Tsekkaa terveytesi!

Moi!

Treffasin mun etävalmennettavan viime viikonloppuna, ja tehtiin hänelle kehonkoostumusmittaus, sekä lihaskunto- ja liikkuvuustestit.Kirjoittelen piakkoin testien tuloksista, mutta tänään käyn yleisesti läpi keski-ikäisen miehen terveysasioita. Samat aiheet koskettavat toki keski-ikäisiä naisiakin, joten älä lopeta lukemista tähän, vaikka et olisikaan mies. 🙂

Tähän väliin oli muuten pakko tarkistaa, mikä se keski-ikä oikein onkaan? Wikipedia määritti keski-iän näin:

Keski-ikä on määrittelemätöntä aikaa elämässä, jolloin ihminen ei ole nuori eikä vanha.

Ajanjaksoa on yritetty määrittää useiden yritysten kautta, ja monet näistä päätyvät ihmisen keskimääräisen eliniän kolmanteen neljännekseen. Collins Dictionaryn mukaan keski-ikä ajoittuu suurin piirtein elinvuosille 36–59. Oxford English Dictionary antaa samankaltaisen määritelmän, mutta vuosille 45–60. Erik H. Erikson taas ajoittaa iän elinvuosille 40–65.”


Että näin. Tuon ensimmäisen määritelmän mukaan olen itsekin kohta keski-ikäinen… 😀


No niin, asiaan. Suomalaisen miehen eliniän odote on hieman vajaat 77 vuotta. Naiset elävät noin kuusi vuotta pidempään. Terveysongelmia alkaa yleensä esiintyä kolmen kympin rajapyykin jälkeen, ja tyypillisiä sairauksia ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet, sydän- ja verenkiertoelimistön sairaudet, sekä mielenterveydelliset sairaudet. Perintötekijät vaikuttavat toki sairastumiseen, mutta myös elintavat ovat suuressa roolissa. Esimerkiksi metabolinen oireyhtymä, eli MBO on aineenvaihduntahäiriö, joka liittyy vahvasti epäterveellisiin ruokailutottumuksiin ja liikkumattomuuteen. Metabolisessa oireyhtymään liittyy yleensä kasvanut vyötärönympärysmitta, verenpaineen nousu, maksan rasvoittuminen, sekä kohonnut verensokeri. Oireyhtymä on vahva diabeteksen sekä sydän- ja verenkiertosairauksien riskitekijä. Noin joka kolmannella keski-ikäisellä miehellä on MBO. Hui!


Tiedätkö, mikä on vyötärönympärysmittasi? Ylittääkö se 94 cm riskirajan?

Nyt tsekkaamaan omat elämäntavat!


Tässä pieni elintapojen tsekkauslista:

  • Milloin olet viimeksi käynyt terveystarkastuksessa? Tsekkaa terveytesi säännöllisesti (esim. verenpaine, veren rasva- ja sokeriarvot). Korkea verenpaine ja verensokeri eivät välttämättä aiheuta oireita, joten ne on hyvä mittauttaa silloin tällöin. On arvioitu, että yli 40-vuotiaista suomalaisista miehistä reilut 100 000 eivät ole tietoisia omasta kohonneesta verensokeristaan. 

  • Näetkö naapurisi navan paremmin kuin omasi? Mittanauha esille ja vyötärönympärys tarkastuksen alle! Jos senttimäärä ylittää arvon 94, on aika tarttua härkää sarvista. Miehillä rasva kertyy usein vyötärölle, ja sehän on sitä vaarallista sisäelinten ympärille kertyvää rasvaa. Hyvä uutinen on se, että painoa pudottaessa ensimmäiset kilot lähtevät nimenomaan vatsaontelon rasvasta, ja jo 5-10% painonpudotus vaikuttaa veren sokeri- ja rasva-arvoihin, sekä verenpaineeseen!

  • Onko haba päässyt surkastumaan? Lihasvoima on suurimmillaan noin 30 vuoden iässä, mutta sen jälkeen se pikkuhiljaa vähenee, ja vauhti kiihtyy myöhäisessä keski-iässä. Lihaskuntoharjoittelulla on monia myönteisiä vaikutuksia. Eräässä iäkkäämmille miehille tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että jo neljä kuukautta kestävä kahdesti viikossa tapahtuva lihasvoimaharjoittelu vähensi rasvakudosta 10-11% ilman ruokavalion muutoksia. On myös tutkittu, että jo muutaman kuukauden mittainen säännöllinen lihasvoimaharjoittelu lisää sekä iäkkäiden miesten että naisten lihasvoimaa noin 10-30 %. Tutkimuksen mukaan säännöllinen liikunta kohentaa kunnon lisäksi myös keski-ikäisten miesten mielialaa. Ja onhan liikunnalla rutkasti muitakin positiivisia vaikutuksia. Nyt siis treenaamaan! Jos aika ei meinaa riittää, suosi arkiliikuntaa, hyödynnä lasten harrastusten ajat, jne.

  • Onko ryhtisi päässyt painumaan kasaan? Tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat johtuvat monista eri tekijöistä, kuten liiallisesta istumisesta, liian vähäisestä lihasvoimasta, lihasten kireyksistä, yksipuolisista työasennoista, jne. Tsekkaa työasentosi ja ota rutiiniksi muutama päivittäinen ryhtiliike!
Kolottaako niskoja? Vahvista heikkoja lihaksia, venytä kireitä, ja tarkista työasentosi!

  • Syötkö säännöllisesti? Jo pelkästään säännöllinen ruokailurytmi auttaa painonhallinnassa. Säännöllinen syöminen ennaltaehkäisee myös lihaskudoksen vähenemistä.

  • Entä miten on lautasmallin laita? Löytyykö lautaseltasi proteiinia, hyvälaatuisia hiilihydraatteja, ja täyttyykö puolet lautasesta kasviksilla? Jos ei, niin laita lautasmalli syyniin.
  • Onko olut jokailtainen iltapalasi? Jos on, niin vähennä määrää. Liiallisella alkoholinkäytöllä on useita haitallisia terveysvaikutuksia.

  • Lisäätkö ruokaan aina hyppysellisen suolaa? Vähennä suolan määrää. Liiallinen suola kohottaa verenpainetta.

  • Maistuuko makkara päivittäin? Kovilla rasvoilla on yhteys sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin. Vaihda kovat rasvat pehmeisiin, ja makkara vähärasvaisempaan leikkeleeseen.
  • Tupakoitko? Nyt on aika lopettaa! Tupakointi altistaa esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöille.

  • Nukutko tarpeeksi? Vähäisillä yöunilla on useita terveyttä heikentäviä vaikutuksia. Liian lyhyet yöunet esimerkiksi lihottavat.

  • Annatko aikaa rentoutumiselle(muutenkin kuin iltaolutta hörppien ja tv:tä katsellen)? Rentoutuminen edistää monella tavalla terveyttä ja parantaa edellä mainittuja yöunia.
Stressaako? Muista antaa aikaa myös rentoutumiselle.

  • Entäpä surffaatko netissä yötä myöten? Pistä selain kiinni ajoissa, niin nukut paremmin.

  • Onko televisio paras kaverisi? Nyt ylös, ulos ja lenkille! Liiallinen istuminen heikentää terveyttä monella eri tavalla (mm. selän hyvinvointi kärsii ja aineenvaihdunta hidastuu).

Nyt on aika toimia omien ohjeiden mukaisesti, joten laitan koneen kiinni, teen pienen rentouttavan ja liikkuvuutta lisäävän joogaharjoituksen, ja otan iltapalaksi täysjyväleipää, vihanneksia, sekä rahkaa. 🙂


Mukavaa maanantai-iltaa!


Terkuin, Kirsi

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *