Ruokavinkki viikolle: karitsapyörykät pitaleivän, tsatsikin, hummuksen ja kasvisten kera

Moikka!

Yksi meidän vakkareista ”pikaruuista” on pitaleivät falafelien kera. Rakastan falafelejä, ja niiden kanssa valmistamme yleensä herkullista tsatsikia ja hummusta. Nyt teki kuitenkin mieli kokeilla falafelien tilalla jotain muuta, ja kokeilun kohteeksi valikoituivat karitsapyörykät. Ne olivat pistäneet silmääni useamman eri lehden sivuilla. Kokeilu oli onnistunut, joten tässäpä teillekin helppo ja herkullinen ruokavinkki tulevalle viikolle.

Karitsapyörykät kävivät mainiosti oitaleivän väliin hummuksen, tsatsikin ja kasvisten kera.

Karitsapyörykät pitaleivän kera

Tarvikkeet (noin neljään pitaleipään):

  • pitaleipiä

Karitsapyörykät:

  • 400 g karitsanjauhelihaa
  • 1 ruukku persiljaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria

Tsatsiki:

  • 200 g turkkilaista jugurttia
  • ½ kurkku
  • ½ dl tuoretta minttua
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • 1 rkl hunajaa
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria

Hummus:

  • 1-2 rkl tahinia (seesaminsiementahnaa)
  • 1 purkki keitettyjä kikherneitä
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • ripaus suolaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 ruukku tuoretta persiljaa
  • 2 tl juustokuminaa (jeera)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 dl vettä

Lisäksi:

  • salaatinlehtiä
  • 1 raastettu porkkana
  • 1-2 tomaattia pilkottuna
  • 1 punasipuli viipaloituna

 

Valmistus:

Jos karitsanjauheliha on pakastettua (kuten minulla oli), ota se jääkaappiin sulamaan päivän ajaksi / yön yli.

Valmista ensiksi tsatsiki. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Valuta raaste siivilässä. Hienonna minttu ja valkosipulinkynsi. Sekoita ne jogurttiin ja lisää mukaan sitruunanmehu, hunaja, suola, pippuri, sekä valutettu kurkkuraaste. Nosta hetkeksi maustumaan kylmään.

Valmista seuraavaksi hummus. Laita kaikki tarvikkeet kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella.

Valmista sitten pyörykät. Hienonna persilja ja valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja pyörittele pulliksi. Paista pyörykät öljyssä kypsiksi, noin 10 minuuttia.

Karitsapyörykät, hummus, sekä tsatsiki.

Pyöryköiden paistuessa valmistele muut leivän sisään tulevat kasvikset. Meillä oli salaatinlehtiä, porkkanaraastetta, lohkottua tomaattia, sekä punasipulia.

Ihanan värikäs kasvislautasellinen! Jos et tykkää salaateista, niin kannattaa koittaa ujuttaa kasviksia eri muodoissa ruokien joukkoon.

Lämmitä pitaleivät (esim. leivänpaahtimessa tai mikrossa). Leikkaa leivät taskuiksi ja täytä pyöryköillä, tsatsikilla, hummuksella, salaatilla, porkkanaraasteella, tomaattilohkoilla ja sipulilla.

Sitten vain herkuttelemaan!

Huom! Jos välttelet hiilareita, niin jätä pitaleipä pois, ja rakentele herkullinen salaattilautanen ihanien dippien (tsatsiki ja hummus), sekä karitsapyöryköiden kera. Mun teki mieli ottaa ruokaa lisää, mutta en halunnut popsia toista leipää, joten rakentelin toisesta annoksesta tällaisen salaattilautasen. Nam!

Jos kaipaat lisää ruokavinkkejä ja tykkäät pyöryköistä, niin kannattaa tsekata myös seuraavat herkulliset reseptit:

Herkullista viikkoa!

Terkuin, Kirsi

Chow mein (paistetut nuudelit katkaravuilla)

Moikka!

Rakastan tulista, aasialaistyylistä ruokaa. Olen viime aikoina joutunut sitä hieman välttelemään vatsavaivojen takia, mutta nyt tein pitkästä aikaa ihanaa, chilistä nuudeliwokkia. Paistettujen nuudeleiden eli chow mein reseptin löysin K-ruoka.fi-sivusolta, ja se löytyy alkuperäisessä muodossa täältä.

Tässä herkullinen ja nopea ruokavinkki viikolle.

chow mein

Chow mein (eli paistetut nuudelit katkaravuilla)

Tarvikkeet:

4 annosta

  • 125 g munanuudeleita (Huom! Jos kartat hiilareita, niin nuudelit voisi korvata esim. suikaloimalla porkkanoita, paprikaa tai kaalia enemmän kuin mitä reseptissä on.)
  • 2 porkkanaa
  • 1 suippopaprika
  • 150 g valkokaalia
  • 2 kevätsipulia
  • 1 punainen chili
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 180 g isoja katkarapuja (laitoin itse jättikatkaravun pyrstöjä, ja määrällisesti niitä oli varmaankin enemmän kuin 180 g)
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl kalakastiketta
  • 2 tl inkivääritahnaa
  • 1 rkl limen mehua
  • kourallinen tuoretta korianteria

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, mutta lyhennä hieman keittoaikaa, sillä nuudeleita kuumennetaan vielä hetki pannulla. (Keitin ohjeen mukaan ja koin, että nuudeleista tuli liian pehmeitä, kun niitä vielä lopuksi kuumennettiin hieman pannulla).

Kuori porkkanat ja suikaloi ne. Suikaloi myös paprika, kaali ja kevätsipulit. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Kuori ja hienonna valkosipuli. (Jos et pidä tulisesta ruuasta, käytä vain ½ chili. Laitoin kokonaisen chilin siemenineen, koska tykätään tulisesta.)

Kuumenna noin 1 rkl öljyä pannulla, lisää porkkanat, paprikat ja kaali. Paista kasviksia muutama minuutti käännellen niitä.

Lisää kasvisten joukkoon chili, valkosipuli ja kevätsipuli. Lisää nuudelit ja katkaravut ja kuumenna hetki käännellen. Mausta soija- ja kalakastikkeella, inkivääritahnalla ja limetinmehulla. (En mitannut mausteita ja veikkaan, että niitä meni hieman runsaammin kuin reseptissä. Alkuperäiseen reseptiin kuului myös 1 tl sokeria, joten sen voi halutessa lisätä. Itse en kokenut sokeria tarpeelliseksi.) Hienonna pinnalle tuoretta korianteria.

 

Lämmittää ihanasti talvisena päivänä, ja maku on nam, nam, nam!

 

Terkuin, Kirsi