Ruokavinkkejä viikonlopulle

Moikka!
Aattelin tänään postailla muutamat ruokavinkit viikonlopulle. Tarjolla on pari kanaruokaa ja pari kasvisvaihtoehtoa. 🙂
Aasialainen kanakeitto
Tämä resepti on bongattu Hyvä Terveys –lehdestä.
Tarvikkeet:
1,5 l vettä
2 salottisipulia
2 rkl ohueksi viipaloitua tuoretta inkivääriä
½ chili
½ dl limetinmehua
2 rkl soijakastiketta
1 tl (ruokokide)sokeria
2 isoa porkkanaa
2 (n. 300 g) broilerin nahatonta rintafileetä
100 g siitakkeita
100 g purjosipulia (vihreää osaa)
100 g täysjyvänuudeleita
Muokkasin reseptiä siten, että laitoin kokonaisen chilin, valkosipulia, enemmän soijakastiketta, sekä thai-kalakastiketta, koska minusta keitto ilman näitä oli hieman mauton.
Keittoon laitettava inkivääri edistää ruuansulatusta.

 

  1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kuoritut ja viipaloidut salottisipulit, inkivääri, viipaloitu chili, limetinmehu, soija ja sokeri.
  2. Kuori porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi tikuiksi. Suikaloi broilerinfileet. Lisää porkkanat ja broileri liemeen. Keitä keskilämmöllä noin 10-15 minuuttia tai kunnes broileri kypsyy.
  3. Puhdista siitakkeet ja poista kuivat kannat. Viipaloi siitakkeet ja huuhdeltu purjosipuli. Murenna nuudelit pienemmiksi paloiksi.
  4. Lisää siitakkeet, purjosipuli ja nuudelit keittoon. Hauduta vielä 5 minuuttia tai kunnes nuudelit pehmenevät. Tarjoa limetinlohkojen kanssa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman soijakastiketta
 
Sienirisotto
Etsin netistä sienirisoton reseptiä, ja päädyin testaamaan Elle-lehden blogistin, huippumallin, kokin ja tv-kasvo Pipsa Hurmerinnan (joka on käynyt samaa yläastetta kuin mä) reseptiä, ja tuli herkullista.
Tarvikkeet:
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
350 g sieniä
2 ½ dl arborio-riisiä tai muuta italialaista risottoriisiä
1 dl valkoviiniä tai vermuttia
1 l kasvislientä
2 dl parmesaanijuustoa
2 rkl voita
oliiviöljyä
pippuria ja suolaa
tuoretta timjamia 
Ihana herkku vaikkapa perjantai-illalle!
  1. Paista pilkottu salottisipuli ja valkosipulinkynsi isolla paistinpannulla oliiviöljyssä. Anna sipulien paistua noin 3 minuuttia, kunnes ne ovat läpikuultavia. 
  2. Laita sienet pannulle kahdessa erässä. 
  3. Mausta sienet pippurilla, suolalla ja timjamilla niiden paistuessa. Kun sienet ovat ruskistuneet, siirrä puolet niistä kulhoon odottamaan.
  4. Nosta levyn lämpötilaa. Lisää pannulle riisi. Paista pari minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes riisi on läpikuultavaa. 
  5. Lisää valkoviini. Sekoita kunnes viini on imeytynyt riisiin kokonaan.
  6. Laita seokseen lämmintä kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Sekoita noin 20 minuuttia, kunnes liemi on imeytynyt riisiin.
  7. Tarkasta maistamalla, että riisi on al dente eli ei liian kypsää. 
  8. Lisää pannulle loput sienet, parmesaani ja voi. Anna risoton hautua hetki kannen alla.  
  9. Tarjoile rucolasalaatin ja valkoviinin kanssa.
Kanapata
Tämä resepti on syntynyt omasta päästä. Tämä on oiva ateria esimerkiksi lauantaille tai sunnuntaille, kun haluaa lähteä ulkoilemaan ja ruuan olevan valmista kotiin tullessa. Ei muuta kuin ainekset nopeasti pataan ennen ulos lähtöä, ja ruoka on valmis kotiin tullessa! 🙂
Tarvikkeet:
vihanneksia (laitoin tällä kertaa itse perunaa, tomaattia, porkkanaa, sipulia, valkosipulia ja oliiveja , mutta muitakin voi käyttää)
broilerinkoipia (määrä riippuu syöjien määrästä ja padan koosta, mun pataan meni 3 koipea)
loraus öljyä
loraus valkoviiniä tai esim. balsamiviinietikkaa
mausteita maun mukaan (esim. yrttejä, suolaa, mustapippuria)
Pata uuniin ja ulkoilemaan! 🙂
  1. Kuori ja pilko kasvikset.
  2. Lorauta hieman öljyä padan pohjalle ja voitele pata.
  3. Laita kasvikset padan pohjalle ja heitä mausteet joukkoon.
  4. Laita kanat kasvisten päälle.
  5. Laita hautumaan uuniin (Mulla oli uuni miedolla lämmöllä 150 astetta, ja ulkoilin reilut  pari tuntia, jonka aikana pata oli muhinut herkulliseksi. Lyhyemmän ulkoilun ajaksi uunin voi laittaa 175-200 asteelle).
Intialainen kasvis-curry
Tämä resepti on otettu ETNO kasviskeittokirjasta.
Tarvikkeet:
1 kg vihanneksia (esim. peruna, porkkana, kukkakaali, parsakaali, selleri, kesäkurpitsa, jne.)
kasviöljyä paistamiseen
4 keskikokoista sipulia
3 valkosipulin kynttä
1 tl raastettua inkivääriä
2 tl jauhettua kuminaa
2 tl jauhettua korianteria
1 tl kurkumaa
½ tl sinapinsiemeniä jauhettuna
1 tl paprikajauhetta
suolaa
mustapippuria
cayennepippuria
Itse lisäsin lopussa joukkoon myös hieman ruokajugurttia.
Ihanan mausteinen annos vie ajatukset Intian lämpöön.

 

  1. Pilko vihannekset (mä käytin perunaa, porkkanaa ja kukkakaalia).
  2. Kuumenna öljy ja hauduta sipuli, inkivääri ja valkosipuli kuultaviksi.
  3. Lisää muut mausteet ja hauduta vielä hetki.
  4. Lisää kasvikset kypsymisjärjestyksessä ja hauduta, kunnes ne ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa vettä. (Itse lisäsin vettä aika runsaastikin.)
 Mukavaa viikonloppua! 🙂
Terkuin, Kirsi
 
Kommentit (2)
  1. Ihanan näköisiä ruokia! Nam! 🙂 Täytyy kokeilla tuota kanakeittoa heti tänään 🙂

    Hei olisko sulla vinkkiä, että miten voisi kuntoilla, vaikka häntäluu on murtunut? Oon nyt toista viikkoa vaan makoillut kotona, kun ei pysty istumaan, seisomaan pitkiä aikoja tai kävelemään kunnolla? Myöskään nostaminen tai kumartuminen ei onnistu.

  2. Moikka!

    Onpas ikävää, että häntäluusi on murtunut. Kun nuo kaikki mainitsemasi asiat sattuvat, niin sitten tähän väliin ei varmaan auta muu kuin kevyt kotijumppa. Yritä löytää kivuttomia liikkeitä esim, konttausasennossa, seisten, kyljellään. Mun blogista löytyy useita eri liikuntaohjeita kotona tehtäviin harjoitteisiin, joten selaile ja kokeile! 🙂

    Toivottavasti kivut helpottaa pian ja pääset taas liikkeelle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *