Gluteenitonta elämää

Kaksi ensimmäistä viikkoa

Oon nyt ollut kaks viikkoa gluteenittomalla ruokavaliolla. Ajattelin kirjoitella parin ekan viikon kokemuksista, sekä jakaa vinkkejä, joita oon saanut lukijoiltani. Taustana niille, jotka ei oo mun aikaisempia postauksia lukenu, että tätä ruokavaliota mulle suositteli työterveyshoitaja avuksi allergiaan, atooppiseen ihottumaan, sekä unettomuuteen. Aikaisempien aihetta koskevien kirjoitusteni osa 1 löytyy täältä  ja osa 2 täältä

Aamupuuroa aitokaurasta, nam!
Aamupuuroa aitokaurasta, nam!

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on sujunut yllättävän helposti. Perinteisen leipäaamiaisen olen korvannut Puuppolan aitokaurasta tehdystä kaurapuurolla, marjoilla, ja näiden lisäks oon syöny joko kalkkunaleikkelettä, kananmunaa tai rahkaa, jotta saan heti aamusta myös proteiineja.

Sain Facebookiin hyvän aamiaisvinkin, jota en ole vielä kokeillut, mutta aion kokeilla! Tässä saamani vinkki:

”Vinkki aamupalalle: Smoothie, jossa vähän aitokauraa, herneproteiinia, chiasiemeniä, kookosöljyä, marjoja, banaanin, macaa, kiiviä, pinaattia, avokadoa yms. Kunnon blenderillä saa helposti veden määrästä riippuen mehumaiseksi juomaksi, joka maistuukin hyvältä, kunhan ei laita liikaa proteiinijauhetta.”  

Kuulostaa herkulliselle. Täytyy hankkia tuota herneproteiinia.

Sain vinkin myös tattarileivästä, sekä tattarista tehdystä tuorepuurosta:

”Hyviä hiilihydraattien ja kuitujen lähteitä ovat mm. täysjyväriisi ja tattari. Tattarista saa tehtyä hyviä leipiä (ei tarvitse välttämättä muuta kuin jauhoja, vettä, vähän suolaa ja öljyä, toki voi sekoittaa esim. pähkinöitä/siemeniä mukaan), sekä hyviä raakapuuroja.”

Tuota tattarileipää täytyy ehdottomasti kokeilla, koska leipää tulee varmastikin jossain vaiheessa ikävä. Kaupastakin löytyy tosin gluteenitonta leipää, ja erityisesti kehuja sai saaristolaisleipä.

Lounaan oon syöny pääsääntöisesti tuttuun tapaan lounasravintolassa. Käyn parissa eri lounasravintolassa, joissa on aina gluteeniton vaihtoehto, mutta mulla syömistä rajoittaa se, että en syö punaista lihaa. Jos lounasravintolasta ei oo löytyny mulle sopivaa vaihtoehtoa, oon käyny salaatilla. Välipalaks mulla on töissä mukana tuttuun tapaan rahka ja hedelmä.

Iltaruoalla oon suosinu kanaa, kalaa, riisiä ja salaattia. Lidlistä käteen tarttui gluteeniton pasta, jota testasin. Oli ihan hyvää, mutta aika ravintoaineköyhää. Testasin myös jo gluteenittoman KotiPizzan (sen jälkeen maha hieman oireili, joten ei ollut ehkä mulle sopiva), sekä gluteenittomia tortilloja. Ne oli ihan ok. 

Gluteenittomat maissitortillat oli ihan ok.
Gluteenittomat maissitortillat oli ihan ok.

Kvinoaa kokeilin kana-salaattiin, ja tykästyin. Tulen käyttämään kvinoaa ainakin cous-cousin tilalla. 

Salaattiin tuli: salaattisekoitusta, porkkanaa, kirsikkatomaattia, punasipulia, kapriksia, sitruuna-yrttimarinoitua kanaa, fetajuustoa, kvinoaa, sekä kermaviilikastiketta. Nam!
Salaattiin tuli: salaattisekoitusta, porkkanaa, kirsikkatomaattia, punasipulia, kapriksia, sitruuna-yrttimarinoitua kanaa, fetajuustoa, kvinoaa, sekä kermaviilikastiketta. Nam!

Gluteenittomien tuotteiden valikoinnissa kannattaa olla tarkkana. Eräs kommentti kuuluu näin:

Gluteenittomassa kannattaa pitää sellainen mielessä, että syö luonnostaan gluteenittomia ruokia. Aika paljon varoittelua kuulee noista tuotteista joista gluteeni on jollain tavalla eliminoitu, kuoressa on tarra ”gluteeniton”, mutta ravintosisältö on muuten ihan mitä sattuu.”

Hyvä huomio. Kiitos tästä!

Apua oireisiini en ole vielä saanut. Itse asiassa takana on pahin unettomuusviikko pitkään aikaan. Oon nukkunut 2-4 tuntia yössä. Ou jee. Ihottumat ja allergiat ovat myös entisellään. No, sen tiesinkin, että mahdollinen apu ei tule heti, vaan on maltettava jatkaa kokeilua noin 3 kk. Jos ei rupea auttamaan, niin sitten täytyy kokeilla maidon pois jättämistä. Maito on toinen yleinen allergiaa aiheuttava ruoka-aine.

Olen saanut useita tsemppaavia kommentteja siitä, että atooppiseen ihoon ja allergioihin gluteenittomasta ruokavaliosta voisi hyvinkin saada apua.

”Vatsavaivat ovat kadonneet ja atooppinen iho on ollut parempi.”

”Allergiat ja atooppinen iho ovat pysyneet parempana ruokavaliomuutoksen jälkeen.”

Kiva kuulla, että ruokavalio on auttanut! Jospa minullakin ajan myötä.

Lisää kommentteja ja kokemuksia löytyy mun edellisen tähän aiheeseen liittyvän postauksen kommenttiosiosta. En niitä kirjoitellut tähän, kun löytyvät tosiaan tuolta kommenteista. Hyviä vinkkejä sain sieltäkin. Kiitos kaikista kommenteista ja vinkeistä!

Jatkan kokeilua ja kertoilen matkan varrella lisää kuulumisia.

Terkuin, Kirsi

 

Kommentit (4)
  1. Hei!

    Olipa kiinnostavaa lukea ajatuksiasi gluteenittomasta ruokavaliosta. Kokeilin sitä itsekin jonkin aikaa vatsaoireiden takia, mutta luovuin asiasta myöhemmin. Ravitsemusterapeutti nimittäin sanoi minulle, että mikäli ei ole keliakiaa, olisi hyvä pitää elimistön ns. gluteenitoleranssia yllä. Hänen mukaansa joillekin on käynyt jopa niin, että pitkän gluteenittoman ruokavalion seurauksena elimistö on oikeasti alkanut reagoida gluteeniin vaikka aiemmin ruokavaliokokeilu tehtiin ilman erityistä syytä. 🙂 Tällä ajatuksella minäkin menen nykyään, pyrin syömään kohtuudella kaikkea.

    Mutta unettomuutta on ollut täälläkin. Minulla siihen auttoi oikeastaan stressin vähentyminen ja sitten magnesium, josta halusin sinullekin vinkata. Se oli aivan huippulöytö, paljon liikkuvilla ihmisillä on ilmeisesti aika usein magnesiumvajetta. 🙂 http://kaisajaakkola.fi/2013/09/magnesium/ Siellä on jotain tietoa asiasta. Sillä on myös paljon väliä imeytymisen kannalta, missä muodossa magnesiumlisä nautitaan.

    Mukavaa viikkoa!

    1. kirsinkuntopiiri
      22.1.2014, 13:28

      Kiitos hyvästä kommentista Elina! Itekin törmäsin tuohon gluteenitoleranssiin, ja se kyl vähän mietityttää.

      Mulla on ollu magnesium jo pitkään käytössä, mutta tosiaan huonosti imeytyvänä. Pitää vaihtaa tuohon sitraattiin. 🙂

  2. Moikka!

    Jos mahan kanssa on ongelmaa voi kokeilla myös hyvänlaatuisia ruoansulatusentsyymejä. Kaisa Jaakkola on kirjoitanut niistäkin paljon. Itse löysin niistä omiin mahavaivoihin parhaimman avun. 🙂 Käytössäni on Solgarin valmiste.

    Magnesiumia saa myös iholle laitettavana suihkeena. Uniongelmia ei itsellä ole ollut, mutta mm. levottomiin jalkoihin auttaa suun kautta otettava magnesium (tällä hetkellä käytössä sitraatti) sekä iholle suihkautettava tuote. Omani ostin ihan paikallisesta Prismasta. 🙂

    1. kirsinkuntopiiri
      22.1.2014, 15:36

      Kiitos Satu kommentista ja vinkistä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *