Suppilovahverorisotto on syksyn suurta herkkua

Bongasin pari viikkoa sitten metsästä syksyn ensimmäiset suppilovahverot. Niinpä oli aika tyhjentää pakkasesta viimeiset viime vuoden suppikset. Niistä valmistui herkullinen suppilovahverorisotto. Nautimme risoton pääruokana, mutta se käy hyvin myös höysteeksi vaikkapa riistan kera.

Suppilovahverorisotto

Tarvikkeet

4 annosta

  • noin litra tuoreita suppilovahveroita (laitoin pari pientä pakastepussillista)
  • 2 rkl öljyä
  • 1 pilkottu punasipuli
  • 1-2 hienonnettua valkosipulin kynttä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1 kasvisfondi
  • 1 l vettä
  • 3 dl risottoriisiä
  • 2 dl raastettua parmesaania
  • mustapippuria
  • 1 dl tuoretta persiljaa

Valmistus

Kuullota sipulit pannulla ja lisää joukkoon sienet. Kuumenna sieniä pannulla, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Lisää joukkoon riisit ja jatka kuullottamista. Lisää joukkoon valkoviini ja anna kiehahtaa. Kuumenna vesi ja lisää veteen kasvisfondi. Lisää pannulle kuumaa kasvislientä noin 1 dl. Sekoita ja keitä, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää sen jälkeen taas desin verran kasvislientä ja jatka lisäämistä vähitellen, kunnes riisi on kypsää. Haudutus kestää noin 20-25 minuuttia. Riisi saa jäädä al denteksi ja risotto hieman löysäksi. Sekoita joukkoon 1 dl parmesaaniraastetta ja mausta mustapippurilla ja tuoreella persiljalla. Tarjoa loppu parmesaaniraaste risoton kera.

Viikonloppuna sienimetsään

Ensi viikonloppuna taitaa taas sienimetsä kutsua. Metsästä kuulemma löytyy nyt hyvin tatteja sekä mustatorvisieniä. Sienestys on superrentouttavaa – hidasta samoilua metsässä. Ja kun hyvä sienipaikka osuu kohdalle, tuntuu kuin olisi löytänyt aarteen. Ainoat, mitkä hieman haittaavat rentoutumista ovat pirulliset hirvikärpäset, sekä pelko karhuihin tai hirviin törmäämisestä. En aikaisemmin pelännyt karhuja tai hirviä, mutta kun pari vuotta sitten kuultiin ihan vierestä karhun murahdus, tuli kiire, ja sen jälkeen olen ollut korva tarkkana. No, viimeksi metsässä kuultiin hirven törähdys (?) vierestä, ja ihmettelenkin, miten näitä metsäneläimiä nyt meidän kohdalle osuukin. Täytyy varmaan ruveta laulamaan metsässä kovaan ääneen, jos se pitäisi eläimet loitolla. Jos siis törmäät jossain päin Keski-Suomen metsiä hoilaavaan ja hirvikärpäsiä samalla huitovaan sienestäjään, se saatan olla minä! 😀

Jos tykkäät suppiksista, kurkkaa myös seuraavat reseptit:

Suppilovahverokeitto

Suppilovahveromunakas

Lehtikaali-suppilovahveropiirakka

Terkuin, Kirsi

 

Helppoa ja edullista arkiruokaa: kasvislasagnen resepti

Moikka!

Tässä on ollut pientä bloggaustaukoa. Kertoilin tuossa aikaisemmin, että aloitin elokuussa uudessa työnkuvassa Kuntomaailman ryhmäliikuntavastaavana. No, kun on sen lisäksi omat, rakkaat PT-asiakkaat valmennettavana, jumpat ohjattavana, jne., niin työpäivät on venähtäneet hurjan pitkiksi, ja ei ole ollut paukkuja enää 9-12 –tuntisten päivien jälkeen bloggailla. Toivottavasti saan pikkuhiljaa purettua työsumaa niin, että ehtisin taas blogatakin. Varsinkin kun sain juuri teiltä lukijoilta hurjan paljon mahtavia bloggausaiheita,  ja olis kauhea hinku päästä niistä kirjoittelemaan. 🙂

Nyt olen viikon lomalla ja ajattelin aluksi ihan vain lomailla ja olla avaamatta läppäriä, mutta teki ihan kauheasti mieli postata teille yksi resepti. Niinpä tässä nyt sitten naputtelen. 🙂

Multa on toivottu paljon reseptejä, ja toiveiden joukossa oli pyyntö helposta ja edullisesta arkiruuasta, sekä kasvisruuasta. Kasvislasagnessa kaikki toiveet yhdistyvät. Ja kukapa ei tykkäisi lasagnesta? Pienenä se oli mun lempiruokaa, mutta maistuu herkulliselta edelleen.

kasvislasagne
Lasagne oli pienenä mun lempiruokaa! Soijarouheella ja kasviksilla saa helposti korvattua jauhelihan, ja maku on herkullinen!

Kasvislasagne

4 annosta

noin 12 kpl täysjyvälasagnelevyjä
2 dl soijarouhetta
kasvisliemikuutio
1 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
4 suurta herkkusientä
2 porkkanaa
1 purkki tomaattimurskaa (400 g)
1 rkl ketsuppia
mustapippuria
oreganoa
250 ml kaurakermaa
250 g juustoraastetta (vegaanista ”juustoa”, jos tästä haluaa vegaaniversion)

Keitä soijarouhetta vedessä 3 min.
Kuullota pannulla pilkottua sipulia ja puristettua valkosipulia. Lisää pannulle pilkotut herkkusienet. Kuullota hetki ja lisää sitten joukkoon raastetut porkkanat. Kuullota taas hetki. Lisää joukkoon tomaattimurska, kasvisliemikuutio, pippuri, oregano, ketsuppi, sekä keitetty ja valutettu soijarouhe. Anna hautua hetken.

Kokkailua mökkiolosuhteissa.
Kokkailua mökkiolosuhteissa.

Voitele vuoka ja lado pohjalle lasagnelevyjä. Laita levyjen päälle tomaattikastiketta ja lorauta kastikkeen päälle kaurakermaa ja ripottele juustoraastetta. Tee toinen samanlainen kerros. Laita vielä pinnalle lasagnelevyt, sivele ne kaurakermalla ja ripottele päälle juustoraastetta.

Kaurakerma käy lasagneen mainiosti. Hyvää vegaanista juustoa en puolestaan oo löytänyt. Oisko vinkkejä?
Kaurakerma käy lasagneen mainiosti. Hyvää vegaanista juustoa en puolestaan oo löytänyt. Oisko vinkkejä?

Kypsennä 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä 10 min. ennen tarjoilua.

Namskis!

Onko muuten joku löytänyt jonkun hyvän vegaanisen ”juuston”? Kaipailisin sellaisesta vinkkejä. Mä oon onnistunut ostamaan vain pahoja! 😀

Terkuin, Kirsi