Selluliittisota – Miten päästä eroon appelsiini-ihosta?

Kesän jälkeen naisasiakkaideni ehdottomasti suosituin ykköstavoite syksylle on kiinteytyminen. Moni kyselee samassa yhteydessä, miten päästä eroon selluliitista. Olen koonnut alle erilaisia konsteja, joita kannattaa kokeilla.

Mitä selluliitti on?
 
Selluliitti tarkoittaa ihon pintakerroksen alla olevia laajentuneita rasvasoluja. Rasvasolut suurenevat, kun aineenvaihdunta hidastuu tai häiriintyy. Tällöin kehoon kertyy kuona-aineita, ja turvonneet rasvasolut näkyvät ihon pinnan alla muhkuroina, eli ns. appelsiini-ihona.
 
 
Selluliitti huonontaa edelleen pintaverenkiertoa, sillä se tukkii sidekudoksen imukanavia, kun taas turvonneet rasvasolut painavat verisuonia. Näin häiriintyvät sekä verenkierto että imunestekierto. Kun selluliittia on alkanut muodostua, se siis edesauttaa itsensä muodostumista. Sinänsä selluliitti ei ole vaarallista, vaan pikemminkin kosmeettinen ongelma.
 
Naiset vaaravyöhykkeellä
 
 
Selluliittia esiintyy useammin naisilla kuin miehillä. On arvioitu, että selluliittia löytyy noin 80-90%:lla naisista, kun taas vain noin 40% miehistä kärsii selluliitista.  Epistä!!! Ja miten tämä on mahdollista?? Naisten iho on usein ohuempaa kuin miesten, ja siksi selluliitti näkyy herkemmin. Toisaalta väitetään, ”naishormoni” estrogeeni edesauttaa selluliitin muodostumista.
 
Selluliitti on osittain myös perinnöllistä. Perintötekijät voivat määrätä selluliitin muodostumista edesauttavia geenejä ja entsyymejä kehoomme, ja täten jotkut saavat selluliittia helpommin kuin toiset. Myös stressi vaikuttaa hormonitoimintaan ja sitä kautta sen uskotaan vaikuttavan selluliitin muodostumiseen. Samoin häiriintyneen insuliinitoiminnan väitetään aiheuttavan selluliittia.  
 
Selluliitti esiintyy useimmin pakaroissa ja reisissä. Sitä voi myös kertyä keskivartalon ympärille, pohkeisiin, polvien alueelle, käsivarsiin sekä kainaloiden alueelle. Selluliitti ei edellytä ylipainoa, vaan sitä voi esiintyä langanlaihallakin.
 
 
Miten torjua selluliitti?
 
Terveelliset elämäntavat ja painonhallinta ovat paras tapa selluliitin kurissapitoon. Avainsana on aineenvaihdunta, sillä sen avulla poistuvat kehostamme ylimääräinen neste ja kuona-aineet, eivätkä ne siten pääse kertymään rasvasolujen sidekudoksiin ja muodostamaan ei-toivottua appelsiini-ihoa. Ruokavaliolla ja liikunnalla on siis vaikutus selluliitin syntyyn. Huonot ruokatottumukset ja vähäinen liikunta edesauttavat selluliitin kehittymistä, kun taas säännöllinen liikunta ja oikeanlainen ruoka kiihdyttävät aineenvaihduntaa ja antavat häädön selluille.  
 
Selluliittialueiden hieronnalla ja kuivaharjauksella voi myös edesauttaa imunestejärjestelmän toimintaa ja kuona-aineiden poistumista elimistöstä. Harjaus tulisi tapahtua pyöreinä liikkeinä alhaalta ylöspäin (jalat, pohkeet, reidet, pakarat jne.) Vuorotellen kylmällä ja kuumalla vedellä ongelmakohtien suihkuttaminen taas kiihdyttää verenkiertoa ja jälleen aineenvaihduntaa. Ihon huolellinen rasvaaminen ja öljyäminen käyvät myös ”hieronnasta”.  Selluliitinpoistoon on tarjolla lukuisia eli geelejä ja rasvoja, joista saattaa olla apua. Selluliittia vastaan on kehitetty myös useita kauneushoitoloiden tekemiä hoitoja, sekä plastiikkakirurgisia toimenpiteitä. Itse taistelisin selluliittia vastaan kuitenkin kotikonstein! 🙂
 
 
Vesi, luomuvihannekset, chili ja kuivaharjaus ovat aseitani selluliittisodassa!
 
Kirsin top 10 asetta sotaan selluliittia vastaan:
 
1.       Juo vettä! Ota tavaksi kantaa aina vesipullo mukana, niin muistat juoda pitkin päivää. Vesi auttaa kehoamme kuljettamaan kuona-aineet pois.
 
2.       Syö säännöllisesti! Suunnitteleminen auttaa syömään oikein ja säännöllisesti. Ota mukaan tarpeeksi välipaloja. Pidä turha nälkä loitolla ja anna kehollesi tarpeeksi polttoainetta, jotta se jaksaa pitää aineenvaihduntaa yllä.
 
3.       Mausta ruokasi! Lisää chiliä tai yrttejä ruokaan, ja lorauta joukkoon viinietikkaa tai sitruunamehua mausteeksi. Nam nam, ja aineenvaihdunta vilkastuu!  
 
4.       Älä pelkää hyviä rasvoja! Hyviä rasvoja saat kalasta, kuten lohesta, avokadosta, pähkinöistä, oliiviöljystä tai omega-3 valmisteista. Joidenkin lähteiden mukaan verisuonten, hermoston ja rauhasten toimintaan vaikuttava rasvahappo Omega-3 jo itsellään ehkäisee selluliitin muodostumista.  
 
5.       Popsi magnesiumia! Energia-aineenvaihduntaan osallistuva magnesium mm. aktivoi entsyymejä, jotka toimivat sokerin (glukoosin) sekä rasvahappojen hajotuksessa elimistössämme. Magnesiumilla saat myös kiihdytettyä aineenvaihduntaa. Lisäksi magnesium on liikkujan kivennäisaine ja erittäin tarpeellinen osa ravintoamme. 
 
6.       Suosi kuituja! Kokojyvävilja, siemenet ja vihannekset on pop! Ne pitävät aineenvaihduntaa yllä.
 
7.       Liiku ja venyttele! Säännöllinen liikunta on tärkeä aineenvaihdunnan ylläpitäjä. Myös venyttely laittaa veren kiertämään lihaksissa ja parantaa näin aineenvaihduntaa. Venyttelyn jälkeen on aina hyvä nauttia vettä, sillä se puhdistaa, kun kuonat lähtevät liikkeelle.
 
8.       Lopeta tupakointi!  Tupakointi aiheuttaa selluliittia! Nikotiini supistaa verisuonia, jolloin verenkierto heikkenee. Tupruttelu huonontaa eritoten ääreisverenkiertoa sekä ihon pintaverenkiertoa. Heikko verenkierto muiden ikävien oireiden ja sairauksien ohella lisää myös riskiä selluliitin kertymiseen.  Tupakoinnin lopettaminen parantaa myös ihon kuntoa ja kimmoisuutta.
 
9.   Puhdista kehosi! Suosi puhdasta, lisäaineetonta ruokaa. Toksiinit kuten kahvi, jotkut lisäaineet mm. aspartaami, yllämainittu tupakka sekä alkoholi kerääntyvät ihon rasvakerroksen alle kuona-aineiksi ja edesauttavat selluliitin muodostumista.  Niiden käyttöä tulisi siis rajoittaa sellusodassa.
 
 
 
 
10. Rentoudu! Älä stressaa! Stressi vaikuttaa hormonitoimintaan ja sitä kautta selluliitin muodostumiseen.
 
Onnea matkaan! Kerro kuulumisesi sellusodassa ja jaa kokemuksia! Anonyymina tai nimellä! Uskon, että tämä aihe kiinnostaa monia!
 
Terkuin, Kirsi
 
 
kirsinkuntopiiri

Moi! Olen Kirsi - intohimoinen liikkuja ja muiden liikuttaja. Haluan liikuttaa myös sinua. Tervetuloa mukaan kuntopiiriini!

11 vastausta artikkeliin “Selluliittisota – Miten päästä eroon appelsiini-ihosta?”

 1. Luin muuten jostain, että myös e-pillerit voi pahentaa selluliittisuutta – selittyyhän se sillä, että ne ovat usein estrogeenipitoisia. Pascoe, kävely, kuidut ja omega auttaa… 🙂 täytyypä ottaa itseään nyt niskasta kiinni, kun Aylan täyshoito loppuu! 😛 Chiliä vaan ruokaan ja poskeen!

 2. Tässä oli kyllä kerrassaan hyödyllinen juttu. Appelsiinia riittää =)

 3. Moikka pitkàstà aikaa. Minà olen vielà niin toipilaana ettà en ole uskaltanut tulla edes lukemaan haasteita tai muita, mutta nyt otsikosta jo huomasin ettà kyse ei ole liikuntatehtàvàstà ja uteliaisuus heràsi. Minà olen tehnyt selkààni mm Laserhoitoja ja siinà odotellessa luin, ettà sità voidaan kàyttàà myòs selluliittien poistoon. Kysyin lààkàriltà ihan uteliaisuuttani ja hàn sanoi, ettà tykkàà keskittyà enemmànkin parantamiseen kuin esteettisiin hoitoihin ja on lopettanut nuo selluliittihoidot. Kivuliaitakin kuulemma ovat, kun hieronta tai muu on kuulemma siinà aika rajua.

 4. Kävinkin kommentoimassa jo Ciacy sun blogiin, mut kommentoin vielä tähänkin, että kiitos! Ja tunnustuksia pian tiedossa.. 😉

 5. No kyllä sää keksitki osuvat aiheet ku itellä on just tuo kysymys ollu päällimmäisenä. EN kyl tiiä uskonko että selluliittia saa lähtemään, mutta yritys hyvä kymppi. Kiitos Kirsi. T. Kaisa

 6. Täytyy myöntää että vaikka kropastani löytyy jos minkälaista muhkuraa niin en ole varsinaisesti koskaan huolehtinut selluliitista. En kai oikeastaan ”tiedä” miltä se näyttää, ainakaan omassa kehossani ja ehkä parempi niin 🙂

 7. Mäkään en tiedä, lähteekö se selluliitti näillä kotikonsteilla, vai ei, mutta aina voi yrittää! Olis kiva kuulla kokemuksia!

  Katilla on hyvä asenne! 🙂

  Mun mielestä on pääasia, että liikkuu, syö terveellisesti, juo tarpeeksi vettä ja muistaa myös rentoutua! Kaikki ne on hyviä asioita – oli sitten selluliittia tai ei! 🙂

 8. Selluliittia varmaan löytyy jostain paikasta itse kultakin. On sitten eri asia, ett näkyykö se vai eikö. Komppaan Katia eli en välittäisi, vaikka appelsiini näkyisikin. Mä tiedän kyl, et se on monelle naiselle ongelma (ja häpeä). Uskon, et vesi on paras ”lääke”. Suomalainen juo keskimäärin puol litraa vettä päivässä, mikä on liian vähän. Tuo vesipullo mukaan on hyvä neuvo.

  Terveisin TL

 9. Ite kokeilin joskus yhdistää noita kotikonsteja, eli harjasin ja sitte suihkuun tätä kylmä-kuuma juttua tekee ja lopuksi garnierin sellurasvaa päälle. Lisäksi kävelin päivittäin ja join vettä. En harjannut läheskään joka päivä, mutta tuon suihkuttelun tein lähes joka ilta ja mulla ainakin näky selkee ero jo kahdessa viikossa. 🙂

 10. Voin suositella hyvä tuote, joka auttoi minua:

  tuottaja sivusto: cellinea.cu.cc

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 3
Tykkää jutusta