Helppoa , nopeaa ja terveellistä arkiruokaa: valkuaismunakas

*toivepostaus: arkiruokaa*

Pähkäilin viime viikolla, mitä tekisin iltaruuaksi / iltapalaksi. Arkipäivieni rytmi on sellainen, että päivällinen venähtää arkisin myöhäiseen ajankohtaan, noin seitsemän ja yhdeksän välimaastoon. Yleensä silloin on huutava nälkä, ja ruuan olisi valmistuttava nopeasti, mutta se ei myöskään saisi olla liian raskasta ennen yötä.

Haahuilin kaupassa ja mietin, että voisin valmistaa munakkaan. Mutta olin jo syönyt aamulla keitetyn kananmunan, kuten muinakin aamuina tällä viikolla. Rakastan munia ja voisin syödä niitä joka päivä. Mutta olen hieman varuillani koholla olevan kolesterolini takia.

Sitten silmääni osui vanha tuttavuus, Laitilan Proegg valkuaisvalmiste.  Googlasin äkkiä, syntyykö pelkästä valkuaisesta munakas, ja syntyyhän siitä. Ei muuta kuin purkki matkaan ja kokkailemaan.

Tässä purkissa on 15 valkuaista.
Tässä purkissa on 15 valkuaista.

Resepti löytyi Kauneus ja Terveys –lehden www-sivuilta.

Valkuaismunakas pinaatilla, kalkkunalla ja herneillä

2 annosta, valmistusaika 20 min

  • 1 rkl voita, margariinia tai öljyä paistamiseen
  • muutama siivu kalkkunaleikettä (mulla oli paksuja savukalkkunaleikkeitä, joita laitoin 5)
  • pari kourallista pinaattia
  • noin 5 cm pala purjoa
  • 3 dl valkuaista (Laitilan Proegg)
  • 4 rkl herneitä (mä laitoin vähän reilummin)
  • 6 rkl juustoraastetta
  1. Sulata voi / margariini paistinpannulla.
  2. Lisää pannulle suikaloidut kalkkunasiivut, pinaatti, ja pesty­ ja hienonnettu purjo. Kuullota­ niitä miedolla lämmöllä pari minuuttia.
  3. Kaada valkuainen pannulle ja anna hyytyä. Vedä puulastalla­ muutaman kerran munakas­massaa reunoilta keskustaan.
  4. Kun valkuainen on hiukan hyytynyt, lisää lopuksi herneet ja juustoraaste. Anna juuston sulaa.
  5. Liu’uta munakas varovasti lautaselle kaksinkerroin.

laitilan-proegg-valkuaismunakas

Kahden henkilön munakkaaseen meni valkuaisvalmistetta 3 dl, joten vielä 2 dl jäi jääkaappiin odottamaan. Avattu tuote säilyy jääkaapissa viikon, joten taidanpa tänään valmistaa lopuista iltaherkuksi vadelmavaahtoa, jonka resepti löytyy myös blogistani.  Tosin vadelmia pakkasessa ole, mutta kokeillaan mansikoilla. 🙂

Terkuin, Kirsi

Arkiruokavinkki viikolle: lohikeitto (maidoton ja gluteeniton)

Moikka!

Viime reseptipostauksessani hehkutin pataruokia. Ne lämmittävät ihanasti talvella. Toinen talvella ihanasti lämmittävä ruoka on keitto. Tuli viime viikonlopppuna yhtäkkiä sellainen fiilis, että on pakko saada perinteistä lohikeittoa.

kalasoppa

Päätin kokeilla maidotonta versiota. (Oon nyt syönyt taas maitotuotteita, ja iho on mennyt taas huonompaan kuntoon. Valitettavasti maitotuotteilla ja ihottumalla näyttää olevan mun kohdalla jokin yhteys. Höh!)

Keittelin siis ison kattilallisen lohisoppaa, ja korvasin kuohukerman kaurakermalla. Toimi hyvin, enkä oikeastaan huomannut edes mitään eroa. 🙂

Tällä korvasin kuohukerman, ja toimi hyvin.
Tällä korvasin kuohukerman, ja toimi hyvin.

Maidoton lohikeitto

8 annosta:

  • 1 kg lohta (tällä kalan määrällä keitosta tulee ihanan ruokaisa)
  • 1 kg perunoita
  • 1 sipuli
  • 2 porkkanaa
  • 1 l vettä
  • 2 kalaliemikuutiota
  • 10 maustepippuria
  • 5 valkopippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • 2,5 dl kaurakermaa (tai kuohukermaa, jos teet maidollisen version)
  • 2 rkl sinistä keijua (tai voita, jos teet maidollisen version)
  • 1 tl suolaa
  • 1 ruukku tilliä

Kuori peruna, porkkanat ja sipuli ja pilko ne. Kiehauta kattilassa litra vettä ja lisää joukkoon kalaliemikuutio, pippurit, sekä laakerinlehdet. Lisää sitten perunat, porkkanat ja sipuli. Anna kiehua kannen alla, kunnes juurekset ovat lähes kypsiä (n. 10-20 min.). Kuutioi lohi ja lisää joukkoon lohikuutiot ja kerma. Anna kiehua hiljalleen, kunnes lohi on kypsää (n. 5 min.) Lisää joukkoon keiju ja anna sulaa. Tarkista maku ja ripottele pinnalle hienonnettu tilli.

kalakeitto

Olipas hyvää pitkästä aikaa!

Terkuin, Kirsi