Väsynyt syksy (ja vinkit väsymyksen voittamiseen)

Hei pitkästä aikaa!

Elokuussa oli vakaa aikomus laittaa blogi tulille kesätauon jälkeen, mutta toisin kävi. Vaikka bloggausideoita on ollut, en ole jaksanut kirjoittaa. Siis mitä ihmettä? Yleensä olen pirteä ja energinen, jopa siinä määrin, että se välillä ärsyttää miestäni. Kun koko ajan pitäisi olla tekemässä jotain. 😉

Mutta tänä syksynä olen ollut superväsynyt. Olen ollut myös paljon kipeänä. Olen kärsinyt milloin flunssasta, milloin huonosta olosta, milloin kuumeilusta, milloin nivelkivuista. Mutta väsymys on ollut pahin. Tänä syksynä en ole viikonloppuisin jaksanut juuri jalkaani liikauttaa. Olen ollut asiasta hieman ihmeissäni ja huolissani ja lääkärin juttusillakin olen käynyt. Syytä omituiseen olotilaan ei ole löytynyt.

Nyt onneksi olotila rupeaa taas olemaan normaali, ja energiat ovat kohdillaan. Olen taistellut väsymystä vastaan alla olevien keinoin. (Tiedä sitten, ovatko tepsineet vaiko eivät, mutta ainakaan niistä ei ole ollut haittaa.) Laitan vinkit jakoon, sillä kaamosaikaa (ja useille siten kaamosväsymystä) kestää vielä tovin. Jos väsyttää syystä tai toisesta, voit kokeilla vinkkejäni väsymystä vastaan.

  • Kirkasvalolamppu

Aloitan jokaisen aamuni lampun ääressä, ja uskon, että lampusta on ollut apua. Kirkasvalohoidosta löytyy myös tieteellistä tutkimusta. Kirjoittelin viime syksynä aiheesta, ja kattava juttu kirkasvalohoidosta löytyy täältä.

  • Aktiivisuusranneke
    Kun energiataso on alhaalla, ja tekisi mieli löhötä sohvalla, potkii aktiivisuus ranneke tunnin välein ylös, ja pieni liike piristää. Aktiivisuusranneke on motivoinut ja piristänyt. Aktiivisuusrannekkeestani olen postannut aikaisemminkin, ja postaus löytyy täältä.
  • Proteiinijuoma

Kuten yllä mainitsin, olen tänä syksynä kärsinyt myös selittämättömästä huonosta olosta, jolloin aamupala ei ole maistunut. Hankin pitkästä aikaa proteiinijuomajauhetta, ja olen huonoina aamuina nauttinut proteiinijuoman, sekä hedelmän. Niiden turvin olen jaksanut paljon paremmin kuin tyhjällä mahalla.

En yleensä pidä proteiinijauheista, mutta olen tykästynyt tähän Fastin 100% natural jauheeseen. Se tarttui kaupan hyllyltä ihan summassa mukaani.
  • Lyhyet ulkoilut

Minulle yksi rentouttavimmista ja samalla piristävimmistä liikuntamuodoista on kävely. Väsyneenä ei jaksa tarttua isoihin painoihin tai rääkätä itseä tiukalla aerobisella treenillä, mutta kävely korttelin ympäri kävely samalla rentouttaa sekä piristää.

Aina, kun on ollut mahdollista, olen tehnyt lyhyen kävelyn valoisaan aikaan. Tällä viikolla onkin ollut aivan upeat maisemat, ja olen kävellyt lähes joka päivä.
  • Jooga

Myös joogamatto on tuntunut väsyneenä erittäin houkuttelevalta, ja olenkin joogannut säännöllisesti. Olen kiitollinen joogaohjaajille, jotka tuottavat ilmaisia joogatunteja YouTubeen. Lemppareitani ovat mm. Anita Goa, Do Yoga With Me, Fightmaster Yoga, Five Parks Yoga, Heart Alchemy Yoga, ja O’M Yoga. Näiltä kanavilta löytyy niin lyhyitä ”väliapalajoogia” kuin täysmittaisa joogatunteja.

  • Tanssi

Kävelyn ja joogan lisäksi tanssi on tuonut energiaa ja hyvää mieltä. Tanssiessa ajatukset saa aina tyhjättyä, ja rytmi vie mennessään.

  • Musiikki

Väsyneenä fiiliskin on huono, ja hyvän fiiliksen saan lähestulkoon aina taiottua hyvällä musiikilla.

Tänään kävin kuuntelemassa ja laulamassa kauniita joululauluja Jyväskylän kaupungin kirkossa. Kirkon pihassa on upea joulukuusi. Kuvassa näkyy myös Jyväskylän kunnantalo.

En osaa sanoa, onko jokin yllä olevista asioista yksinään tepsinyt väsymykseen, vai onko olon kohentuminen kaikkien näiden yhteissumma, vai olisiko olo kohentunut joka tapauksessa ilman mitään toimenpiteitä. Yhdestäkään näistä ei varmasti kuitenkaan haittaa ole.

Kirjoittelin muuten viime syksynä kaamosväsymyksestä, ja juttu löytyy täältä. Jutussa saivat maininnan yllä olevien lisäksi mm. ruokavalio ja piristävä seura. Tsekkaa siis vinkit myös sieltä. 🙂

Onpa kiva fiilis, kun sain blogin taas käyntiin! Tulevia juttuaiheita on listalla jo kasapäin.

Kuulemisiin siis!

Terkuin, Kirsi

 

Mitä teette, kun väsymys iskee?

Moi!

Mulla oli tällä viikolla pari tosi väsynyttä päivää. Luulin jo, että olin tulossa kipeäksi – mutta ei, olin vaan väsynyt. Vaikka just olin viikko sitten lomalla, ja aurinkokin paistaa. Kevätväsymystä ilmassa? Valon määrän lisääntyessä toiset piristyvät, toiset väsyvät.

Lisääntyvän valon määrän luulisi piristävän, mutta joillakin se aiheuttaakin väsymystä. Kevätväsymys ei siis ole tuulesta temmattu juttu.
Lisääntyvän valon määrän luulisi piristävän, mutta joillakin se aiheuttaakin väsymystä. Kevätväsymys ei siis ole tuulesta temmattu juttu.

No, ei hätää, eilen ja tänään on energiat olleet taas kohdillaan, ja aurinko on kutsunut ulkoilemaan. 🙂 Tosin vieläkään ei ole ollut fiilis, että jaksaisin nostella puntteja, joten skippasin suosiolla tämän viikon treenit. Aikaisemmin olisin varmasti vain pakottanut itseni treenaamaan, mutta en enää. Olen sitä mieltä, että treenillä ei väsymystä voiteta, ainakaan pidemmän päälle.

Aurinkoisella sunnuntaikävelyllä.
Aurinkoisella sunnuntaikävelyllä.

Sain tähän kirjoitukseen idean tätini Facebook-päivityksestä. Hän pohti siinä jokin aika sitten sitä, mikä auttaa väsymykseen. Sain luvan lainata tätini kirjoitusta:

”Vastasin äsken seuraavaan kysymykseen eräällä palstalla:
’ALAKULOISUUS/väsymys. Miten hoidatte väsymystä ja miten saatte itsenne iloisemmalle tuulelle näin talvisin?’
Vastaukseni:’ Nukun niin kauan kunnes väsymys helpottaa. 2-3 vrk ruokatankkaus ja lisää unta. Auttaa omalla kohdallani. Syön mahdollisimman paljon sellaista ruokaa, jota tekee mieli. Usein hiilihydraattipitoista. Ajattelen, että *Uni paras lääke on*. Käperryn peiton alle nukun kuin orava pesäkolossaan tai karhu talviunillaan.’
Usein väsymykseen ja alakuloisuuteen suositellaan aukottomasti moninkertaisia annoksia C-vitamiinia ja liikuntaa, liikuntaa ja liikuntaa, kun usein paras lääke olisikin uni.”

Olen samaa mieltä. Vaikka liikunta on moneen asiaan lääke, niin en usko, että se on läheskään aina lääke väsymykseen. Näen usein työssäni ihmisiä, jotka liikkuvat paljon, mutta ovat silti rättiväsyneitä. Silloin mun ohje on vähentää liikuntaa ja lisätä lepoa.

Liikkuminen luonnon valossa voi auttaa väsymykseen.
Liikkuminen luonnon valossa voi auttaa väsymykseen.

On toki hienoa, että liikuntaa suositellaan ja sillähän saakin paljon hyvää aikaan. Se on lääke moneen asiaan. Ei pelkästään kehon, vaan myös mielen hoitoon. Uusimpien tutkimusten mukaan liikunta on lääke myös masennukseen. Ja koska itse saan liikunnasta niin paljon hyvää elämääni, niin olen onnellinen aina, kun asiakkaani löytävät liikunnan ilon ja saavat siitä virtaa elämään.

Itsekin suosittelen väsymykseen liikuntaa silloin, kun mun vastaanotolle tulee henkilö, joka ei harrasta lainkaan liikuntaa. Kun lähdetään kevyesti liikkeelle, parantaa se yleensä jaksamista, kun yleiskunto kohenee.

Ihanaa, kun tulee kevät!
Ihanaa, kun tulee kevät!

Liikkumisten lisäksi tsekkaan väsymyksestä kärsivien asiakkaideni ruokavalion. Väsymykseen voi vaikuttaa mm. ravintoaineiden ja vitamiinien puutos, anemia, verensokerin heilahtelut, sekä liiallinen kofeiini.

Jos väsymys jatkuu pitkään, passitan lääkärin juttusille. Väsymyksen taustalla voi olla erilaisia terveydellisiä asioita, kuten uniapnea (selitti mun yhden asiakkaan väsymyksen), kilpirauhasen toiminnan ongelma, alkava diabetes, masennus, sydänsairaus, fibromyalgia, tms.

Mutta aika usein väsymisen taustalla on liiallinen kuormitus. Tiukat työpäivät, aikataulutettu vapaa-aika, ja tähän tiukat treenit päälle on melkoinen yhdistelmä. Itsekin olen sortunut tähän. Ja tiedän, että siitä ei seuraa hyvää. Onneksi olen oppinut ottamaan rennommin ja arvostamaan lepoa.

Tänään olis ollut punttisalitreenit vuorossa. Mutta kuuntelin kehoani ja läksin rennolle kävelylle lähijärven jäälle.
Tänään olis ollut punttisalitreenit vuorossa. Mutta kuuntelin kehoani ja läksin rennolle kävelylle lähijärven jäälle.

Mulla väsymys onneksi tulee vain silloin tällöin ja kestää päivän tai kaksi. Silloin lepään, skippaan treenit, ja jos jaksan, niin lähden haukkaamaan raitista ilmaa luontoon.

Millaisia keinoja teillä on voittaa väsymys?

Eilisellä kävelyllä bongasin tällaisen pääsiäisnoidan puunoksalta! :)
Eilisellä kävelyllä bongasin tällaisen pääsiäisnoidan puunoksalta! 🙂 Toivottelen teille tämän kuvan kera hyvää palmusunnuntaita! 🙂

Terkuin, Kirsi