Hengitysteiden ja ihon hoitoa, sekä rentoutumista suolahuoneessa

Kirsi kokeilee

Heippa!
Kävin eilen kokeilemassa suolahuonehoitoa. Satuin Jyväskylän suolahoitolan pitäjän Outi Korpelan kanssa viime viikolla samaan koulutukseen, jossa hän kertoi, että suolahuonehoidosta on apua sekä ihon että hengitysteiden hoidossa. Mulla on atooppinen iho, joka oireilee syksyisin ja talvisin. Tällä hetkellä silmäympärysiho on tosi huonossa kunnossa, ihottumainen, kutiseva, kuiva, ryppyinen ja myös turvonnut. Samoin sormissa on kutisevaa ihottumaa, ja ihon on rikki. Mulla on myös pölyallergia, ja nenä mulla on melkein aina tukossa. Ajattelin siis, että voisin hyötyä hoidosta ja päätin kokeilla.
Ennen hoitoon menoa kävin tutustumassa hoitolan www-sivuihin, ja siellä kerrottiin, että munkit hoitivat keuhkosairauksista kärsiviä potilaita suolaluolissa jo keskiajalla. Suolalla on tulehduksia pienentävä ja limaa irrottava vaikutus hengitysteissä. Lisäksi suola ohentaa paksuuntuneita limakalvoja ja helpottaa hengitystä. Suola tekee hyvää myös iholle, sillä joutuessaan ihohuokosiin, se imee ympäröivästä ilmasta kosteutta itseensä, jolloin iho pysyy kosteana. Lisäksi suola desinfioi. Suolahoidosta saattaa olla apua hengityselinsairauksiin, sekä iho-ongelmiin. Suolahoitoa suositellaan mm. astmaatikoille, psoriaatikoille, atoopikoille, allergiseen nuhaan, ennaltaehkäisemään ja hoitamaan erilaisia virusinfektioita. Työssään ääntä käyttävät saattavat myös hyötyä hoidosta. Pääsääntöisesti suolahuonehoito sopii kaikille.
Suolahuonehoitoa on käytetty hoitomuotona 1980-luvulta alkaen. Suolahuone on nimensä mukaisesti suolalla vuorattu huone. Suolaa on seinäpinnoissa, katossa ja lattiassa. Lisäksi suolahuoneessa on suolageneraattori, joka jauhaa suolaa hienojakoiseksi ja puhaltaa sitä hengitettävään ilmaan. Pienet hiukkaset kulkeutuvat keuhkoputkiin ja vaikuttavat näin hengityselinten hyvinvointiin.
Saavuin suolahuoneelle mielenkiinnolla parin kaverin kera. Outi oli kertonut, että hoidossa voi halutessa olla vaikkapa alusvaatteilla, jos halusi kokeilla hoitoa myös iholle. Hoidon voi tehdä myös vaatteet ja suojakaapu päällä, jolloin hoito kohdistuu vain hengitysteihin. Päätin totta kai kokeilla hoitoa myös iholle, joten pakkasin ohjeiden mukaan ison rantapyyhkeen laukkuuni. No, saavuin suolahuoneelle rantapyyhe kainalossa, tuntuikin melkein siltä, että olisin saapunut jollekin paratiisirannalle, sillä pukuhuoneessa vastaan tulvahti ihana lämpö, ja suolahuone näytti aivan valkohiekkaiselta paratiisirannalta. Näyn kruunasivat neljä rantatuolia. Ei muuta kuin pyyhe tuolille ja lötköttelemään!
Kuva ei tee suolahuoneelle oikeutta, mutta saatte siitä ehkä jonkinlaisen mielikuvan. 🙂
Hoito kesti 40 minuuttia. Sen aikana lepuuteltiin rantatuoleissa ja hengiteltiin. Hoito ei tuntunut miltään, ja suolapöly oli niin hienoa, ettei sitä kertynyt esim. iholle tai hiuksiin, vaan hoidosta olisi voinut suoraan hilpaista vaikka kaupungille. Huulilla maistui hieman suola. Taustalla kuului suolageneraattorin hurina, sekä rauhoittava musiikki. Kaverini torkahtivat, mutta itse pysyin hereillä ja mietiskelin kaikenlaista. Olen huono rentoutumaan, joten tämä oli itselleni myös hyvä rentoutusharjoitus. Vielä en tiedä, oliko hoidosta ihoon ja nenän tukkoisuuteen apua vai ei. Outi oli jo etukäteen kertonut, että yhdestä hoitokerrasta ei useinkaan ole vielä hyötyä, vaan tarvitaan hoitosarja. Ajattelinkin nyt kokeilla hoitoa muutaman kerran.
Onko teillä kokemuksia suolahuonehoidosta?
Terkuin, Kirsi
kirsinkuntopiiri

Moi! Olen Kirsi - intohimoinen liikkuja ja muiden liikuttaja. Haluan liikuttaa myös sinua. Tervetuloa mukaan kuntopiiriini!

4 vastausta artikkeliin “Hengitysteiden ja ihon hoitoa, sekä rentoutumista suolahuoneessa”

  1. Minà olen kerran kokeillut suolahuonetta kaverin polttareissa. Ei ollut ehkà se hyvinvointi mielessà, kun kuitenkin oltiin baanalle làhdòssà ja nuoria kaikki, mutta kyllà mà muistan ettà joitakin alkoi huone kovasti yskittàà. Mulle ei tehnyt vaikutusta, mutta olihan se nyt silti erikoinen kokemus 😀

  2. Me kokeiltiin joskus yksissä polttareissa. Mulla ei oo allergioita eikä iho-ongelmia joten mun rahat menis tuolla varmaan hukkaan mutta Akilla on astma ja se on aina tukossa..sen lähettäisin tonne heti!

  3. Mielenkiintoista, oletko käynyt nyt useamman kerran ja hyötynyt suolahuoneesta? Miesystävälläni on paha iho-ongelma ja herkkä iho…auttaisikohan tuollainen häntä. Mitä lysti muuten maksaa per kerta?

  4. Kävin tuolloin 5 kertaa ja koin, että aina seuraavana päivänä iho oli pehmeämpi ja sormien ihottuma parempana. Mutta tuo oli varmaankin liian lyhyt setti, että olis ehtinyt näkemään paremmin tuloksia, ja taitaa vaikuttaa tehokkaammin hengitystieoireisiin kuin iho-oreisiin. Aikaa vievää puuhaa tuo on, joten siksi jäi noin lyhyeen. Hinta taitaa olla noin 20 € / kerta, joten ei myöskään mitään kovin halpaa touhua. Mutta oli kyllä ihanan rentouttavaa. Tuommoisen huoneen kun sais kotiin.. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta