Nopea, helppo ja mehevä raparperipiirakka (myös vegaaneille sopiva)

Moi!

Ihanaa – raparperikausi on taas täällä! Kertoilin viime vuonna, että meillä on ihana biokaasun tankkausasema, jonka raparperipellolta saa tankkauksen yhteydessä ottaa raparperinvarsia. Viime tankkauksen yhteydessä lähti nippu mukaan, ja lupasin valmistaa niistä mun serkun valmistujaisiin raparperipiirakan.

Olin ajatellut valmistaa viime vuonna postaamani kuuden tuhannen kalorin raparperikakun,   mutta hupsista – leivinjauhe oli päässyt loppumaan. Ei siis muuta kuin soveltamaan, ja lopputulos olikin oikein mehevä.

raparperipiirakka

Tein piirakan pyöreään noin 25-30 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan.

Mehevä raparperipiirakka

Ainekset:

Pohja:

  • 150 g margariinia (tai voita). Mulla oli käytössä vegaaneille sopivaa tummansinistä Keijua.
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl sokeria
  • 2 rkl kylmää vettä

Raparperitäyte:

  • 4-6 raparperin vartta (riippuen varsien koosta)
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1 rkl perunajauhoja

Murukuorrutus:

  • 150 g margariinia
  • 2 dl sokeria
  • 4 tl vanilijasokeria
  • 4 dl kaurahiutaleita

Sekoita pohjan jauhot ja sokeri kulhossa. Lisää margariini ja nypi taikinaa sormilla. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele taikina piirakkavuokaan ja laita jääkaappiin odottamaan.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Huuhtele raparperit ja kuori tarvittaessa (eli jos kuori on paksua). Leikkaa varret pieniksi paloiksi. Sekoita sokeri, kaneli ja perunajauhot ja lisää raparperit joukkoon.

Valmista murukuorrutus. Sulata rasva kattilassa, lisää muut aineet ja sekoita hyvin.

Levitä piirakkapohjalle raparperiseos ja sen päälle murukuorrutus.

Paista noin 20-25 minuuttia, kunnes pinta saa vähän väriä.

Tarjoile vaniljakastikkeen tai -jätskin tai kanssa.

Nauti!

Niin, ja sinne valmistujaisjuhliin en koskaan päässyt, kun mies sairastui kovaan flunssaan, eikä siitä ollut lähtijäksi Helsinkiin. Ja arvatkaas, miten piirakan kävi..? No, tietenkin syötiin se kahdestaan kahdessa päivässä! Hih! On siis petollisen hyvää herkkua.

Kokeile, jos uskallat! 😉

Terkuin, Kirsi

Arkiruokavinkki viikolle: lohikeitto (maidoton ja gluteeniton)

Moikka!

Viime reseptipostauksessani hehkutin pataruokia. Ne lämmittävät ihanasti talvella. Toinen talvella ihanasti lämmittävä ruoka on keitto. Tuli viime viikonlopppuna yhtäkkiä sellainen fiilis, että on pakko saada perinteistä lohikeittoa.

kalasoppa

Päätin kokeilla maidotonta versiota. (Oon nyt syönyt taas maitotuotteita, ja iho on mennyt taas huonompaan kuntoon. Valitettavasti maitotuotteilla ja ihottumalla näyttää olevan mun kohdalla jokin yhteys. Höh!)

Keittelin siis ison kattilallisen lohisoppaa, ja korvasin kuohukerman kaurakermalla. Toimi hyvin, enkä oikeastaan huomannut edes mitään eroa. 🙂

Tällä korvasin kuohukerman, ja toimi hyvin.
Tällä korvasin kuohukerman, ja toimi hyvin.

Maidoton lohikeitto

8 annosta:

  • 1 kg lohta (tällä kalan määrällä keitosta tulee ihanan ruokaisa)
  • 1 kg perunoita
  • 1 sipuli
  • 2 porkkanaa
  • 1 l vettä
  • 2 kalaliemikuutiota
  • 10 maustepippuria
  • 5 valkopippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • 2,5 dl kaurakermaa (tai kuohukermaa, jos teet maidollisen version)
  • 2 rkl sinistä keijua (tai voita, jos teet maidollisen version)
  • 1 tl suolaa
  • 1 ruukku tilliä

Kuori peruna, porkkanat ja sipuli ja pilko ne. Kiehauta kattilassa litra vettä ja lisää joukkoon kalaliemikuutio, pippurit, sekä laakerinlehdet. Lisää sitten perunat, porkkanat ja sipuli. Anna kiehua kannen alla, kunnes juurekset ovat lähes kypsiä (n. 10-20 min.). Kuutioi lohi ja lisää joukkoon lohikuutiot ja kerma. Anna kiehua hiljalleen, kunnes lohi on kypsää (n. 5 min.) Lisää joukkoon keiju ja anna sulaa. Tarkista maku ja ripottele pinnalle hienonnettu tilli.

kalakeitto

Olipas hyvää pitkästä aikaa!

Terkuin, Kirsi