Afrotanssin riemua

Moi!
Osallistuin viime viikonloppuna kongolaisen afrotanssiopettajan Dourou-Deelightin ja Mami Watan http://www.mamiwata.fi/(jyväskyläläinen afrotanssi- ja soittoryhmä) järjestämään afrotanssin workshopiin. Onnistuin kurssille lähtiessä raapaisemaan auton kyljen tiiliseinään, ja mietin matkalla, pystynkö harmitukseltani keskittymään tanssiin lainkaan. Mutta taas kerran tapahtui se, mikä afrotanssissa on mielestäni parasta. Rytmi ja liike veivät mennessään, ja kaikki muut ajatukset katosivat mielestä! 
Aurinkoinen opettajamme Dourou-Deelight asuu tällä hetkellä Ruotsissa, ja vierailee vuosittain Jyväskylässä.
Afrotanssissa on monta asiaa, jotka tekevät siitä ainutlaatuisen kokemuksen. Live-rummutus on yksi niistä. Se, että tunnilla ei ole melodista musiikkia, vaan pelkkä rummutus, saattaa kuulostaa tylsälle, mutta sitä se ei ole! Rummutuksen rytmiin uppoutuu. Keskittyminen on täysin rytmin kuuntelemisessa ja sen mukaan liikkumisessa. Välillä tuntuu, että rummutus on kuin vartalon syke, joka laittaa liikkumaan. En osaa asiaa tämän paremmin selittää – se on koettava itse!
Välillä opettajamme Deelight hyppäsi rumpujen taakse muiden muusikoiden joukkoon, ja mitä useampi rumpali, sen mahtavampi fiilis!

Afrotanssissa ihanaa on myös tanssimisen riemu. Liikkeitä ei hiota otsa rypyssä, vaan tekeminen on hauskaa. Kun katselin workshopissa ympärilleni, näin paljon hymyjä. Iloa ja energiaa tanssiin antoi myös workshopin opettaja Dourou-Deelight. Hänessä on jotain sellaista aitoa iloa, aurinkoisuutta ja energiaa, joka valtaa koko tilan. Huomaan, että ajatuskin tästä saa hymyilemään, ja kirjoitan tätä tekstiä hymyssä suin. 🙂 Odotankin jo seuraavaa kertaa, kun Deelight tulee vierailemaan Jyväskylässä.

Deelight opettaa.
Ja minä teen perässä.
Pidän afrotanssissa myös siitä, että sitä voi tanssia kuka vain. Workshopissa vierelläni tanssi noin 20-vuotias tyttö ja edessäni 60-vuotias konkari. Olen itse tanssinut afroa reilut 7 vuotta, eli olin jo aikuinen, kun aloitin afrotunnit. Afrotunneilla sulauduin heti porukkaan toisin kuin esimerkiksi Street –tunnilla, jossa hieman erotuin 13-vuotiaiden joukosta. 
Jyväskyläläinen afrotanssi- ja soittoryhmä esiintyy seuraavan kerran 14.4. Waaw Africa -tapahtumassa, sekä Tanssin päivän näytöksessä 14.5.
Afrotanssi on myös todella monipuolinen kuntoilumuoto. Tanssiessa aerobinen kunto kohenee kuin huomaamatta, hypyt vahvistavat luustoa, ja jalkapohjien pienet lihakset vahvistuvat, kun tanssitaan paljain jaloin. Erityisen hyvää afro tekee yläselälle, sillä lapaluiden lihakset tekevät koko ajan töitä. Erinomainen laji toimistotyöläisille! Myös koko selkäranka saa liikettä. Omasta kokemuksesta voin kertoa, että afrotanssin aloittamisen jälkeen olen lähes kokonaan päässyt eroon rintarangan lukoista – jee! Lisäksi koordinaatio ja tasapaino kehittyvät.   
Luulen, että olen löytänyt elämääni asian, jota haluan tehdä niin pitkään kuin jalat kantavat!

Harrastan tällä hetkellä afrotanssia Jyväskylän Tanssiopistossa http://www.jyvaskylantanssiopisto.org/,jonka sivuilla afrotanssia kuvataan näin:

”Tunneilla tutustutaan monipuolisesti erityisesti länsiafrikkalaiseen tanssiin ja musiikkiin, jossa elävän säestyksen tuoma muusikon ja tanssijoiden välinen vuoropuhelu on tärkeää. Harjoitellaan mm. rentoutta, maahan suuntautuvia liikkeitä, keskikehon liikkeitä ja rytmisesti monikerroksisia liikekokonaisuuksia. Tunteihin sisältyy myös tansseihin ja musiikkiin liittyvää kulttuuritietoutta sekä kehonhuoltoa.”
Afrotanssiopettajani Mariana Siljamäki eli Mansku on opiskellut afrotanssia useampaan otteeseen eri Afrikan maissa. Myös oma haaveeni on päästä joskus tanssikurssille Afrikkaan!
Opettajana mulla on tanssiopistolla rautainen ammattilainen Mariana Siljamäki, jonka laadukkailla tunneilla on rento fiilis. Mariana on Mami Watan ohjaaja ja koreografi, ja hän on ensimmäinen afrikkalaisen tanssin opettaja Jyväskylässä (vuodesta 1992 alkaen). Tunneilla säestää taitava muusikko Jarmo Hovi, joka piristää tanssitreenejä pienillä musiikkivisoillaan, sekä laajalla tietämyksellään erilaisista tansseista ja rytmeistä. Jarmo on myös Mami Watan musiikillinen johtaja. Eli saan onnekseni tanssia todellisten ammattilaisten johdolla. 🙂
Jarmo Hovi ja uskomattoman taitavat rummutuskädet! 🙂
Nyt odotan innolla seuraavaa Jyväskylässä järjestettävää workshopia, jolloin paikalle saapuu senegalilais-brittiläinen huipputanssija Diene ”Waaw Waaw” Sagna. Hänen opetuksestaan päästään nauttimaan 13.-15.4. Samana viikonloppuna on myös rumpukurssi, sekä Waaw Africa –konsetti. Festivaaliviikonlopun järjestää jyväskyläläinen Mama Africa. Lue lisää Mama Africa Jyväskylän sivuilta: http://www.mamaafricajkl.tk/ tai Facebookista: https://www.facebook.com/events/347183091980547/. Suosittelen lämpimästi! 🙂

Aurinkoista loppuviikkoa!
Terkuin, Kirsi

Kommentit (4)
  1. Hymy tàssà tuli itsellekin tàtà lukiessa, mutta aika hyvin elàt kyllà hetkessà, kun onnistuit unohtamaan autonnaarmut. Toivottavasti oli niin pikkuruisia ettei niità tarvitse edes miettià. Kiva postaus ja ihanan iloisia kuvia 😀

  2. Kiva, että ilo välittyi jutusta! 🙂 Oon itse asiassa aika huono elämään hetkessä, mut afrossa se onnistuu! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *