Reseptejä, olkaa hyvät!

Heippa!
Jos et oo vielä keksiny viikonlopulle ruokia, niin tässä muutama idea. 🙂
Katkarapu-avokado-perunasalaatti
Tämän reseptin olen bongannut Valittujen Palojen ”Syö hyvin, voin hyvin – Salaatit” –kirjasta.
4 annosta:
600 g varhaisperunoita hyvin harjattuina ja kuutioituina
2 rkl auringonkukkaöljyä
1 pieni punasipuli ohuesti viipaloituna
1 valkosipulin kynsi murskattuna
1 tuore ja mieto, punainen maustepaprika siemenittä hyvin hienonnettuna
1 tl korianterinsiemeniä karkeasti rouhittuna
1 tl juustokuminansiemeniä karkeasti rouhittuna
1 iso avokado
400 g kuorittuja katkarapuja keitettyinä tai pakastettuina ja sulatettuina
2 limetin mehut
6 rkl maustamatonta, vähärasvaista jogurttia
3 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
8 pehmeää lehti- tai ruukkusalaatin lehteä
suolaa ja pippuria

Ihana, kesäinen salaatti uusista perunoista, katkaravuista ja avokadosta.
  1. Kypsennä perunoita kattilassa kiehuvassa, vähässä vedessä, kunnes ne ovat juuri kypsiä. Valuta vesi pois ja jäähdytä perunat kylmän, juoksevan veden alla. Kuivaa ne sitten talouspaperiin.
  2. Kuumenna öljy paistinpannussa, lisää sipuliviipaleet ja kypsennä sekoittaen viisi minuuttia tai kunnes ne pehmenevät ja ruskistuvat kevyesti. Lisää pannulle valkosipuli, maustepaprika, sekä korianterin ja juustokuminan siemenet. Kypsennä edelleen sekoittaen minuutin ajan. Lisää joukkoon perunat ja kypsennä vielä kolmisen minuuttia. Ota pannu levyltä ja jäähdytä kasvikset.
  3. Kuori avokado, poista kivi lusikalla kovertaen. Leikkaa hedelmäliha kuutioiksi. Lisää kuutiot perunoiden joukkoon. Lisää sekaan myös katkaravut ja limettimehu. Mausta seos suolalla ja pippurilla ja sekoita varoen.
  4. Sekoita jogurtti ja hienonnettu korianteri yhteen, mausta kastike suolalla sekä pippurilla. Laita kuhunkin annoskulhoon kaksi salaatinlehteä. Jaa salaatti lusikalla kulhoihin ja valuta kastiketta salaatin pinnalle.
Tarjoa täysjyväleivän kera!
Tulinen tofusalaatti
Seuraava resepti on kirjasta ”Parhaat reseptit – Vietnam”.
4 annosta:
400 g tofua
1 rkl nuoc mamia (vietnam. kalakastike)
2 rkl soijakastiketta
1 rkl kuivaa sherryä
2 punaista chiliä
1 rkl sokeria
suolaa
2 rkl limettimehua
1 valkosipulinkynsi
1 punasipuli
200 g kesäkurpitsaa
200 g porkkanoita
1 nippu aasialaista basilikaa
3 rkl öljyä

Tulinen tofusalaatti maistuu ainakin kasvissyöjille, mutta mun mielestä muillekin!
Leikkaa tofu viipaleiksi ja viipaleet suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Sekoita marinadi muoc mamista, soijakastikkeesta ja sherrystä. Marinoi tofupalat sekoituksessa.
Puhdista chilit, poista siemenet ja silppua chilit. Survo sokerin ja suolan kanssa huhmaressa hienoksi, sekoita joukkoon limettimehu. Kuori ja silppua valkosipuli. Kuori sipuli ja leikkaa renkaiksi. Pese ja puhdista kesäkurpitsat ja porkkanat, leikkaa ohuiksi tikuiksi.
Pese basilika, ravistele kuivaksi ja nypi lehdet varsista.
Ota tofu marinadista. Kuumenna öljy wokissa. Kuullota valkosipulia. Paista tofupaloja valkosipulissa joka puolelta rapeiksi koko ajan sekoittaen. Ota wokista.
Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Tarjoa lisäksi tuoretta patonkia.
Kookos-katkarapukeitto
Tällainen tuli kehitettyä yks päivä kaapista löytyvistä tarvikkeista..
4 annosta:
sipuli
4 valkosipulin kynttä (voi laittaa myös vähemmän oman maun mukaan)
1 punainen chili (voi laittaa vähemmän, jos ei halua kovin tulista)
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 rkl punaista currytahnaa
3 pientä porkkanaa
1 paprika
1 pakastepussi herneitä
1 rkl thai kalakastiketta
2 rkl thai soijaa
1 tlk kookosmaitoa
1 limen mehu
kasvislientä (laitoin ehkä n. 3 dl, en mitannu)
thai basilikaa
kaffir limen lehtiä
sitruunaruohoa
tuoretta korianteria
katkarapuja

Tyhjästä nyhjätty keitto.. ja johan vaan tuli hyvää!
Freesasin oliiviöljyssä valkosipulit, chilin, inkiväärin, currytahnan, porkkanat, paprikan, sekä herneet. Sitten lisäsin kookosmaidon, kalakastikkeen, soijan, limen mehun, kasvisliemen, basilikan, limen lehdet, sekä sitruunaruohon. Annoin hautua jonkin aikaa, ja lisäsin lopuksi katkaravut, sekä tuoreen korianterin. Maistui!
PS. Vähemmilläkin mausteilla pärjää, jos kaapista ei satu kaikkea löytymään. Esim. thai basilikan ja kaffirlimen lehdet voi skipata.
Sitruunasemifreddo
Olen bongannut seuraavan reseptin Yhteishyvän Ruoka-lehtisestä.
4 annosta (mun mielestä annoksia oli tässä kyllä tuplasti, eli riittää hyvin isommallekin porukalle)
3 kananmunanvalkuaista
3 kananmunankeltuaista
¾ dl makeutusainetta (Canderel Green Stevia)
2 dl vispautuvaa kermaa
1 prk (200 g) maustettua rahkaa (vanilja tai sitruuna)
2 rkl sitruunamehua
n. 60 g kaura- tai murokeksejä
Koristeeksi:
keksimuruja
sitruunankuorta
Mä en oo jälkkäri-ihminen, mutta tämän tekemisessä jopa mä onnistun!
Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa keltuaiset ja makeutusjauhe. Vatkaimia ei tarvitse pestä välillä. Vaahdota kerma kolmannessa kulhossa. Yhdistä keltuais- ja kermavaahto sekä rahka. Lisää sitruunankuori ja mehu sekä murennetut keksit. Kääntele joukkoon valkuaisvaahto varovasti. Kaada seos silikonimuottiin tai muovikelmulla vuorattuun kakkuvuokaan. Pakasta vähintään 5 tuntia. Ota semifreddo jääkaappiin puolta tuntia ennen tarjoilua. Koristele keksimuruilla ja sitruunankuorella.
Hyvää juhannusta!
Aion juhannuksena nauttia viinilasillisen.. tai pari… 😉
Mulla muuten alkaa huomenna loma! 🙂
Aion ottaa lomalla rennosti, viettää biitsielämää ja pelailla mölkkyä.. 🙂

Pidän lomani aluksi myös parin viikon bloggaustauon, mutta liikunta- ja ravintovinkit jatkuvat taas 10.7.

Nauttikaa Suomen keskikesästä!
Terkuin, Kirsi

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *