Ihana, ravitseva parsa

 

Oi, ihanaa, parsakausi on täällä!

Rakastan tuoretta vihreää parsaa. Parsa on maukasta ja kevyttä, mutta ravitsevaa. Sadassa grammassa parsaa on vain 26 kcal, mutta parsa sisältää runsaasti foolihappoa, jonkin verran muitakin B-ryhmän vitamiineja, K-vitamiinia, C-vitamiinia ja beetakaroteenia. Parsa on myös melko hyvä kaliumin ja kuidun lähde. Parsaa on käytetty ravintokasvina jo hyvin varhain, ja lukemani mukaan egyptiläiset tunsivat parsan jo 5000 vuotta sitten. Parsaa on ennen käytetty myös lääkekasvina, sillä parsa poistaa tehokkaasti nesteitä.

Valmistin kevään ensimmäiseksi parsa-ateriaksi parsarisottoa. Reseptin on Pirkka.fi –sivustolta.

parsarisotto

4 annosta

500 g tuoretta vihreää parsaa

1 l vettä

1 tl suolaa

1 kasvisliemikuutio

2 salottisipulia

2 rkl voita

3 dl risottoriisiä

2 dl puolikuivaa valkoviiniä

2 dl parmesaania raastettuna

mustapippurirouhetta

ruohosipulia

Huuhtele parsat. Leikkaa parsojen tyvestä noin 2 cm pois. Kiehauta vesi kattilassa, mausta suolalla ja upota parsat veteen. Keitä parsoja noin 5 minuuttia. Nosta parsat reikäkauhalla pois keitinvedestä. Murenna keitinveteen kasvisliemikuutio. Viipaloi parsat sentin paloiksi.

Kuori ja silppua sipulit. Sulata paksupohjaisessa kattilassa voi. Kuullota sipulit ja riisit. Lisää kattilaan kuumaa keitinlientä vähitellen. Keitä riisiä miedolla lämmöllä. Lisää uutta nestettä, kun edellinen neste on imeytynyt riisiin. Sekoita riisiä aluksi koko ajan ja kypsymisen loppuvaiheessa silloin tällöin. Kaada joukkoon valkoviini ja keitä riisi kypsäksi eli yhteensä noin 20 minuuttia.

Risoton pitää olla kermamaista, ei liian sakeaa. Lisää nestettä tarvittaessa. Maista riisien kypsyys. Sekoita lopuksi risoton joukkoon parmesaaniraastetta, mustapippurirouhetta ja parsapalat. Viimeistele risotto silputulla ruohosipulilla.

Itse paistoin risoton kylkeen muutaman ahvenfileen.

Herkullista parsakautta!

Terkuin, Kirsi

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *