Palanen Sisiliaa lautasella – mustekala / meritursas kruunaa kesän perunasalaatin

Haluaisitko kokeilla kesäpöydässä jotain hieman erilaista? Jos meritursas ei ole vielä tuttu raaka-aine, suosittelen kokeilemaan! Kesän uusista perunoista ja mustekalasta (meritursas) syntyy ihana kesäpäivän ruokaisa salaatti!

Vähän reilu vuosi sitten Sisiliassa nautimme rantaravintolassa mitä maukkainta mustekalasalaattia. Sittemmin huomasimme, että lähi-Citymarketissamme on tuota samaista mustekalaa eli meritursasta kalatiskillä myynnissä ja päätimme kokeilla itse sen valmistusta.

Tässä Sisiliassa nautittu meritursas-perunasalaatti.

Meritursas on se mustekalalaji, jolla on kahdeksan lonkeroa, ja ravintona käytetään nimenomaan tursaan lonkerot. Sen valmistaminen oli yllättävän helppoa, ja olemmekin viimeisen vuoden aikana nauttineet meritursasta useampaan kertaan niin erilaisissa salaateissa kuin grillattuna.

Yleensä Suomessa myytävät meritursaat on valmiiksi putsattuja, jolloin perkaamistyövaiheelta välttyy, mutta muussa tapauksessa poistetaan mustekalan pää ja tyhjennetään vatsa. Vaikka olemme valmistaneet tursasta eri tavoin, mm. grillaten, olemme joka kerralla ensiksi keittäneet tursasta. Keittämisen nimittäin sanotaan murentavan tursaan lihaa, samoin pakastamisen ja lihan hakkaamisen. Ostamamme tursaat ovat tulleet pakastettuina kaupan tiskille ja sulatettu siellä, joten ne ovat valmiiksi mureutuneet pakkasessa. Siksi emme ole hakanneet lihaa, vaan keittäneet sen suoraan.  Meritursasta keitetään noin 1 tunti / 1 kilo. Joissakin ohjeissa tursasta dipataan keittämisen aluksi kiehuvaan veteen muutaman kerran, ja sen on kerrottu myös mureuttavan lihaa. Me on aina laitettu tursas suoraan vaan kiehumaan, eikä siitä ole kertaakaan tullut sitkeää.

Meritursas ennen keittämistä ei välttämättä ole kovin herkullinen näky. 😉
Keitetty meritursas on puolestaan kaunis.

Keittämisen jälkeen olemme laittaneet meritursaan maustumaan hetkeksi marinadiin (ja välillä marinoitu yön yli). Marinadireseptejä on useita, mutta alla yksi hyvä.  Jos tursas on mennyt salaattiin, kuten alla olevassa reseptissä, on se marinoinnin jälkeen suoraan valmista. Jos taas olemme nautiskelleet tursasta sellaisenaan lisukkeiden kera, olemme nopeasti vielä grillanneet tai käyttäneet tursaan parilapannulla. Näin tursas saa ihanan rapean pinnan.

Meritursas-perunasalaatti

Tämä resepti jäljittelee Sisiliassa nauttimaamme salaattia.
Näillä mittasuhteilla salaattia valmistuu iso kulhollinen.

Ainekset:

  • Meritursas (n. 1 kg)

Marinadi:

  • sitruunan mehua ja kuorta raastettuna
  • suolaa
  • mustapippuria
  • tuoretta korianteria
  • valkosipulia
  • oliiviöljyä
  • hakattua kaprista
  • pisara hunajaa

Salaattipohja:

  • muutama keitetty peruna (esim. 8 keskikokoista perunaa)
  • pari isoa tomaattia lohkottuina
  • pari kevätsipulia hakattuna hienoksi
  • pari lehtisellerin vartta pilkottuina
  • kourallinen ruohosipulia silputtuna
  • pari porkkanaa ohuiksi suikaleiksi leikattuina

Valmistus:

Keitä meritursas suolatussa vedessä. Keittoaika on noin 1 tunti / 1 kilo, mutta kannattaa kokeilla haarukalla, milloin liha on mureaa. Pilko kypsä meritursas suupaloiksi ja laita se marinoitumaan. Keitä perunat ja pilko ne isoiksi lohkoiksi. Lisää kaikki ainekset salaattiin, sekoita ja anna maustua hetken.

Meidän versio meritursas-perunasalaatista.

Sitten vain herkuttelemaan, nam!

Kesäterkuin, Kirsi

 

Grillattu kirjolohi lime-korianteriöljyllä – helppoa, herkullista ja terveellistä

Moi!

Joko grillit on käyneet kuumina? Meillä kesän grillikausi on vielä korkkaamatta, koska grilli vaatisi yhden varaosan ennen kuin sen voi taas talven jälkeen valjastaa käyttöön. Lupailin edellisessä postauksessani teille tämän kirjolohireseptin, joten tässä se nyt on. Me valmistimme kirjolohen paremman puutteessa uunin grillivastuksella, ja hyvin toimi niinkin. Jos et omista grilliä, niin ota uunin grillivastus käyttöön! Tarjolla on grillattu kirjolohi lime-korianteriöljyllä.

Välillä ruokaa valmistaessa meinaa iskeä mielikuvituksen puute – helposti jämähdän samoihin vanhoihin resepteihin ja sitten kyllästyn niihin. Selailen silloin usein K-ruoka sovellusta, ja seuraava herkullinen resepti löytyi sovelluksesta. Alkuperäinen resepti löytyy myös K-ruoan nettisivuilta täältä. (Huom! En tee yhteistyötä K-ruoan kanssa, eli tämä ei ole kaupallinen yhteistyöpostaus, vaan ihan muuten vaan löytämäni ja erinomaiseksi havaitsemani resepti.)

Taas tuli todettua, että ihan pienillä muutoksilla saa tutusta raaka-aineesta ihan uuden ruokalajin. Tämän grillatun kirjolohen kruunaa herkullinen lime-korianteriöljy.

Nappaa talteen tämä nopea, helppo ja herkullinen ruokavinkki viikolle tai viikonloppuun. Resepti on sekä maidoton että gluteeniton.

Grillattu kirjolohi lime-korianteriöljyllä

Ainekset:

1 kirjolohifile (n. 150-200 g / hlö)

0,5-1 tl suolaa (riippuen fileen koosta)

Lime-korianteriöljy:

1 rkl limetin mehua

2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna

1 rkl neitsytoliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

ripaus suolaa

1 tuore sitruunaruoho

(Alkuperäisen reseptin mukaan marinadiin tulee myös ruokosokeria, mutta jätin sen itse pois.)

Valmistus:

  1. Jos kirjolohifileessä on ruotoja tai ylimääräistä rasvaa, poista ne. Mausta file suolalla.
  2. Sekoita kaikki lime-korianteriöljyn ainekset keskenään. Voit hakata sitruunaruohon vartta esimerkiksi puunuijalla, jotta sen maut irtoavat paremmin. Leikkaa sitruunaruoho ohuiksi, noin 4 cm:n suikaleiksi ja sekoita öljyn joukkoon. Anna öljyn maustua sillä välin, kun grillaat kalan.
  3. Grillaa kala kypsäksi, mutta jätä se meheväksi keskeltä. Nosta kala pois grillistä tarjoiluvadille ja sivele pinnalle lime-korianteriöljyä. Huom! sitruunaruoho on puisevaa, joten sen palaset voi napata öljystä pois ennen levittämistä.

Me keiteltiin kalan seuraksi parsaa.

Ei muuta kuin testaamaan ja herkuttelemaan!

Jos olet kalan ystävä, niin muista myös perinteinen kalakeitto – se maistuu hyvältä vielä seuraavanakin päivänä, eli oiva eväsruoka viikolle.

Tämä ruoka sopii myös nykyiseen viiden viikon haasteen aikaiseen ruokavaliooni. Mistä on kyse? Lue täältä.

Terkuin, Kirsi