Joulukalenterin 13. luukku

 Hyvää Lucian päivää!

Asuin lapsuuteni ja nuoruuteni Vaasassa, missä Lucian päivänä ihmiset kerääntyvät keskustaan katsomaan Lucia-kulkuetta. Haaveilin aina pienenä saavani joku päivä olla Lucia, joka ratsastaa hevosella kynttiläkruunu päässään. No, Luciaa minusta ei koskaan tullut muuta kuin omissa ajatuksissa. 🙂
Olisin aina halunnut olla Lucia.

Tiedätkö muuten, mistä Lucian päivä juontaa juurensa? Lucian päivä periytyy katolisesta pyhimyskalenterista. Luciaa pidetään valon tuojana, ja Lucia on sokeiden ja näkövammaisten pyhimys. Suomessa Lucian päivää on vietetty pitkään erityisesti ruotsinkielisissä piireissä.

Legendan mukaan sisilialainen Lucia oli kristitty neito, joka koki marttyyrikuoleman 300-luvun alussa. Hänen isänsä kuoli hänen ollessa pieni, ja isän kuoleman jälkeen myös äiti sairastui vakavasti. Lucia kuuli, että Pyhän Agathan haudalla rukoilemalla moni oli kokenut ihmeparantumisen, ja niinpä Lucia lähti äitinsä kanssa rukoilemaan Pyhän Agathan haudalle. Äiti parantui, ja Lucia päätti kääntyä kristinuskoon ja  vannoi pysyvänsä neitsyenä Pyhän Agathan tavoin. Kristinusko oli tuolloin kielletty Roomassa, ja Lucialla oli myös sulhanen. Perheen palvelija kertoi sulhaselle, ettei Lucia menisikään naimisiin tämän kanssa, jolloin Lucian sulhanen ilmiantoi Lucian viranomaisille. Lucia tuomittiin vietäväksi bordelliin. Tällöin Pyhä Henki täytti Lucian, ja hän muuttui niin painavaksi, ettei häntä pystytty siirtämään miesvoimin, eikä vetohärkienkään avulla. Lucia päätettiin polttaa, mutta tulikaan ei pystynyt vahingoittamaan Luciaa. Lopulta hänet surmattiin miekalla.
Toisen legendan mukaan ei-kristitty nuori mies rakastui Lucian kauniisiin silmiin. Mies ahdisteli Luciaa niin kauan, että lopulta Lucia repi silmät päästään ja lähetti ne miehelle. Kun Neitsyt Maria näki Lucian vahvan uskon, hän antoi Lucialle entisiä kauniimmat uudet silmät. Mies puolestaan järkyttyi tapahtuneesta, ja kääntyi sen seurauksena  kristinuskoon.

Aika hurjat tarinat, vai mitä?
Valoa kaamokseen! 🙂

Terkuin, Kirsi
kirsinkuntopiiri

Moi! Olen Kirsi - intohimoinen liikkuja ja muiden liikuttaja. Haluan liikuttaa myös sinua. Tervetuloa mukaan kuntopiiriini!

2 vastausta artikkeliin “Joulukalenterin 13. luukku”

  1. Hyvät hyssykät mikä laki; jos et suostu yhdelle miehelle, suostut sitten lain voimalla kaikille halukkaille. Tuota versiota en ollut minäkään kuullut.

  2. No, aika karua joo! Mun sisko kirjoitti tän tarinan mulle viime vuonna (se teki mulle silloin ihanan joulukalenterin, ja teki sellaisen tänäkin vuonna), ja mun oli pakko tarkistaa netistä, oliko tarina mun siskon itse keksimä! Mut eipä ollut! =D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta