Äidin lammasruukku (tuunattu lihaperunasoselaatikko aikuiseen makuun)

Moikka!

En ole koskaan ollut lihaperunasoselaatikon suurin fani. Ja punaista lihaa syön todella harvoin (silloinkin joko riistaa tai lammasta, koska kasvissyöjävuosieni jälkeen nauta tai porsas ei vain maistu). Mutta rakasta äitini kehittelemää lammasruukkua, joka on kreikkalaiseen tyyliin tuunattu versio lihaperunasoselaatikosta. Tässä ruukussa jauheliha on lampaan tai karitsan jauhelihaa, ja ruukkua maustavat oliivit ja feta. Nam!

lampaanjauhelihapata

Äitini on jakanut tätä reseptiä nimellä ”Lammasruukku omasta päästäni”, ja tuon reseptin fingerporilaisuus on herättänyt hilpeyttä. 😀 Minä ristin tämän reseptin nyt äidin lammasruukuksi. 🙂

Äidin lammasruukku

 4:lle syöjälle:

Lammasmössö:

  • ½ kg lampaan jauhelihaa
  • pari sipulia
  • muutama valkosipulinkynsi
  • loraus öljyä
  • hippuset mustapippuria, rosmariinia, timjamia
  • 1 tlk yrttimaustettua tomaattimursketta
  • 200-300 g kuutioitua fetaa
  • kourallinen pilkottuja oliiveja

Pieniksi hakatut sipulit ja puristetut valkosipulinkynnet kuullotetaan öljyssä pannulla. Lisätään joukkoon lampaan jauheliha ja ruskistetaan se. Kaikki muut aineet lisätään ja haudutetaan. Feta sulaa seokseen, joten muutaman kuution voi jättää odottamaan ja lisätä pataan ennen muusin laittamista päälle.

karitsanjauheliha

Muusi:

  • noin 8-10 kpl (oisko noin 1 kg) Rosamunda-perunaa lohkoina
  • 1 sipuli lohkottuna
  • ripaus suolaa
  • noin 1-2 rkl voita
  • noin 1-2 dl maitoa (laitoin kauramaitoa ja sopi hyvin)

Keitetään perunat ja sipulit yhdessä. Survotaan kypsinä ja lisätään suolaa, voita ja maitoa maun mukaan. Muusi ei saa olla liian löysää.

Laitetaan pataan pohjalle lammasmössö, jonka päälle jäljellä olevat fetakuutiot ja niiden päälle muusi. Paistetaan 200 asteisessa uunissa tunnin ajan.

lihaperunasoselaatikko

Kun pata on uunissa tunnin, ehtii sillä välin juuri sopivasti ulos reippailemaan! Ja sitten vain herkuttelemaan! 🙂

lammasruukku

Terkuin, Kirsi

Kommentit (6)
  1. aah tuli nälkä k utsiigas kuvaa ainoo minkä itteltäni ottaisin pois tosta ni se on toi oliivi. mut he ikannattaa kokeilla selalssellapinaattituorejuustokastikkeella naaam tuolla nepalialisessa oli tosi hyvää se kastike ei vittu pitikin avaa tää sun ruokamainos ni kai se pitää mennä lounastaa sinne siis pinaattituorejuustokastike vie kielenmennessään asit tiääks sellanen minttu lamamsruukkukin o ntosi hyvää aah ainiin heittäisin viellä omaan alutaseen hyppysellisen chilii 🙂

    1. kirsinkuntopiiri
      1.11.2016, 09:22

      Nepalilainen ruoka (ja intialainen) on ihanaa!! 🙂

      1. uuh tykkäkkö niist tulista curryista ne oli tosi hyvii lankoissa 🙂 haha en sitten päässykkään nepalilaiseen van vetäsin tässä uunipotun jauhelihalal ja oli hyvää kun oli chili kastike 🙂 tietty oisin voinnu tulla pölläseen ton sun pannus vähän vaan varastella D:

        1. kirsinkuntopiiri
          1.11.2016, 20:27

          Joo, tuliset on ihania, nam! 🙂

  2. Irene Walker
    28.11.2018, 04:40

    Wow! So many riches for the senses. Thanks for sharing!
    https://run2.online/run-3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *