Pari reseptiä ja terkut luontopolulta

Heippa!

Tällä kerralla piti taas jumpata, mutta eipäs jumpatakaan.. Mulle on iskeny laiskimus-lötkimys, ja liikunta on tällä viikolla ollu totaalisella kesätauolla lukuun ottamatta kevyttä kävelyä. Sen sijaan oon syöny hyvää ruokaa. Tässä teille pari reseptiä: herkullinen munakoiso-fetajuustopaistos, sekä raikas vuohenjuustotabbouleh-salaatti. Kokeile vaikka viikonloppuna!

Munakoiso-fetajuustopaistos

Tän reseptin mä oon saanu mun äidiltä, ja mun muistaakseni äiti mun tädiltä. No, joka tapauksessa tää on ollu yks mun lempiruokia jo useamman vuoden ajan. Lurps!
Noin neljä annosta:
2-3 munakoisoa
suolaa
(vehnäjauhoja)
voita tai margariinia
2 rkl oliiviöljyä
2-3 sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
2 tlk tomaattimurskaa
½ tl suolaa
1 dl tuoretta, silputtua basilikaa
200 g fetajuustoa
3 dl juustoraastetta (josta osa voi olla parmesania)
Viipaloi munakoisot, laita ne talouspaperin päälle ja ripottele pinnalle suolaa. Anna suolan vaikuttaa noin 15 minuuttia.
Silppua sipulit ja valkosipulit. Kuumenna öljyssä läpikuultaviksi, lisää tomaattimurska, puolet basilikasta ja hauduta 15 min.
Taputtele munakoisot talouspaperilla. Jos haluat, niin voit käännellä ne vehnäjauhoissa (tämä on alkuperäisen reseptin mukaan, mutta itse olen skipannut leivityksen). Paista pannulla rasvassa (mielellään voissa) ruskeaksi.
Lado uunivuokaan kerroksittain munakoisoja, tomaattikastiketta, tuoretta basilikaa, kuutioitua fetajuustoa ja juustoraastetta.
Paista 225-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia.
Nautiskele vihersalaatin ja vaikkapa tuoreen patongin kera!

Vuohenjuustotabbouleh

Olen bongannut tämän reseptin Valittujen Palojen  Salaatit-kirjasta.
Tabbouleh on klassinen Lähi-Idän salaatti, joka valmistetaan bulgurvehnän esikypsytetyistä, rouhituista jyvistä. Vehnän liotessa voit valmistaa kastikkeen ja hienontaa kasvikset ja yrtit. Tarjoa lisäksi naan- tai pitaleipää.
4 annosta
280 g bulgurvehnärouhetta
1 keltainen paprika
20 kirsikkatomaattia
1 pieni punasipuli
 noin ½ kurkkua
1 iso porkkana
5 rkl hienonnettua persiljaa
2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
1 pieni, tuore chili
200 g pehmeää vuohenjuustoa
suolaa ja mustapippuria
Sitruuna-juustokuminakastike
¼ tl juustokuminaa (jeeraa)
1 pieni valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua
3 rkl oliiviöljyä
Tarjoamiseen
salaatinlehtiä
12 retiisiä viipaleita
Valmistusaika: noin 30 minuuttia
  1. Kaada bulgurvehnärouhe isoon kulhoon ja peitä kiehuvalla vedellä. Sekoita hyvin ja jätä likoamaan 15-20 minuutiksi.
  2. Valmista kastike. Sekoita juustokumina, hienonnettu valkosipuli ja sitruunanmehu pienessä kulhossa. Vatkaa öljy vähitellen sekaan.
  3. Valuta bulgurvehnä siivilässä. Kaada kuiva bulgur takaisin kulhoon. Lisää kulhoon pilkotut paprikat, sipuli, kurkku, raastettu porkkana, persilja, korianteri, minttu, sekä chili. Kaada kastike bulgurvehnän ja kasvisten päälle ja mausta seos makusi mukaan suolalla ja mustapippurirouheella. Sekoita ainekset keskenään.
  4. Järjestele salaatinlehdet neljälle annoslautaselle. Nosta bulgur-salaattia lehtien päälle ja ripottele pinnalle vuohenjuustomurusia. Koristele annokset retiisillä ja tarjoa.
Bulgurvehnä on hyvä, vähärasvainen hiilihydraatin lähde. Koska siitä ei ole seulottu jyvän kuorikerroksia, se sisältää B-ryhmän vitamiineja.
Alla fiiliksiä tänpäiväiseltä luontopolkuretkeltä.

Terkuin, Kirsi
PS. Ens viikolla todellakin jumpataan – silloin oon jo lomilta takas töissä! 🙂
Kommentit (2)
  1. Hei tuo munakoisopaistos kuulostaa tosi herkulliselta. Mulla on nyt tààlà paljon anopilta saatuja munakoisoja ja niistà pitàà keksià vaikka mità…voisinkin kokeilla suomalaista reseptià, joten kaunis kiitos..tàmà menee kokeiluun 😀

  2. Kirsi Hartikainen
    17.8.2012, 16:13

    Voi, kun asuisin lähempänä, niin tulisin maistelemaan sun keitoksia! Munakoisot on nam, kun ne osaa laittaa oikein, ja sä ihan varmasti osaat! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *