Suola vaatii tarkan mitan


Olin viime viikonloppuna koulutuksessa, jonka aiheena oli liikkujan ravitsemus. Sain koulutuksessa hyvän muistutuksen suolan käytöstä ja ajattelin samalla kannustaa myös teitä kiinnittämään huomiota suolan käyttöön. Liiallinen suolankäyttöhän vaikuttaa mm. verenpaineeseen ja sitä kautta altistaa sydän- ja verisuonisairauksille, mutta enpä muistanut, että liiallinen suolankäyttö lisää myös mm. osteoporoosin ja mahasyövän riskiä. Hui! 

Suolaa, suolaa, enemmän suolaa.. vai miten se meni?

Suolan sisältämä natrium on välttämätön monissa aineenvaihdunnan prosesseissa, joten jonkin verran suolaa on saatava. Suolan turvallisen saannin alaraja on 1,5 grammaa vuorokaudessa, ja tämä määrä kertyy päivittäin helposti. Natriumia saadaan riittävästi jo maidon, lihan ja kalan sisältämästä luontaisesta natriumista, ja ongelmana Suomessa ei yleisesti ottaen olekaan natriumin puute, vaan liikasaanti erityisesti natriumkloridin eli ruokasuolan muodossa. Tiesitkö, että esim. yhdessä purkissa tonnikalaa on 2 g suolaa? Vilkaisepa huvikseen läpi jokainen tuote, jonka seuraavalla kerralla ostat ruokakaupasta. Yllättävän moni niistä sisältää runsaasti suolaa. Jopa makeat aamumurot sisältävät suolaa! Lisää esimerkkejä löydät Savon sanomien jutusta.
Makua ruokaan saa mm. yrteillä. Nyt kannattaa laittaa siemenet ikkunalaudalle itämään! 🙂
Suomessa suolan saanniksi suositellaan naisille korkeintaan 6 g/vrk ja miehille korkeintaan 7 g/vrk, ja kaikille korkeasta verenpaineesta kärsiville alle 5 g /vrk. Finnravinto 2002 –tutkimuksen mukaan suomalaiset miehet syövät päivittäin keskimäärin 10 g suolaa. Suositukset siis ylittyvät reippaasti. Eniten suolaa saadaan leivästä, lihavalmisteista ja juustosta. 
Testaa oma suolankäyttösi täältä
Miten voit helposti vähentää suolan käyttöä?  Tässä muutamia vinkkejä:
1.          Vähennä vähitellen. Makuaisti tottuu pikkuhiljaa.
2.          Valmista itse! Kotona tehdyssä ruoassa voit itse kontrolloida suolan määrää. Helpoin tapa on jättää suola valmistusvaiheessa pois ja lisätä vasta pöydässä tarpeen mukaan.
3.          Jos haluat lisätä ruokaan suolaa, käytä maustemittaa. Kun lisäät ”hyppysellinen” suolaa, hulahtaa sitä helposti ruuan sekaan suurempi määrä kuin olisi tarve.
4.          Jätä suola perunan, pastan tai riisin keitinvedestä pois. Eroa ei juuri huomaa!
5.          Korvaa suola mausteilla. Saat makua mm. sipuleista, chilistä, yrteistä ja pippureista. Kokeile rohkeasti myös kanelia, neilikkaa, juustokuminaa, kardemummaa, jne. Makua saat myös viinietikasta, sitruunasta ja limestä. Mausta puuro marjoilla – ei suolalla.
6.          Tsekkaa käyttämäsi liemikuutiot ja fondit, sekä mausteseokset – jotkin näistä sisältävät yllättävän paljon suolaa. Valitse vähäsuolaiset tai suolattomat vaihtoehdot.
7.          Vaihda ruokasuola mineraalisuolaan. Mineraalisuolassa iso osa natriumista on korvattu kaliumilla ja magnesiumilla.
8.          Syö tuoreita kasviksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Ne eivät sisällä suolaa, mutta vitamiineja ja suojaravintoaineita runsaasti! 🙂
Rakastan intialaisia mausteita.
Lisää tietoa ja vinkkejä mm. eri mausteiden soveltuvuudesta eri ruokiin löytyy mm. tohtori.fi ja Sydänliiton sivuilta.
 
Nyt haastan itseni ja sinut vähentämään suolan käyttöä! Tartutko haasteeseen? 🙂
Terkuin, Kirsi
Kommentit (3)
  1. Sulla on Kirsi hyvä blogi! 🙂 Ja mun blogissa olis sulle haaste; http://mommyhasdreams.blogspot.fi/

  2. Kirsi Hartikainen
    2.4.2013, 20:22

    Kiitti Erika! 🙂 Ja hei kiva, kun vinkkasit, että säkin pidät nykyään blogia! Kävin lueskelemassa. Mielenkiintoinen projekti! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *