Kylmäpuristettu kookosöljy – terveellistä vai ei?



Kehuttu ja parjattu kookosöljy

 
Olen viime aikoina testaillut joitain tuotteita, joista yksi on kylmäpuristettu kookosöljy. Sen terveysvaikutuksiahan on paljon hehkutettu. Sen on kerrottu parantavan mm. immuunisysteemiä, ihon kuntoa, suolistovaivoja, kilpirauhasen toimintaa, veren kolesteroliarvoja, auttavan painonpudotuksessa, vähentävän väsymystä ja diabetesriskiä. Niinpä purkki kylmäpuristettua kookosöljyä tarttui kaupan hyllyltä käteeni.
 
Tällainen houkuttelevan näköinen purkki tarttui käteeni kaupassa.
 
Lueskelin netistä, että tuotteen käyttö kannattaa aloittaa pikkuhiljaa teelusikallisesta / päivä. Maistelin öljyä suoraan purkista. Öljy jähmettyy alle 25 asteen lämmössä, joten se oli kiinteää, ja lohkaisin siitä lusikalla palasen. Tykkään kookoksen mausta, joten kookosöljy maistui hyvälle, mutta oli suussa inhottavan rasvaisen tuntuista. No, eihän rasvalta muuta voi olettaakaan! 😀 Ei ehkä uppoa sellaisenaan pidemmän päälle. Lueskelin, että kookosöljyä voi käyttää kaikessa ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa. No, mä en leivo oikeastaan ikinä, ja jotenkin vierastan kookosöljyn käyttämistä ruuan valmistuksessa. Ehkä se vois sopia thai-tyylisiin ruokiin, joissa käytetään kookosmaitoa, mutta tuleeko kookoksen maku läpi muissa ruuissa? Itse käytän paistamiseen oliiviöljyä (ei kylmäpuristettua, koska se ei kestä korkeita lämpötiloja), enkä vielä ole lähtenyt kokeilemaan kookosrasvaa.
 
Lusikoidessani rasvaa suuhuni, pohdin voiko kovan rasvan syöminen olla niin terveellistä kuin väitetään? Kookosrasvahan on pääasiallisesti (noin 92-prosenttisesti) kovaa, eli tyydyttynyttä rasvaa, mikä on tutkimusten mukaan haitallista mm. sydämen terveydelle. Niinpä tein pienen tutkimusretken nettiin, ja eri lähteissä kookosöljyä sekä suitsutettiin että parjattiin.
 
Netistä löytyi väitteitä, että kylmäpuristus muuttaisi kookosöljyn terveelliseksi verrattuna ”tavalliseen” kookosrasvaan.Väitteen kumoavat kuitenkin ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen Rasvatiedonwww-sivuilla, sekä farmakognosian professori Raimo Hiltunen Iltalehden haastattelussa.  

Heidän mukaansa kylmäpuristamisella ei ole kookosöljyn kohdalla merkitystä, eikä se vaikuta rasvakoostumukseen. Kylmäpuristamalla halutaan estää monityydyttymättömien rasvahappojen tuhoutuminen kuumennuksessa, mutta koska kookosöljyssä niitä ei ole, ei kylmäpuristuksella ole merkitystä.

Kookosöljyn terveellisyyttä sydämelle perustellaan sen suuren lauriinihappopitoisuuden vuoksi. Mutta myös tämän Orreveteläinen kumoaa. Ja samaa mieltä on myös elintarviketieteiden lisensiaatti, ravitsemustieteen opettaja Eeva Voutilainen Fit-lehden haastattelussa.Orreveteläisen mukaan tutkimukset osoittavat, että lauriinihappo suurentaa veren kolesterolipitoisuutta. Voutilaisen mukaan kookosöljyn rasvahappokoostumus on terveydelle epäedullinen. Kovan rasva nostaa veren rasva-arvoja, heikentää verisuonten kuntoa, sekä insuliinin toimintaa, mikä huonontaa sokeri- ja rasva-arvoja.

Kookosöljyä hehkutetaan myös sen vuoksi, että se sisältää elimistölle välttämättömiä rasvoja. Hyvinvointikonsultti Nita Arpiainen kertoo Fit-lehdessä neitsytkookosöljyn olevan erinomainen energianlähde, sillä hänen mukaansa elimistö pystyy käyttämään kookosöljyn suoraan energian tuotantoon eikä varastointiin, kuten se tekee useimpien muiden rasvojen kanssa. Arpiaisen mukaan kookosöljyn sisältämät keskipitkät rasvahapot eivät rasita maksaa ja haimaa samalla tavalla kuin muut rasvat. Keskipitkäketjuiset rasvahapot kiihdyttävät aineenvaihduntaa ja auttavat kehoa päästämään irti huonosta rasvasta.Voutilainen kumoaa Iltalehden haastattelussa keskipitkien rasvahappojen hyödyllisyyden. Hänen mukaansa suurin osa kookosöljyn rasvahapoista on juurikin keskipitkiä, myristiini- ja lauriinihappoa, mutta nämä molemmat nostavat veren rasva-arvoja. Orreveteläisen, Voutilaisen ja Hiltusen mukaan kookosöljy sisältää niin vähän omega-6- ja omega3- rasvahappoja, että sitä ei voi suositella välttämättömien rasvahappojen lähteeksi. E-vitamiina kookosöljy sisältää vain kymmenesosan rypsiöljyn E-vitamiinimäärästä. Myöskasvikunnan steroleita ja ko-entsyymi Q:ta kookosöljyssä on määrällisesti niin vähän, ettei niillä ole terveydellistä vaikutusta. 
 

Tieteellinen näyttö kookosöljyn hyvistä vaikutuksista on Orreveteläisen mukaan heikko, sillä ihmisillä tehtyjä tutkimuksia on hyvin vähän.
 

Siirtyykö kookosöljypurkkini nyt siis ruokakaapista kylppärin puolelle testaukseen? Kookosöljyä on suositeltu mm. deodorantiksi, hiusten hoitoon, ihoöljyksi, hyttysten pistoihin, hiertymiin, jne. Deodorantiksi? 😀 Täytyy kokeilla vapaapäivänä. 😉 Mutta ihan ensiksi voisin kokeilla kookosöljyä näin syksyisin puhkeaviin ihottumiini.
 
Lusikoinko tätä jatkossa kainaloihin..? 😉

Millaisia kokemuksia, mielipiteitä tai tietoa teillä on kylmäpuristetusta kookosöljystä?

Rentoa viikonloppua! 🙂

Terkuin, Kirsi

 

Kommentit (110)
  1. Itse ostin kanssa juuri tällä viikolla ensimmäistä kertaa samanmoisen purnukan testaukseen. Olen kuullut tästä vain hyvää. No nyt nekin väitteet on kumottu 😉 Mutta en osaa vielä sanoa muuta kuin, että puuroon se sopi ainakin hyvin. Korvasin öljyn laittamalla tuota tilalle ja hyvää oli. Kookos ei puske liikaa läpi ja itse ainakin pidin sen mausta, kannattaa kokeilla 🙂

  2. Mä olen käyttänyt kylmäpuristettua kookosöljyä viime syksystä asti kuivan ihon hoitoon ja voin sanoa, että toimii loistavasti. Jos lämpötilavaihtelut aiheuttavat iho-ongelmia, niin kookosöljy vaan avuksi. Ruoanlaitossa en ole vielä testannut sen toimivuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *