Uusi ruokavaliokokeilu

Kirjoittelin loppuvuodesta gluteenittomasta ruokavaliosta ja nyt olen ollut kyseisellä ruokavaliolla… tadaa… 2 PÄIVÄÄ! 😆  Työterveyshoitaja suositteli mulle gluteenitonta ruokavaliota unettomuuden, allergioiden ja atooppisen ihon hoitoon. Olin aluksi hyvin skeptinen (ja ainakin unettomuuden hoidon osalta edelleenkin), muuta päätin toteuttaa kolmen kuukauden kokeilun. Ei siinä ainakaan mitään menetä. No, halusin joulun pyhät vielä herkutella, joten suunnittelin aloituksen loppiaisen jälkeen. Startti oli takkuinen. Tsekkasin maanantai-iltana seuraavan päivän lounasravintolan listan, ja sieltä löytyi gluteeniton kalakeitto. Yes! Kun olin tilaamassa annosta, huomasin, että keitto on loppu. No, en ehtinyt enää muualle ja oli nälkä, joten ei muuta ku leivitetty kalaleike lautaselle ja uuden ruokavalion aloitus siirtyi seuraavalle päivälle. Miten ärsyttävää onkaan, kun on just päättänyt jotain, ja sit se ei jostain syystä ota onnistuakseen! No, tässä tuli huomattua, että ehkä gluteenittoman ruokavalion noudattaminen ei aina olekaan niin helppoa kuin ajattelin. Täytyy miettiä varalle plan B, jos gluteenitonta vaihtoehtoa ei olekaan tarjolla.

Millä korvata leipä?
Millä korvata leipä?

Pari päivää tässä on siis vasta tätä uutta ruokavaliota takana, joten olossa ei tietenkään ole vielä mitään muutoksia. Takkuista alkua lukuun ottamatta on ollut aika helpon tuntuista. Aamiainen on ollut haasteellisin, sillä olen yleensä syönyt aamiaiseksi leipää. Nyt lautasella on ollut jugurttia / rahkaa & marjoja / hedelmiä / kasviksia & kananmuna / kalkkunaleikkeleitä. Kyllä näilläkin on käyntiin päässyt, mutta jotain muutakin täytyis keksiä, sillä syön yleensä myös väli- ja iltapalaksi jugurttia tai rahkaa, niin ei rupea pidemmän päälle tökkimään. Eli nyt kaikki hyvät gluteenittomat aamiais- välipala- ja iltapalavinkit kehiin!  🙂

Kuitujen ja vitamiinien saanti huolettaa. Aikaisemmin mun pääasialliset kuidunlähteet on olleet täysjyväleipä ja täysjyväpasta. Täysjyväviljat sisältävät myös useita vitamiineja ja hivenaineita, kuten B-vitamiineja, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa. Kun täysjyvävilja jää ruokavaliosta pois, on varmistettava kuitujen ja vitamiinien saanti.

Listasin aikaisemmassa postauksessani muutamia gluteenittoman ruokavalion vitamiinien ja kuitujen lähteitä.

Kuidut:

–          gluteeniton kaura
–          kasvikset
–          marjat
–          hedelmät
–          siemenet & pähkinät
–          kvinoa
–          psyllium
–          amarantti

Kvinoa ja psyllium ovat edelleen hankintalistalla. Kvinoa tais muistaakseni ainakin olla aika kallista, kun joskus sitä silmäilin.

Siemeniä ja pähkinöitä täytyy ruveta syömään enemmän.
Siemeniä ja pähkinöitä täytyy ruveta syömään enemmän.

B-vitamiinit:

–          maitotuotteet
–          pavut
–          idut
–          mantelit, pähkinät, siemenet
–          maksa (en syö)
–          luonnonriisi
–          tummanvihreät kasvikset, kuten parsakaali

Parsakaalia tulee syötyä liian harvoin. Täytyy petrata!
Parsakaalia tulee syötyä liian harvoin. Täytyy petrata!

Magnesium:

–          vihreät lehtivihannekset
–          pähkinät
–          banaanit
–          palkokasvit
–          tumma suklaa
–          kahvi
–          maitotuotteet
–          perunat
–          liha (en syö punaista lihaa muuten kuin todella harvoin riistaa)
–          äyriäiset ja kala

Sinkki:

–          maksa
–          naudan- ja lampaanliha
–          juustot
–          simpukat
–          pähkinät ja siemenet

Rauta:

–          veri
–          sisäelimet (maksa ja munuainen)
–          liha
–          simpukat
–          pavut
–          siemenet
–          nokkonen

Täytyy varmaan pitää muutamalta päivältä ruokapäiväkirjaa ja tsekata, että kuidut ja vitamiinit tulee täyteen.

Onko teillä vielä hyviä vinkkejä gluteenittoman ruokavalion kuidun lähteistä? Tai jotain hyviä gluteenittomia reseptejä? Saa antaa vinkkejä!  🙂

Terkuin, Kirsi

 

kirsinkuntopiiri

Moi! Olen Kirsi - intohimoinen liikkuja ja muiden liikuttaja. Haluan liikuttaa myös sinua. Tervetuloa mukaan kuntopiiriini!

7 vastausta artikkeliin “Uusi ruokavaliokokeilu”

 1. Olin muutaman viikon mm gluteenittomalla imetysdieetillä viime keväänä. Kauranäkkäri on hyvää. Kysy, minä päivinä lähikauppaasi tulee gluteenittomia leipiä. Asun myös Jyväskylässä ja tosiaan jos osui vääränä päivänä esim Savelan S-markettiin, siellä ei ollut mitään. Mestarin herkussa on kohtuuhyvät valikoimat. Riisikakkuja (onhan ne aika heppoisia) välipalalla lisäkkeineen.

 2. Hei! Toivottavasti jaat myöhemmin auttoiko sinulla gluteeniton ruokavalio tuomaan parempaa olotilaa. 🙂 Kirjoitin muutama päivä sitten omaan blogiini pikkupostauksen eräästä gluteenittomasta kuitulisästä, jota on helppo hienojakoisuutensa ja neutraalin makunsa takia erilaisiin ruokiin joissa se voi imeytyä pieneen määrään nestettä. Kuten muussit, puuro, munakkaat ym. 🙂 Tuote on Profiber Perunakuitujauhe, tässä linkki ravintosisältöön: http://www.sempergluteeniton.fi/tuotteet/jauhoseokset/pofiber-perunakuitujauhe

  Ajattelin vaan mainita jos haluat joskus kokeilla ja en listassasi nähnyt siitä mainintaa, sopii tosiaan siis muunkin ruuan kaveriksi eikä vain leivontaan! Löytyy yleensä hyvin varustettujen kauppojen jauhohyllyltä 🙂

  Tsemppii!

 3. Ja yleensä tuo maksaa kaupoissa vain noin 2-3 euroa per paketti, ja koska pienessä määrässä on paljon kuitua yksi paketti kestää hyvän aikaa 🙂

  • Juu, kertoilen myöhemmin kokemuksista! Ja kiitos hyvästä vinkistä! 🙂

 4. Moikka,
  Itselläni todettiin 9 kk tutkimusten jälkeen viime syyskuussa keliakia. Olen nyt opetellut tähän uuteen elämään ja ruokavalioon, tutkiskellut tuotteita ja ravintoloita. On kyllä pelottavaa huomata, että todella monessa tuotteessa on viljaa…
  Mutta asiaan, kuitulähteenä itse käytän rouhittua pellavansiementä. Siinä on ollut maku ok ja sitä voi sekoittaa lähes mihin vain. 🙂

  • Tsemppiä gluteenittomaan ruokavalioon! 🙂 Ja kiitos vinkistä! Mä oon kans laittanu pellavansiemenrouhetta esim. jugurttiin – on hyvää! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta