Ruokavinkki pääsiäiselle: karitsanpotkaa punaviinissä

Valmistettiin lomaviikolla mökillä karitsanpotkaa. Piti valmistaa lampaankyljyksiä, mutta kun niitä ei löytynyt kaupasti, niin otettiin potkaa kokeiltavaksi. Ja onni onnettomuudessa – potkasta tuli suussa sulavan herkullista! Tässä siis yksi varteenotettava respeti pääsiäisajan lammasruuaksi.

kartisanpotka

Reseptin löysin blogista nimeltä Ripaus tryffeliä. Kiitos herkullisesta reseptistä mene siis sinne!

Karitsanpotka on muuten täydellinen pitkän ulkoilupäivän ruoka. Esivalmistelut ovat nopeat ja helpot, ja sen jälkeen potkan annetaan hautua uunissa 3-5 tuntia. Lopuksi vielä kastike ja lisäkkeet, ja herkuttelemaan!

Karitsanpotka punaviinissä kahdelle:

  • 2 karitsanpotkaa
  • 1 porkkana
  • 1 sipuli
  • kokonainen valkosipuli halkaistuna
  • 2 dl punaviiniä
  • oliiviöljyä
  • tuoretta rosmariinia
  • tuoretta minttua
  • mustapippuria rouhittuna
  • suolaa

Ota potkat lämpiämään hyvissä ajoin ennen ruuan valmistusta. (Me ostettiin potkat pakasteena ja annettiin sulaa huoneen lämmössä yön yli, ja olivat juuri sopivat aamulla valmistamista varten.)

Laita uuni lämpenemään 120 asteeseen ja pilko kasvikset suurehkoiksi paloiksi.

Mausta potkat suolalla, pippurilla ja yrteillä ja paista kuumassa, öljytyssä uunipadassa nopeasti niin, että potkien pintoihin tulee joka puolelle kaunis väri. Nosta potkat pois ja pidä lämpimänä.Freesaa pilkotut kasvikset nopeasti padassa. Lisää potkat kasvisten joukkoon.

Porkkanat, sipulit ja tuoreet yrtit maustavat potkaa.
Porkkanat, sipulit ja tuoreet yrtit maustavat potkaa.

Lisää punaviini pataan ja kiehauta alkoholi pois. Laita kansi päälle ja pata 120 asteiseen uuniin hautumaan useammaksi tunniksi. (Me pidettiin pataa uunissa 4 tuntia, ja lihasta tuli erinomaisen pehmeää ja mureaa.)

Valmista haudutusajan lopussa haluamasi lisäkkeet. Me laitettiin viimeiseksi puoleksi tunniksi uunipellille maa-artisokkaa ja paahdettiin ne potkien lisukkeeksi. Mutta myös muut uunijuurekset tai vaikkapa peruna- tai juuresmuusi sopisi hyvin potkan kera.

Kun lihat on haudutettu, nosta potkat erilliseen astiaan ja pidä lämpiminä.

Siivilöi paistoliemi kattilaan. Kuori ruokalusikalla pinnalla olevaa ylimääräistä rasvaa pois. Suurusta esim. vehnäjauholla ja keitä kastikkeeksi.

Tarjoile potkat kastikkeen ja lisukkeiden, sekä halutessa pehmeän punaviinin kera. 😉

Terkuin, Kirsi

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *