Syksyn ja talven elämäntaparemontti: Get Healthy With Kirsi

Moi!
Rakastan syksyä. Mulle syksy tuntuu uudelta startilta ja on uusien asioiden, kuten uusien harrastusten aikaa. Niinpä syksyn teemanani on “UUSI ELÄMÄ”. 🙂 Toisin sanoen elämäntaparemontti, jonka tarkoituksena on pikkuhiljaa muuttaa elämää terveellisemmäksi ja ehkäpä paremmaksi. Terveellinen elämä ei tarkoita kieltoja, rajoitteita ja ankeaa elämää, vaan se voi olla hauskaa, mukavaa ja helppoakin! Palkintona on hyvä ja energinen olo.
Tulen syksyn  ja talven aikana käsittelemään elämäntapoihin liittyviä eri aihe-alueita, kuten kuntoilua, ravintoa, hyvinvointia, ja muita terveyteen liittyviä asioita. Anna pieniä haasteita ja kerron vinkkejä aiheisiin liittyen. Voit ottaa osaa remonttiini niiltä osin, mihin asioihin kaipaat itse muutosta.
Aloitetaan kuntoilusta. Liikunnalla on monia positiivisia vaikutuksia terveyteen ja hyvään oloon.
Liikunta:
  • ennaltaehkäisee erilaisia sairauksia (mm. sydän- ja verisuonisairaudet, 2. tyypin diabetes, syöpä, osteoporoosi)
  • auttaa painonhallinnassa
  • tuo hyvän olon ja hyvän mielen
  • auttaa jaksamaan
  • auttaa rentoutumaan
  • parantaa unen laatua
Tämä kirjoitus on  suunnattu erityisesti sinulle, joka haluat aloittaa liikunnan. Kerron, miten pääset alkuun. Jos liikunta kuuluu jo elämääsi, suosittelen sinua silti lukemaan jutun läpi, sillä se sisältää hyviä vinkkejä motivaation ylläpitämiseksi. Jos harrastat jo liikuntaa, skippaa kaksi ensimmäistä kohtaa ja lue kolmannesta vinkistä eteenpäin.
Miten lähteä liikkeelle, jos ei ole koskaan aikaisemmin liikkunut, tai edellisestä liikuntajaksosta on jo pidempi aika?
1) Tee PÄÄTÖS!
Lähde liikkumaan NYT! Ei ensi viikolla tai ensi kuussa.
2) Lähde liikkeelle MALTILLA!
Älä haukkaa liian isoa palaa kakusta, vaan lähde liikkeelle pienin askelin. Uusimman tutkimuksen mukaan jo 20 min. päivittäinen liikunta vaikuttaa myönteisesti terveyteen: http://www.poliklinikka.fi/sydanterveyskanava/uutiset/vahainenkin-liikunta-on-tyhjaa-parempaa-9683079
Lähde siis liikkeelle 20 minuutin päivittäisestä, kevyestä harjoituksesta, kuten kävelylenkistä tai kevyestä pyöräilystä. Hyvä nyrkkisääntö se, että lenkin aikana pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta. Siten saat kohotettua peruskuntoasi, joka on kaiken pohja ja perusta. Hyvä kestävyyskunto auttaa sinua jaksamaan arjessa, ja kestävyysharjoittelu vahvistaa sydän- ja verenkierto-, sekä hengityselimistöä. Terveyden kannalta kestävyyskunto on siis ykkönen!
Voit pikkuhiljaa pidentää lenkkejä, ja sitten lisätä lenkkien tehoa (kävellä / polkea ripeämmin, valita maastoa, jossa on mäkiä, ottaa kävelysauvat mukaan, tms.). Kuuntele omaa oloa. Olo saa olla lopussa väsynyt, mutta ei rättiväsynyt.
3) Aseta TAVOITE!
Tavoite auttaa sinua matkalla pysymään päätöksessä.
4) Tee SUUNNITELMA ja pidä LIIKUNTAPÄIVÄKIRJAA
Mieti etukäteen, miten järjestät liikuntahetkesi arkeen. Mieti matkan varrella olevia mahdollisia esteitä ja sitä, miten ylität ne. Kalenteriin kirjattu viikko-ohjelma on hyvä apu. Voit pitää myös liikuntapäiväkirjaa kirjaten siihen toteutuneet treenit. Voit kirjata liikuntasuorituksesi vaikka perinteiseen ruutuvihkoon, tai kokeilla jotakin nettipalvelua. Esim. Kiloklubi on ilmainen palveluntarjoaja: http://kiloklubi.fi/
5) Kokeile UUSIA LAJEJA
Kun olet muutaman viikon kohottanut peruskuntoasi esim. kevyesti kävellen, voit monipuolistaa ohjelmaasi ja kokeilla uusia lajeja. Lisää ohjelmaasi lihaskuntoharjoituksia, sekä koordinaatiota ja liikehallintaa kehittäviä lajeja. Kun mietit sopivaa määrää ja sopivia lajeja, voit katsoa vinkkiä UKK-instituutin liikuntapiirakasta, johon on tutkimusten perusteella koottu sopiva viikoittain liikunta-annos:  
 
Tärkeää on valita sellaisia lajeja, joista itse nauttii. Kannattaa kuitenkin ennakkoluulottomasti kokeilla kaikkea – saatat yllättyä positiivisesti!
6) VENYTTELE JA PALAUDU!
Muista huoltaa kehoasi. Näin ennaltaehkäiset esimerkiksi rasitusvammoja.

Palautuminen ja rentoutuminen on tärkeää. Itse rentoudun parhaiten luonnon rauhassa.
7) Tee VAIHTELEVIA HARJOITUKSIA
Kaikkien treeniviikkojen ei kannata olla samanlaisia, vaan välillä kannattaa pitää kevyempiä, palauttavia viikkoja, ja välillä taas tehdä tehokkaampia treeniviikkoja. Myöhemmin voit myös ohjelmoida treenejäsi jonkin tietyn tavoitteen ympärille (esim. lisää voimaa, lisää kestävyyttä, lisää liikkuvuutta, peppu piukaksi, puolimaraton, jne.). Tällöin treenin painotus voi olla jossakin tietyssä osa-alueessa. Suosittelen kuitenkin, että treeneihisi kuuluu aina jollakin tavalla kestävyysharjoittelu ja lihaskuntoharjoittelu.

Soudin viikonloppuna pitkästä aikaa, kun olin mökkeilemässä.
8) PALKITSE itsesi
Mieti, miten palkitset itsesi? Mistä nautit? Palkitseminen auttaa tsemppaamaan taas eteenpäin.

Ihanan rento viikonloppu mökillä oli oma palkintoni vauhdikkaasta alkusyksystä.
Muita motivaattoreita matkan varrella:
         treenikaveri
         innostava treenimusiikki
         askelmittari
         sykemittari
         hyvät treenivarusteet (uusi jumppatoppi motivoi ainakin itseäni)
         oma PT (Personal Trainer)
Itse aion toteuttaa tätä haastetta siten, että lähden rohkeasti kokeilemaan syksyn aikana uusia lajeja, postaan teille hyviä treenimusavinkkejä, sekä kerron omia treenikuulumisiani.
Mukavia treenejä!
Terkuin, Kirsi
PS. Elämäntaparemontin kuntoilu-teema jatkuu muutaman viikon ajan ennen seuraavaa elämätaparemontin aihetta. Tulossa mm. kuvallisia treeniohjeita…!
Kommentit (2)
  1. Vaikka Kuntsikka jää taakse niin tuun kyllä seuraamaan sun blogia silmät kiinni näytössä!:D On muuten just siirtymisen kautta elämänntaparemonttihaave taustalla 😉

  2. Mulla alkaa kyllä Vaasassa kuntoiluohjelma. Blogisi innoittamana 🙂
    T. Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *