Buddha bowl: paahdettuja juureksia ja kikherneitä, sekä tahinia

Moikka!

On ollut aivan ihanaa lukea blogikisaani tulleita kommenteja siitä, mistä haluatte minun bloggaavan syksyn aikana. Iso osa toivoo herkullisia ja terveellisiä reseptejä, joten tänään ajattelinkin jakaa yhden sellaisen. Kilpailu on voimassa sunnuntaihin saakka, ja maanantaina julkaisen blogissani kilpailun voittajat. Joten ei muuta kuin osallistumaan, ja saatat saada itsellesi elokuun LivBoxin. Lisäksi pääset toivomaan aiheita, mistä haluat minun bloggaavan. Tulen toteuttamaan toiveita syksyn aikana.

Olen huono kehittelemään itse reseptejä, joten yleensä postaamani respetit ovat jostain lainattuja. Seuraavan herkullisen Buddha Bowl -reseptin olen löytänyt LiveLife-lehdestä. Resepti on maidoton, gluteeniton, sekä vegaaninen (onko suo sana suomea..?!?). 🙂

buddha-bowl

Buddha bowl: paahdettuja juureksia ja kikherneitä, sekä tahinia

4 annosta

Tarvitset:

2 dl kvinoaa
1 suuri bataatti
1 punasipuli
4 raitajuurta
1 suuri palsternakka
200 g lehtikaalia
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Paahdettuihin kikherneisiin:

400 g kikherneitä säilykkeenä
1 tl juustokuminaa
0,5 tl chilijauhetta
05, tl oreganoa
ripaus kurkumaa
0,5 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä

Tahinikastikkeeseen:

0,5 dl tahinia
1 rkl hunajaa
0,5 sitruunan mehu
0,5 tl kanelia
ripaus suolaa
3-5 rkl vettä

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Keitä kvinoa. Leikkaa bataatti tikuiksi ja punasipuli lohkoiksi. Viipaloi raitajuuret ja palsternakka.

Aseta juurekset uunipellille leivinpaperin päälle, lorauta päälle oliiviöljyä ja sekoita. Ripottele päälle suolaa ja pippuria. Paahda juureksia uunin keskiosassa noin 15 minuuttia.

Tässä välissä huuhtele ja valuta kikherneet. Kaada herneet kulhoon ja sekoita joukkoon mausteet ja oliiviöljy. Paahda herneitä keskilämmöllä paistinpannulla, kunnes ne ovat kullankeltaisia.

Kun juurekset ovat paahtuneet, ota uunipelti pois uunista, siirrä juurekset pellin reunalle ja lisää pellille lehtikaali, josta on poistettu kovat keskiruodot. Valuta kaalien päälle hieman oliiviöljyä ja ripottele joukkoon suolaa ja pippuria. Laita pelti takaisin uuniin vielä viideksi minuutiksi.

Tällä välin valmista tahinikastike. Laita kaikki kastikkeen ainekset tehosekoittimeen tai sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Kastikkeen tulisi olla melko juoksevaa, joten laimenna vedellä.

Ota suuri kulho (tai 4 pienempää) ja asettele lehtikaali kulhon / kulhojen pohjalle. Lisää kaalin päälle kvinoa ja juurekset. Kaada päälle kikherneet ja tahinikastike. Tarjoile haaleana.

Nam!

Mikä ihmeen Buddha Bowl?

Buddha bowl = iso, ravitseva ja herkullinen kulhollinen vihanneksia, papuja, kvinoaa /  täysjyväriisistä. Lisäksi joukossa voi olla mm. pähkinöitä, siemeniä ja erilaisia kastikkeita.

Rakenna oma Buddha Bowl:

  1. Valitse sopiva kulho.
  2. Täytä pohja erilaisilla lehtivihanneksilla, mm. lehtikaalilla, pinaatilla, lehtisalaatilla, vesikrassilla, rucolalla, voikukanlehdilllä.
  3. Lisää joukkoon raakoja tai höyrytettyjä kasviksia. Kokeile erilaisia makuyhdistelmiä ja kerää kulhoon eri värejä.
  4. Lisää joukkoon proteeininlähteeksi esim. erilaisia papuja ja linssejä.
  5. Kuidun lähteeksi valitse esim. kvinoaa, ruskeaa riisiä tai täysjyvä-couscousia.
  6. Lisää salaattiin hyvien rasvojen lähteitä, esim. siemeniä, pähkinöitä, avokadoa tai oliiviöljyä.
  7. Tarjoile lempikastikkeesi kera, esim. öljyä, etikkaa, suolaa, pippuria, hummusta, salsaa tai guacamolea.
Pohjalle jotain vihreää. :)
Pohjalle jotain vihreää. 🙂
Sitten jotain kuitupitoista, kuten kvinoaa.
Sitten jotain kuitupitoista, kuten kvinoaa.
Sitten erilaisia vihanneksia tai juureksia tuoreena, höyrytettynä tai paahdettuna.
Sitten erilaisia vihanneksia tai juureksia tuoreena, höyrytettynä tai paahdettuna.
Proteiinit pavuista, linsseistä, tms. Ja hyvät rasvat öljystä, pähkinöistä, siemenistä, avoakadosta, tms.
Proteiinit pavuista, linsseistä, tms. Ja hyvät rasvat öljystä, pähkinöistä, siemenistä, avoakadosta, tms.

Niin herkullista, helppoa ja terveellistä!

Onko sulla jokin oma lemppari Buddha Bowl?

Jos tykkäsit tästä, saatat tykätä myös sateenkaarisalaatista. 🙂

Terkuin, Kirsi

Nopea, helppo ja mehevä raparperipiirakka (myös vegaaneille sopiva)

Moi!

Ihanaa – raparperikausi on taas täällä! Kertoilin viime vuonna, että meillä on ihana biokaasun tankkausasema, jonka raparperipellolta saa tankkauksen yhteydessä ottaa raparperinvarsia. Viime tankkauksen yhteydessä lähti nippu mukaan, ja lupasin valmistaa niistä mun serkun valmistujaisiin raparperipiirakan.

Olin ajatellut valmistaa viime vuonna postaamani kuuden tuhannen kalorin raparperikakun,   mutta hupsista – leivinjauhe oli päässyt loppumaan. Ei siis muuta kuin soveltamaan, ja lopputulos olikin oikein mehevä.

raparperipiirakka

Tein piirakan pyöreään noin 25-30 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan.

Mehevä raparperipiirakka

Ainekset:

Pohja:

  • 150 g margariinia (tai voita). Mulla oli käytössä vegaaneille sopivaa tummansinistä Keijua.
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl sokeria
  • 2 rkl kylmää vettä

Raparperitäyte:

  • 4-6 raparperin vartta (riippuen varsien koosta)
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1 rkl perunajauhoja

Murukuorrutus:

  • 150 g margariinia
  • 2 dl sokeria
  • 4 tl vanilijasokeria
  • 4 dl kaurahiutaleita

Sekoita pohjan jauhot ja sokeri kulhossa. Lisää margariini ja nypi taikinaa sormilla. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele taikina piirakkavuokaan ja laita jääkaappiin odottamaan.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Huuhtele raparperit ja kuori tarvittaessa (eli jos kuori on paksua). Leikkaa varret pieniksi paloiksi. Sekoita sokeri, kaneli ja perunajauhot ja lisää raparperit joukkoon.

Valmista murukuorrutus. Sulata rasva kattilassa, lisää muut aineet ja sekoita hyvin.

Levitä piirakkapohjalle raparperiseos ja sen päälle murukuorrutus.

Paista noin 20-25 minuuttia, kunnes pinta saa vähän väriä.

Tarjoile vaniljakastikkeen tai -jätskin tai kanssa.

Nauti!

Niin, ja sinne valmistujaisjuhliin en koskaan päässyt, kun mies sairastui kovaan flunssaan, eikä siitä ollut lähtijäksi Helsinkiin. Ja arvatkaas, miten piirakan kävi..? No, tietenkin syötiin se kahdestaan kahdessa päivässä! Hih! On siis petollisen hyvää herkkua.

Kokeile, jos uskallat! 😉

Terkuin, Kirsi