Taukojumppavinkit ja Kirsin kuulumiset

Moi!
Taukojumppavinkkien postaaminen on viivästynyt, sillä olen ollut syysflunssan selättämänä.
Tässä taukojumpat nyt vihdoin tulevat!
Haastan sinut seuraavan viikon ajan kokeilemaan taukojumppaa päivittäin. Alla on kaksi erilaista jumppaa, joista toinen  toteutetaan istuen ja toinen seisten. Ohjelmat ovat kestoltaan 4 ja 7,5 minuuttia.
Taukojumppa:
         elvyttää verenkiertoa
         piristää
         auttaa jaksamaan työssä
         rentouttaa
         lisää kehon liikkuvuutta
         ennaltaehkäisee tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja
Kokeile heti!
Pahoittelen videoiden heikkoa laatua… valaistuksen kanssa oli hieman ongelmia.. jatketaan harjoittelua.. 😉
Taukojumppa 1 (istuen)
Tässä taukojumpassa jumpataan istuen. Jumppa sopii hyvin vaikkapa toimistotyön lomaan. Liikettä saavat kyynärvarret (hiirikäsijumppaa), niska-hartiaseutu, koko selkäranka, keskivartalo, ja myös jalat. Jumpan kesto on 7,5 minuuttia, joten se ei syö työpäivästä paljoa. Nautiskele päivittäin!
Tämän mahdut tekemään pienessäkin toimistossa!
Taukojumppa 2 (seisten)
Tässä taukojumpassa jumpataan seisten. Liikettä saa koko kroppa! Myös koordinaatio ja tasapaino kehittyvät. Jumpan kesto on 4 minuuttia. Ei muuta kuin jumppaamaan!
 
Lisää taukojumppaliikkeitä:
Juuri taukojumpasta julkaistu juttu:
Mukavia taukojumppahetkiä!
Seuraavalla treenikerralla tiedossa parhaat vatsalihasharjoitusvinkit…. Mutta nyt mun tän hetken kuulumisia.
Syksyn työkuulumiset
Flunssaa lukuun ottamatta syksyyni kuuluu hyvää! Töissä on ollut sopivasti hoppua, ja erilaisia tehtäviä, jolloin päivät kuluvat nopeasti.
Suurin osa työajastani menee yksilöasiakkaiden kanssa, joille toimin Personal Trainerina. Lisäksi ohjaan tällä hetkellä kolme ryhmäliikuntatuntia viikossa. Syksyn ohjelmistooni kuuluvat Step Body, Kiinteytys ja IISEE Teema (sisäpyöräilytunti).
Step Body –tuntia kuvataan www.kuntomaailma.fi –sivuilla näin: Step Body sisältää helppoa askellusta step-laudalle 20 min., lihaskuntoliikkeitä 30 min., sekä loppuvenyttelyt 5 min. Step Body -tunnilla opit step aerobicin perusaskeleet ja vahvistat koko vartalon lihasryhmiä. Tunnilla kuntoillaan monipuolisesti ja vaihtelevasti, jolloin tunnin fyysinen kuormitus voi vaihdella hieman ohjelman mukaan. Tunnin askellus voidaan toteuttaa 20 min. step-laudalle tehtävänä askelsarjana tunnin alussa tai musiikkikappaleittain lihaskuntoliikkeiden lomassa. Askellusosuus koostuu aina yksinkertaisista step aerobicin perus-askeleista. Tunnin lihaskunto-osioon sisältyvät aina seuraavat lihasryhmät: alaraajat, vatsalihakset ja selkälihakset. Loput lihaskuntoliikkeet vaihtelevat ohjelman mukaan. Välineinä voidaan käyttää esim. painotankoja, käsipainoja ja kuminauhoja.
Kiinteytys-tunti kuvataan puolestaan näin: Kiinteytys on monipuolinen tunti, joka sisältää helppoa aerobic-askellusta 20 min., lihaskuntoharjoitteita 30 min., sekä loppuvenyttelyt 5 min. Kiinteytys-tunneilla kuntoillaan monipuolisesti ja vaihtelevasti, jolloin tunnin fyysinen kuormitus voi vaihdella hieman ohjelman mukaan. Jokainen ohjaaja rakentaa oma ohjelmansa, ja ohjelmat tunneilla vaihtuvat muutaman viikon välein. Kiinteytys-tunnin askellus voidaan toteuttaa 20 min. helppona askelsarjana tunnin alussa tai musiikkikappaleittain lihaskuntoliikkeiden lomassa. Tunnin lihaskunto-osiossa on harjoitteita aina seuraaville lihasryhmille: alaraajat, vatsalihakset ja selkälihakset. Muut lihaskuntoharjoitteet vaihtelevat ohjelman mukaan. Välineinä Kiinteytys-tunneilla voidaan käyttää esim. painotankoja, käsipainoja, levypainoa ja kuminauhoja. Tunti soveltuu kaikille!
Pääsen suunnittelemaan nämä tunnit alusta alkaen itse, eli valitsen musiikit, suunnittelen liikkeet, jne. Rakastan tätä osuutta työssäni. Hyvät biisit inspiroivat, ja saan käyttää mielikuvitusta!
IISEE Teema –tuntiin mulla on puolestaan selkeät raamit, minkä mukaan rakennan tunnin. Tuntia kuvataan näin: IISEE Teematunnit tuovat virkistävää vaihtelua sisäpyöräilyyn. Ne ovat edullisin matkasi maailman ympäri tai aikakoneesi historiaan ja tulevaisuuteen. Ne voivat olla kulttuuria ja viihdettä. Rokkia, poppia, lattareita, ihan mitä vaan! Teematunnit ovat aina Aero-tuntien mukaan rakennettuja, ja voit osallistua niille kunnostasi riippumatta. Teema vaihtuu kahden kuukauden välein.
Teema-tunneille tulee siis valmis musiikki IISEELTÄ ja sen saa halutessaan hyödyntää tai etsiä itse teeman mukaiset kappaleet. Välillä on hauska käyttää muiden etsimiä kappaleita. Se tuo vaihtelua tuntien suunnitteluun ja antaa uusia ideoita.
Yksilöasiakkaiden ja ryhmäliikuntatuntien lisäksi työhöni kuuluu tuotteidemme kehittämistä, erilaisten tapahtumien järjestämistä (esim. kuntotestauspäiviä yrityksille), luennoimista, ja nyt syksyllähän minusta tuli myös Xtravaganza-terveyskonsultti. Työni on pääsääntöisesti tosi kivaa ja monipuolista. Tosin liikunta-ala on sinänsä nuori, ja alalla on yleisesti ottaen joitakin puutteita ja paljon kehitettävää.
Syksyn omat treenit
Syksyn omat treenini sisältävät 3-4 tanssituntia viikossa (afroa, parisalsaa, ja muita lattareita), sekä viikoittaisen jooga-tunnin. Lisäksi olen ruvennut venyttelemään kotona iltaisin! Kyllä! Oma tavoitteeni syksyn elämäntaparemontin liikuntaosuudessa onkin liikkuvuuden lisääminen kroppaan!
Näiden lisäksi käyn satunnaisesti lenkillä, ja teen muita harjoituksia (käyn muiden ohjaajiemme ryhmäliikuntatunneilla, teen voimaharjoituksia kotona, jne.). Pyrin siihen, että treeniviikkoni eivät olisi viikosta toiseen samanlaisia, vaan niissä olisi myös vaihtelua.
Liikun tällä hetkellä omaksi ilokseni, eikä mulla oon liikkuvuuden lisäämisen ohella sen kummempia tavoitteita. Toki haluan pitää kuntoa yllä, mutta en tähtää maratonille, tai halua nostaa kymmeniä kiloja rautaa. En kaipaa isoja lihaksia, enkä pyykkilautavatsaa, vaan hyvää oloa! Eli teen sitä, mikä tuntuu kivalta, ja mistä saan iloa ja energiaa päiviini. Ja tällä hetkellä (ja viimeisen 7 vuoden ajan), päälajini on tanssi.
Syksyn tanssitunnit ovat sujuneet mukavasti. Afroa olen tanssinut jo 7 vuoden ajan vaihtelevasti sekä Mama African (http://www.mamaafricajkl.tk/)
 että Jyväskylän tanssiopiston tunneilla (http://www.jyvaskylantanssiopisto.org/).
 Vaihtelen tanssikoulua sen mukaan, mitkä tunnit sopivat parhaiten omaan aikatauluuni. Ja toki eri opettajilta saa ammennettua erilaisia asioita, joten vaihtelu virkistää. Tänä syksynä palasin parin, kolmen vuoden tauon jälkeen taas tanssiopistolle huippuopettaja Marjaana Siljamäen oppiin.
Myös lattaritanssien puolella tein syksyllä aikataulujen takia tanssikouluvaihdoksen. Olin vakaasti päättänyt aloittaa parisalsan alkeet, ja kun en aikataulullisesti päässyt Salsastudion (http://www.salsastudio.fi/) tunneille, päätin kokeilla Vanhan Havannan (http://www.vanhahavanna.fi/) tunteja. Vanhassa Havannassa olen tykännyt erityisesti parisalsa-tunneista sekä Dance Hall Reggaesta. Kirjoittelin aikaisemmin ensimmäisestä parisalsatunnista, ja olen edelleen innoissani tästä uudesta harrastuksestani! Miehille tunnit ovat paljon haastavampia kuin naisille (jee, pääsen helpommalla), sillä heidän on opeteltava erilaisia vientejä. Naiset vain seuraavat perässä. Jos seuraavat… =D Nimittäin tämä on ainakin itselleni haasteellisin osuus tuntia. Luulen olevani ”vietävissä”, kunnes opettaja huomauttaa, että älä vie! Jep…. Myös rentouden löytäminen on hankalaa. Ajattelen käteni lepäävän rentona parini kädellä, kunnes opettaja taas huomauttaa, että rentouta käsi. Miten ihmeessä näitä on niin vaikea tunnistaa omassa kehossa?!? No, joka tapauksessa – tunneilla on hauskaa, ja tämän harrastuksen aion säilyttää jatkossakin!
Terkuin, Kirsi
PS. Muistakaahan taukojumpata! 😉
kirsinkuntopiiri

Moi! Olen Kirsi - intohimoinen liikkuja ja muiden liikuttaja. Haluan liikuttaa myös sinua. Tervetuloa mukaan kuntopiiriini!

7 vastausta artikkeliin “Taukojumppavinkit ja Kirsin kuulumiset”

  1. Jeee! Tätä tarvitaan ensivuonna. Pistän mieleeni. Arvaa mitä; eilen huijasin J:n tekemään kuminauhajumppaa mun kanssa. Ha ha ha. Oli hauskaa… voisimme ehkä kokeilla näitä sinun muita juttuja täältä myös. Onko muuten miesten ja naisten voimistelussa eroja?

    T. Heini

  2. Ihanaa että pääset osallistumaan muiden tunneille. Mulla on niin hitsisti omia ohjauksia että en ehdi koskaan muiden tunneille. Viimeksi kesälomalla oon käynyt jonkun muun ohjauksessa. Mun mielestä toisten tunneilla käyminen on parasta. Saa jotenkin uutta potkua omiinkin juttuihin ja aina tarttuu mukaan joku idea.

  3. Heini: miten sä sen huijasit? 😉 Eiks mulla muuten olluki hyvä juontaja..? 😉 Miesten ja naisten välillä on toki eroja, mutta samat treenit kyllä käy molemmille. Ennemmin miettisin ne sopivat treenit tavoitteen pohjalta. 🙂

  4. Sannis: Joo, muiden tunneille osallistuminen on kyllä ihan parasta! Haluan tulla sun tunnille, kun tuun seuraavan kerran Vaasaan! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta