laitoit haasteen, johon minàkin voin osallistua. Liikunta kun on nyt pahasti taka-alalla tai oikeastaan ihan kiellettyjen listalla (revennyt selkàlihas!!Aaargh!!!) Tàmà haaste on kyllà todellakin vaikea. Tààllà maassa ei tuoteselosteita kirjoitella ihan yhtà kiltisti, kuin siellà Suomessa, joten joistakin tuotteista en tiedà tarkalleen mità syòn. Light juomat ovat myòs paha tapani..mutta mutta, yksi pàivà…ei kai se nyt paha ole….kokeillaan 😀

 5. Mä vähensin aika rankalla kädellä kaikkia sokeroituja juttuja pois ruokavaliostani, ainakin karkit, kakut, jne kun niiden nauttiminen oli enemmän tapa kuin tarve. Nyt on 1½ kk takana enkä ole sortunut herkkuihin muuta kuin 2-3 kertaa ja silloinkin hyvin hillitysti! Luulen että kroppani oli hyvin tottunut saamaan sokeria, koska se reagoi hyvin vahvasti tähän lakkoon ensimmäisen viikon ajan, maha oli ihan sekaisin. Piilosokereita tulee varmasti edelleen nautittua mutta pitääpä ottaa ne syyniin nyt 🙂

 6. Kivaa on tehdä sun kanssa tätä haastetta! Tosi tosi tosi mielenkiintoinen juttu. Sokeriton päivä vaatii paneutumista ja tarkkaavaisuutta, mutta asenteella se on varmasti helppoa. Oikeesti, minulle tyttäreni takia ajankohtainen aihe. Pianhan Aylakin kiinnostuu muusta kuin vain soseista.

 7. Light-addikteille neuvo: Veteen kurkkupaloja ja anna liota hetki, tulee tosi raikas ja hyvänmakuinen ja terveellinen (sekä hammasystävällinen) juoma 🙂

 8. Moikka. Tosi hyvä blogi. Voikko kirjottaa joskus jutun proteiineista? siis mihi niit tarvii ja kuinka paljon on oikee määrä ja mistä saa… mää oon vähä miettiny josko saan liikaa hiiliksii ja liian vähä prostkua. //SP

 9. Voi ei olin kirjottanu pitkän kommentin ja sit se hävis jotenki mut yritän ny kirjottaa uuelleen. Lähinpä vaan googlettamaan tietoa sokerista ja pääyin jotenki tänne siun sivulle. Lukasin vähä juttuja täälä ja näin paljon hyvää. En tiiä oikeen mihin jättäisin yleiskommentin, mut ekanaki toi sokerijuttu oli mauttoman hyvä, siinä oli just sellast tietoo, mihin mää halusin vähä valaistusta. Siis oon ite allerginen monelle ruoka-aineelle ja aina ollu kiinnostunu ruoasta. Oon kyl aika reilusti ny tällä hetkellä ylipainone, ja oon vaan miettiny, et jotain teen väärin. Oon ikäni ollu sellanen änäs jojottelija. Nytten kyl BMI on sen 28, tavote ois tiputtaa 24ään. Pituutta on 166 ja painoo 76 kg. Siis pitäs saada nuo kymmenen kiloo veks. Aattelin ihan alottaa ruokaremontilla ja lisätä sit kevyttä liikuntaa. Oon entinen jalkapallisti ja ratsastanu aikonaan. Kahen lapsen äitinä sitä jotenki vaa repsahtaa, eikä saa raahattuu ahterii maantielle lenkille. Mun esikoinen on 6 vuotias ja toka nyt kohta 3, ja molemmista raskauksista jäi ylimäärästä kyllä. Mitä luulet, että kumpiko on helpompi tapa dieetti vai teholiikunta?
  Sitten mun jalisaikoinen reeni oli vaan juoksuu ja punttista. Nyt haluaisin sulta ohjeen laihutusreeniin. Voisikko esim postata jonku perusehotelman tyyliin maanantai-perjantai-lukujärjestyksen. Miten pitäis jakaa pitkäkestonen harkka ja puntilla käynti?
  Se kyl auttas alkuu. Tulisin sulle muutenkin, mut asun Mikkelissä niin ei onnistu 8)
  T. Elsi

 10. Äh unohin kyssyy viel siittä bmistä. Mitä se oikeestaan kertoo verrattuna rasvaprosenttiin?

 11. Moi!

  Mä itse suosittelen ravinnon ja liikunnan yhdistämistä. Oman kokemuksen mukaan ravinnolla on suurempi merkitys painonhallinnassa, mutta toki liikunta auttaa myös ja on muuten hyödyllistä. 🙂

  Se, miten lähtee liikkeelle, riippuu paljon omasta taustasta. Joidenkin kanssa lähden liikkeelle 20 min. kävelystä / päivä, jos kuntopohjaa ei ole. Jos pohja taas on hyvä, suosittelen esim. 2 x vko:ssa lihaskuntotreeniä ja 2 x viikossa aerobista treeniä. Lihaskuntotreeni kiihdyttää aineenvaihduntaa ja aerobinen treeni polttaa rasvaa ja lisää kehon kestävyyttä. Treeniviikkojen kannattaa olla erilaisia, koska kroppa tykkää vaihtelusta. Myös kausittain kannattaa painottaa jotain tiettyä osa-aluetta. Voin kirjoitella näistä kyllä lisää, mutta ne on aina hyvinkin yksilöllisiä. 🙂

  BMI kertoo painon ja pituuden suhteen, eikä toimi kovin hyvin esim. silloin, jos on paljon lihasta. Rasvaprosentti on mun mielestä sinänsä parempi mittari, mutta myös rasvaprosenttimittaukset ovat suuntaa-antavia, eivätkä 100 % totuuksia. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta