Nopea, helppo ja mehevä raparperipiirakka (myös vegaaneille sopiva)

Moi!

Ihanaa – raparperikausi on taas täällä! Kertoilin viime vuonna, että meillä on ihana biokaasun tankkausasema, jonka raparperipellolta saa tankkauksen yhteydessä ottaa raparperinvarsia. Viime tankkauksen yhteydessä lähti nippu mukaan, ja lupasin valmistaa niistä mun serkun valmistujaisiin raparperipiirakan.

Olin ajatellut valmistaa viime vuonna postaamani kuuden tuhannen kalorin raparperikakun,   mutta hupsista – leivinjauhe oli päässyt loppumaan. Ei siis muuta kuin soveltamaan, ja lopputulos olikin oikein mehevä.

raparperipiirakka

Tein piirakan pyöreään noin 25-30 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan.

Mehevä raparperipiirakka

Ainekset:

Pohja:

  • 150 g margariinia (tai voita). Mulla oli käytössä vegaaneille sopivaa tummansinistä Keijua.
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl sokeria
  • 2 rkl kylmää vettä

Raparperitäyte:

  • 4-6 raparperin vartta (riippuen varsien koosta)
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1 rkl perunajauhoja

Murukuorrutus:

  • 150 g margariinia
  • 2 dl sokeria
  • 4 tl vanilijasokeria
  • 4 dl kaurahiutaleita

Sekoita pohjan jauhot ja sokeri kulhossa. Lisää margariini ja nypi taikinaa sormilla. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele taikina piirakkavuokaan ja laita jääkaappiin odottamaan.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Huuhtele raparperit ja kuori tarvittaessa (eli jos kuori on paksua). Leikkaa varret pieniksi paloiksi. Sekoita sokeri, kaneli ja perunajauhot ja lisää raparperit joukkoon.

Valmista murukuorrutus. Sulata rasva kattilassa, lisää muut aineet ja sekoita hyvin.

Levitä piirakkapohjalle raparperiseos ja sen päälle murukuorrutus.

Paista noin 20-25 minuuttia, kunnes pinta saa vähän väriä.

Tarjoile vaniljakastikkeen tai -jätskin tai kanssa.

Nauti!

Niin, ja sinne valmistujaisjuhliin en koskaan päässyt, kun mies sairastui kovaan flunssaan, eikä siitä ollut lähtijäksi Helsinkiin. Ja arvatkaas, miten piirakan kävi..? No, tietenkin syötiin se kahdestaan kahdessa päivässä! Hih! On siis petollisen hyvää herkkua.

Kokeile, jos uskallat! 😉

Terkuin, Kirsi

Kuuden tuhannen kalorin kakku (herkullisen raparperipiirakan resepti)

Moikka!

Meillä on ihana biokaasun tankkausasema. Sieltä saa syksyisin kaupan päälle talon omia omenoita, ja alkukesäisin talon pihamaalta raparperia. No, nythän on raparperin satokausi parhaimmillaan, joten nappasin muutaman raparperin tankkauskeikalla mukaan.

raparperit

Ajattelin ekaks tehdä raparpereista jonkin terveysherkun. Mutta sitten päätinkin tehdä oikein kunnon raparperipiirakan. Etsin maukkaalta kuulostavan reseptin, ja tuumasta toimeen.

Kerroin piirasta tehdessä mun miehelle, että ”nyt tähän tulee 200 g voita, ja nyt 3 dl sokeria, ja tähän kuorrutteeseen tulee 150 g voita, ja 3 dl sokeria”. ”Siis oikeesti?”, kysyi mun mies ja rupes  päässään laskeskelemaan, paljonko piirakassa on kaloreita. Päätyi noin kuuteen tuhanteen kaloriin. 😀 En tehnyt tarkistuslaskelmaa.. 😉 Mutta jo tuosta voin ja sokerin määrästä voi vain päätellä, että tulipahan vaan maukas piirakka. 🙂

raparperipiirakka

Tässä teillekin resepti. Mun mielestä välillä pitää antaa itselleen lupa myös ei niin terveellisille herkuille. Vai mitä? 😉

Resepti on otettu suoraan Kattimatikaisen blogista. Kiitos reseptistä! 🙂

Tästä tulee uunipellillinen piirakkaa:

Taikina:

200 g voita tai margariinia

3 dl sokeria

4 munaa

2 dl maitoa/kermaa (mä laitoin soijamaitoa, ja toimi hyvin)

4 tl kaardemummaa

4 tl leivinjauhetta

6.5 dl vehnäjauhoja

Päälle: litra raparperipaloja

Kuorrutus:

150 g voita tai margariinia

3 dl sokeria

4 tl vanilijasokeria

4 dl kaurahiutaleita

 

  • Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
  • Kuori raparperit ja paloittele ne mahdollisimman pieniksi paloiksi.
  • Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri, lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää ne vuorotellen maidon/kerman kanssa taikinaan kevyesti sekoittaen.
  • Levitä taikina reunalliselle uunipellille ja paista n. 15-20 minuuttia.
  • Tee kuorrutus: sulata rasva kattilassa, lisää muut aineet ja sekoita hyvin.
  • Ota piiras uunista, lisää päälle raparperit ja kuorrute. Paista vielä n. 20 minuuttia kunnes pinta saa vähän väriä.
  • Nauti ja tarjoile vanilijajätskin tai -kastikkeen kanssa.

 

Mun mielestä piirakka oli vielä parempaa seuraavana päivänä, ja piirakka kestää tosi hyvin myös pakastamisen.

Nam nam! Kyllä maistui, ja hyvällä omalla tunnolla söin! 😉

Terkuin, Kirsi