Kokeilussa kookosvesi


Kysy Kirsiltä

Kirjoitin vähän aikaa sitten kylmäpuristetusta kookosöljystä, jonka jälkeen eräs tuttavani, joka pitää myös itse mielenkiintoista blogia kysyi, mitä mieltä olen kookosvedestä. No, täytyi tunnustaa, että en oo koskaan kokeillu, eikä mulla ole siitä tietoa. Niinpä päätin kokeilla ja ottaa selvää. Yks tän blogin kirjoittamisen kivoimmista puolista on se, että tulee tutustuttua samalla itselle uusiin asioihin ja otettua niistä selvää. 🙂
Kiiruhdin eilen työpäivän päätteeksi Jyväskylässä sijaitsevaan ihanaan kauppaan nimeltä Ekolo. Aavistin, että sieltä saattaisi löytyä kookosvettä, ja niin löytyikin. Myyjä kysyi, halusinko maustettua vai maustamatonta. Kysymyksestä arvasin, että maustamaton ei välttämättä ole maailman parasta herkkua, mutta valitsin kuitenkin sen. Kortilta veloitettiin 3,20e. Purkin koko oli 330 ml, joten ei mitään kovin halpaa juomaa.
Kookosvesi valmiina testaukseen.
Ja sitten kotiin testaamaan. Kaadoin kookosvettä suoraan lasiin ja maistelin. No, maku ei tosiaan ollut kovin herkullinen. Mulla on joskus ollut pullollinen aloe vera  -juomaa, ja jos nyt oikein muistan, niin maku oli vähän samanlainen. Jostain syystä mieleen tuli myös Molkosan, mutta siitä on niin pitkä aika, kun oon sitä juonu, että voi olla, että maku ei oo sinne päinkään. No, kookosveden makua on hankala kuvailla. Kookokselle se ei maistu yhtään. En ihmettele, että siitä löytyy myös maustettuja versioita. 😉 Lopun kookosveden lorautin smoothien joukkoon, missä se toimi hyvin.

Loppu kookosvesi päätyi smoothieen baanaanin ja mansikoiden kera.

 

 Mitä kookosvesi on?

Kookosvettä saadaan nuoren, vielä vihreän ja raa’an kookospähkinän sisältä, kun taas kookosmaito puristetaan kookoksen hedelmälihasta. Kookosvettä markkinoidaan hyvänä janojuomana, sillä se sisältää mineraaleja (esim. kaliumia, magnesiumia, kalsiumia), vain hyvin vähän energiaa, sokeria ja rasvaa. Pinnalle on nostettu erityisesti kookosveden kaliumpitoisuus. Kaliumhan on kivennäisaine, joka osallistuu laajalti elimistön elektrolyyttitasapainon, energia-aineenvaihdunnan ja entsyymitoimintojen säätelyyn. Kookosvesi sisältää myös muita elektrolyyttejä ja on isotoninen juoma, joten se palauttaa nopeasti kehon nestetasapainon. Siksi kookosvettä on suositeltu myös urheilujuomaksi.
Tsekkasin mun kookosveden purkin kyljen, ja siinä sanottiin, että 100 millissä kookosvettä on 14 kaloria, 0,2 g proteiinia, 3,1 g hiilihydraatteja, ja 0,1 g rasvaa. Kookosvesi on siis vähäkalorista verrattuna esim. urheilujuomiin. Erään tutkimuksen mukaan kookosvesi nesteyttää yhtä hyvin kuin urheilujuomat ja paremmin kuin vesi. Joten jos siis kaipaat tehokasta nesteytystä, mutta et kaloreita, toimii kookosvesi varmasti hyvin. Janojuomaksi en itse vaihtaisi sitä, koska kookosvedessä on kuitenkin kaloreita toisin kuin vedessä. Vähäkalorisuuden vuoksi kookosvesi ei myöskään toimi palautusjuomana. Se ei sisällä juurikaan hiilihydraatteja ja proteiineja, jotka palauttavat kehon urheilusuorituksesta.
Tässä vielä pari mielenkiintoista linkkiä aiheeseen liittyen. Ensimmäisessä hehkutetaan kookosveden puolesta, toinen taas pitää kookosveden terveysvaikutuksia enemmänkin myyttinä. 
Mukavaa viikkoa!                                                      
Terkuin, Kirsi       
kirsinkuntopiiri

Moi! Olen Kirsi - intohimoinen liikkuja ja muiden liikuttaja. Haluan liikuttaa myös sinua. Tervetuloa mukaan kuntopiiriini!

3 vastausta artikkeliin “Kokeilussa kookosvesi”

  1. Itselleni kookosvesi on ollut erittäin tärkeää, todennäköisesti jopa pelastanut henkeni, koska minulla on sairaus, jossa elimistöstä poistuu liikaa vettä (diabetes insipidus eli vesitystauti). Nykyään minulla on siihen lääkitys, mutta silti joskus kuivun ja varsin vaatimatonkin nestehukka on minulle hengenvaarallista. Tavallinen vesi ei pysy sisällä ollenkaan, mutta elektrolyyttirikas kookosvesi pysyy.

    Kaikki kokeilemani luontaistuotekauppamerkit ovat olleet suhteellisen pahoja. Okei, kaksi ihan hyvää on, mutta niitä ei käsittääkseni saa Suomesta. Olen kokeillut kai 13 eri merkkiä(!) ja parhaan makuiset ovat olleet aasialaisista kaupoista metallitölkeissä saatavia – ja reilusti halvempiakin. Osa niistä sisältää hieman lisättyä sokeria, osa ei. Olen kokeillut myös itse vihreistä kookospähkinöistä liruteltua tuoretta kookosvettä – parhaimmillaan tosi hyvää, mutta jotkut yksilöt eivät maistu hyvältä. Hintakin on aika tyyris.

    Makua voi parantaa myös lorauttamalla sekaan tilkan sokeroimatonta karpalo- tai mustikkamehua, sitruuna- tai limemehua tai vastaavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta