Hitonhauta – hieno retkikohde Keski-Suomessa

Mikä ihana sunnuntai! Aurinkoa, pikkupakkasta ja retki Hitonhaudan jääputouksille. Olin kuullut, että Laukaassa sijaitseva Hitonhauta, jääkauden muovaama rotko, on hieno paikka, ja meillä oli jo parin vuoden ajan oli ollut ajatuksissa vierailla siellä. Tänään vihdoin toteutimme aikeemme.

Keski-Suomessa Laukaan Valkolassa sijaitseva Hitonhauta on noin 800 metriä pitkä rotko, jonka seinämät ovat 10-20 metriä korkeat. Rotkon leveys on 30-40 metriä.

Ajelimme kotoa Hitonhaudalle puolisen tuntia.  Suuntasimme Jyväskylän suunnasta Laukaan ohi, käännyimme Vehniäntielle, josta Valkolantielle Peurunkajärven kauniisiin rantamaisemiin. Valkolantieltä oli opastus Harisentielle ja Hitonhaudantielle, jota pitkin ajeltiin suoraan parikkipaikalle. Hyvä kartta löytyy Valkoisen Soihdun blogista.

Parkkipaikalle mahtuu useampi auto, ja aivan parkkipaikan kupeessa on laavu, sekä puusee. Laavulta Hitonhaudalle lähti ajettu tie, joka muuttui matkan varrella hyvin tampatuksi poluksi. Arvoin kotona, laitanko jalkaan lyhytvartiset vaelluskengät vaiko pitkävartiset lämpökengät. Päädyin vaelluskenkiin, ja niillä pärjäsi hyvin, eli umpihangessa ei tarvinnut missään vaiheessa tarpoa, vaan myös rotkon pohjalla kulki polku.

Rennosta kävelystä tuli mukava palauttava treeni sunnuntaillle.

Reitti jääputouksille oli selkeä ja helppo – ei ollut eksymisen vaaraa. Tänä talvena on tullut paljon lunta, ja maisemat olivat superkauniit. Puiden oksat notkuivat lumesta, ja aurinko pilkahteli puiden välistä. Ja mikä ihana hiljaisuus! Noin 1,5 km kävelyn jälkeen saavuimme upeille jääputouksille. Wau! Kuvat eivät tee oikeutta!

Paikan päällä oli meidän lisäksemme pari hurjaa jääkiipeilijää. Itse en uskaltaisi! Ihailimme rotkon maisemia hetken ja kävelimme sitten samaa reittiä takaisin.

Luonnossa liikkuminen lisää oleellisesti mun hyvinvointia.

Paluumatkalla pysähdyimme Iso-Harisen rannalle nauttimaan auringosta, pullasta ja kaakaosta.

Tämä paikka täytyy nähdä kesälläkin!

Ennen kesää ajatuksena on vierailla talviaikaan Hyyppäänvuorella, joka on kesällä ainakin upea paikka.

Sunnnuntaiterveisin,

Kirsi

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *