Kysymys mikroaaltouunista ja mansikkasmoothieta


Kysy Kirsiltä

Moi! 
On taas aika vastata teidän lähettämiinne kysymyksiin. Vastaan tällä viikolla seuraavnlaiseen mielenkiintoiseen kysymykseen: ”Mitä mieltä olen mikroaaltouunin käytöstä ruuan lämmittämisessä?” Heti ensiksi täytyy todeta, että en ole asiantuntija tämän kysymyksen vastaamisessa. Mähän olen fysioterapeutti ja viestintätieteiden maisteri, joten kysymys ei ole omaa asiantuntija-alaani, mutta sen verran heräsi mielenkiinto aihetta kohtaan, että oli pakko hieman tutustua netissä siihen tarkemmin.
Mikroaaltouuni – turvallinen vai ei?
Kuten arvata saattaa, löytyi mikroaaltouunin turvallisuudesta google-haulla väitteitä puolesta ja vastaan.
Mikroaaltouunihan toimii nimensä mukaisesti mikroaaltojen voimin. Aallot osuvat ruoan sisältämiin veden molekyyleihin, joiden välille syntyy kitkaa. Kitka saa aikaan lämpöä, ja siksi ruoka kuumentuu. Mikroaallot myös rikkovat ruoan sisältämiä molekyylejä, sillä kitkan vaikutuksesta molekyylien tai niiden entsyymien rakenne hajoaa tai muuttuu. Tämän on usein väitetty tekevän ruuasta vaarallista. Suomen elintarviketurvallisuusvirasto pitää mikroaaltouunia kuitenkin turvallisena tapana lämmittää ruokaa. http://yle.fi/uutiset/mikro_ei_tuhoa_ruoan_ravintoaineita/5375046
Mikron on väitetty myös tuhoavan ravintoaineita. Fakta on se, että kun ruokaa kuumennetaan, tuhoutuu siitä ravintoaineita, mutta tämä ei siis koske pelkästään mikrossa kuumennettua ruokaa. Koska mikro kuumentaa ruuan nopeasti, se saattaa tuhota vitamiineja jopa vähemmän kuin esim. pannulla paistettaessa. http://pilttipiiri.fi/jutut/ruoka-ja-ravitsemus/pannulla-vai-mikrossaMikrossa ruokaan ei myöskään tule paistamisessa syntyviä haitallisia aineita. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00052
Löytyi netistä toki pitkä lista myös mikron haittoja. Tässä yksi artikkeli, joka on koonnut mikron haittavaikutuksia: http://www.health-science.com/microwave_hazards.htmlArtikkelin mukaan mikroaaltouunissa ruokaan muodostuu syöpää aiheuttavia karsinogeenejä, mikroaaltouunissa lämmitetty ruoka vaikuttaa veren hemoglobiiniin ja kolesteroliin, ja äidinmaidonkorvike voi muuttua mikrossa jopa vaaralliseksi. Kuulostaapa kamalalle! Aiheisiin liittyen on kuitenkin mainittuna aina vain yksi tai kaksi lähdettä tai tutkimusta, joiden perusteella en menisi vetelemään johtopäätöksiä. Ehkä jäi hieman ihmetyttämään se, ettei asiaa ole tutkittu enemmän? Tai sitten en onnistunut löytämään näitä tutkimuksia. 
Sulatin muuten tänä aamuna mansikoita mikrossa. Lue loppuun, niin tiedät, mitä tein niistä! 🙂
Myös julkisuuden henkilöt puhuvat mikron haitoista. Yksi suomalainen mikroaaltouunin haitoista paljon puhunut on Antti Heikkilä. Hän esittelee blogissaan kasveille tehdyn kokeen, jossa  kasvatetaan samaa kasvin tainta samassa mullassa, mutta eri purkeissa. Toista kasvia kastellaan mikrossa käsitellyllä vedellä ja toista samalla vedellä, mutta sitä ei ole käsitelty mikrossa. Mikrovettä saanut kasvi kuoli muutamassa viikossa, kun toinen kasvi voi hyvin. http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=232
Tätä samaa testiä tosin on kokeillut erilaisin tuloksin myös Suomen kuvalehden toimittaja. Hänen tekemässä testissään mikrovettä saanut kasvi ei kuollut, vaan voi yhtä hyvin kuin hanavettä saanut kasvi. http://suomenkuvalehti.fi/blogit/tahan-on-tultu/tahan-on-tultu-testaa-mikroaallotettua-vetta-kasveille
Koska tietoa löytyi puolesta ja vastaan, enkä ole alan asiantuntija, en osaa vastata siihen, onko mikroaaltouuni turvallinen vai ei. Mutta oma mielipiteeni asiaan on kuitenkin se, että ruokaa kannattaa valmistaa ja nauttia monipuolisesti eri tavoin.. höyryttäen, hauduttaen, wokaten, paistaen, pannulla, uunissa, mikrossa, kattilassa, raakana… 🙂
Mansikoista syntyi herkullinen smoothie!
Tässä vielä vinkki aivan ihanaan mansikkasmoothieen, jota nautin tänä aamuna.
2 annosta
1 banaani
rasia mansikoita
loraus luonnonjogurttia
loraus maitoa
2 rkl pellavansiemenjauhetta
2 rkl kauraleseitä
Nämä kaikki sauvasekoittimella sekaisina, ja sitten herkuttelemaan!:)
Mukavaa viikkoa!
Terkuin, Kirsi

kirsinkuntopiiri

Moi! Olen Kirsi - intohimoinen liikkuja ja muiden liikuttaja. Haluan liikuttaa myös sinua. Tervetuloa mukaan kuntopiiriini!

2 vastausta artikkeliin “Kysymys mikroaaltouunista ja mansikkasmoothieta”

  1. Tuota mikroaihetta itsekin pohdiskelin varsinkin tyttäreni Aylan alkaessa syömään soseita. Lämmitin niitä esim. lämminvesihauteilla, mutta se osoittautui työlääksi muualla kuin kotona. Kyllä minä lämmitän usein ruokaa perheellemme mikrossa. Mutta minusta ruoka jotenkin ’kuivuu” tai muuttaa koostumustaan (aivan kuten tekstissäsi kuvailit) mikrossa, niin levyllä mieluiten lämmitän, jos mahdollista.
    Tuon kasvitestin haluaisin itsekin tehdä, ja kokeilla eri minuuttimääriä mikrossa, esim. kiehuiko testaajilla vesi mikrossa ja kauanko… Ja kokeilivatko myös antaa kasville levylle keitettyä vettä. Selväähän on, että keittäminen ja paistaminen myös (kuten kirjoitat) muuttaa ruoka-aineen koostumusta ja sen vitamiinipitoisuutta.

    Mikro on ollut markkinoilla 80-luvusta asti. Luulisi sen jo poistuneen kaupan hyllyiltä mikäli 30 vuoden ajan tutkimuksissa olisi todettu sen olevan hengenvaarallinen. Varmasti yhtenä keittiöapulaisena se on ihan turvallinen, tosin ei ainoana ruoanvalmistuskeinona.

    Laitatko meillekin mansikkapirtelöä/smoothieta, kun tulemme?
    T.Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta