Tiesitkö tämän punajuuresta? Pari sanaa punajuuren terveysvaikutuksista, sekä herkullisten punajuurifalafelien resepti

Moikka!

Mitäs te pidätte punajuuresta? Yleensähän sitä joko rakastetaan tai sitten vihataan. Itselleni punajuuri on sellainen juurikas, että aina välillä sen muistaa, mutta sitten taas unohtaa. Toisin sanoen kauhean usein siitä ei tule kokkailtua, vaikka punajuuresta pidänkin. Lukaisin punajuuren terveysvaikutuksista, ja ehkäpä punajuuri tulee nyt pöytääni useammin. 🙂

Tiesitkö sinä, että punajuuri sisältää runsaasti kuitua, sekä monia eri kivennäisaineita ja kuten kaliumia, magnesiumia, rautaa, sekä A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja. Erityisesti B-vitamiineista mainittakoon folaatti, jonka saanti suomalaisessa ruokavaliossa on vähäistä.

Punajuuri oli aikoinaan lääkekasvi, jota käytettiin mm. särkyjen, flunssan, ihottumien ja hermostollisten häiriöiden hoitoon. Punajuuren punaisen väriaineen uskotaan kohentavan mieltä ja punajuurin tryptofaanin tuovan hyvää oloa.

Nokkosen tavoin punajuuri kerää maaperästä nitraatteja, ja siksi sitä ei suositella alle yksivuotiaille lapsille, koska pienen lapsen elimistö ei ole vielä tarpeeksi kehittynyt torjumaan nitraatin haittoja. Nitraatti voi muuttua elimistössä nitriitiksi, joka heikentää hemoglobiinin kykyä kuljettaa happea soluille. Keittäminen ja kuoriminen vähentävät nitraattipitoisuutta.

Alla punajuurifalafelien resepti. Helppoa, hyvää ja nopeaa arkiruokaa.

punajuurifalafelit
Sorry, kuva on otettu mökkiolosuhteissa…!

Punajuurifalafelit

4 annosta valmistusaika alle 30 min.

230 g keitettyjä kikherneitä (esim. Pirkan valmis purkki)
230 g keitettyjä punajuuriviipaleita (esim. puoli purkkia Pirkan punajuuriviipaleita)
1 dl korppujauhoja (+ jonkin verran lisää pyöryköiden kääntelyyn korppujauhoissa)
1 kananmuna
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 ½ tl juustokuminaa
öljyä paistamiseen

Lisäksi: tarjolle esim. salaattia, tsatskia ja pitaleipää.

  1. Hienonna huuhdotut ja valutetut kikherneet ja valutetut punajuuret monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon korppujauhot, muna, suola ja pippuri.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleita ja juustokuminaa rasvassa pannulla miedolla lämmöllä.
  3. Lisää sipuliseos massan joukkoon. Pyörittele massasta kostutetuin käsin pyöreitä pullia ja käänetele pyörykät korppujauhoissa.
  4. Paista pyörykät pannulla rasvassa kypsiksi 10-12 minuuttia välillä käännellen.

Tarjoille esim. tsatsikin, salaatin ja pitaleipien kera.

Terkuin, Kirsi

Kommentit (4)
  1. Tulipa hyvään saumaan tää resepti kun juuri mietin että voisin kokeilla tehdä falafeleja itse kotona, pizzerioiden falafelit ovat aina pettymys! Kokeiluun siis lähtee 🙂

    1. kirsinkuntopiiri
      20.11.2014, 19:19

      Oi, kun kiva! 🙂 Noissa vähän erilainen twisti, kun on sitä punajuurta, mutta meille maistui. 🙂

  2. Hyvää uutta tietoa punajuuresta! Itsellä kanssa kausia, että sen olemassa olon unohtaa. Nyt juuri menossa punajuuribuumi. Lisäsin sämpylöihin netistä löytämäni linkin innoittamana pari desiä raakaa punajuurta raasteena. Tuli hienon punaisia, jouluisen värisiä sämpylöitä, jotka olivatkin ihmeen hyviä. Olen seuraillut blogiasi jo jonkin aikaa ja pidän kovasti postauksistasi ja tyylistäsi kirjoittaa liikuntaan, terveyteen ja hyvinvointiin liittyen 🙂 Kiitos!

    1. kirsinkuntopiiri
      30.11.2014, 20:22

      Oi, ihana idea laittaa punajuuriraastetta sämpylöihin! Enpä muuten ookaan aikoihin leiponu sämpylöitä, ja voisin noita punajuurisämpylöitä sun innoittamana leipoa. 🙂 Ja kiva kuulla, että oot tykänny blogista! Kiitos! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *